Wondersmid

WondersmidDe roeping van Morrigan Crow

Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek in de Republiek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap van de Vrije Staat Nevermoor. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft…

Morrigan is namelijk Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Morrigan doet haar best zich staande te houden, maar voelt zich steeds meer een buitenstaander. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren…

Vertaald door Sabine Mutsaers.

Tweede deel in de serie Nevermoor. In het eerste deel – Morrigan Crow en het Wondergenootschap – maak je kennis met alle wonderlijke personages van dit boek. Het is noodzakelijk om de boeken in de juiste volgorde te lezen om het verhaal en alle personages tot hun recht te laten komen. De verwondering uit het eerste deel zal bovendien niet goed tot zijn recht komen als je het tweede deel eerst leest.

Recensie

Als je net begint te lezen in dit tweede deel van de serie Nevermoor, is het boek direct betoverend, maar ook behoorlijk overdonderend. Je wordt als lezer opgezogen in de magische wereld Nevermoor, waar alles anders is dan wat je kent. Het leuke is dat dit ook geldt voor hoofdpersoon Morrigan Crow: zij kent de bijzondere kronkels van Nevermoor ook nog niet zo lang en wordt dus net zo verwonderd als de lezer zelf.

Morrigan zou willen dat ze even kon blijven staan om om zich heen te kijken. Ze had dit gedeelte van Nevermoor nooit gezien. Als ze niet zo bang was geweest om Jupiter kwijt te raken in de drukte, zou ze het leuk gevonden hebben om de brede straten met theaters en muziekzalen te bekijken, de kleurige chaos van felle lampjes en neonverlichting. (blz. 8)

Net als het eerste deel van deze serie is dit boek een ware ontdekkingsreis – niet alleen door de wonderlijke wereld van Nevermoor, vol listige laantjes en duistere plekken, maar ook een ontdekkingsreis naar Morrigan zelf. Aan het einde van het vorige boek heeft zij ontdekt dat zij een Wondersmid is, maar wat dat nu eigenlijk precies betekent?? Is ze echt een monster, zoals zoveel mensen denken?

Morrigan start in dit deel haar opleiding van het Wondergenootschap. Ze maakt deel uit van Unit 919 en reist samen met haar medeleden met de ‘Thuistrein’ elke dag naar Huize Fierpas, waar de lessen worden gegeven. Morrigan wordt alleen door vrijwel niemand geaccepteerd, omdat ze een Wondersmid is. Wondersmeden zijn slechte mensen – dat is de heersende gedachte. Zelfs haar Schoolmeesteres is hiervan overtuigd en zorgt ervoor dat Morrigan alleen les krijgt over de gruweldaden van eerdere Wondersmeden. Zo wordt echter langzaam een donker zaadje geplant en dan begint Morrigan krachten te voelen die ze niet onder controle heeft…

Het verhaal zit ongelooflijk knap in elkaar en is behoorlijk complex. Ook vraagt het boek een behoorlijk goede woordenschat van de lezer. Tegelijkertijd is het verhaal zó beeldend geschreven, dat je de film als het ware al voor je ziet! Het is fantastisch om via woorden zo’n wonderlijke en prachtige wereld te leren kennen en langzaam mee te worden genomen in een spannend avontuur met een behoorlijk duister randje.

Jessica Townsend speelt in dit boek continu met goed en kwaad; het is een verhaal waarin loyaliteit en vertrouwen essentieel zijn. Hoewel er absoluut veel overeenkomsten te vinden zijn met de Harry Potter-reeks (magische school, hoofdpersoon met identiteitscrisis, een boosaardige tegenspeler die niet alleen slecht is, maar ook een sterke band blijkt te hebben met de hoofdpersoon…), is dit verhaal ontzettend creatief, verrassend en onvoorspelbaar. Wat heeft Townsend goed nagedacht over deze magische wereld! Het is zo’n boek waarbij je naar het einde toe steeds gretiger begint te lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Tegelijkertijd wil je het liefst vertragen, omdat je het einde van het boek ziet naderen en niet wilt dat het verhaal stopt.

Het fijne is dat het avontuur in dit tweede deel wel enigszins wordt afgerond, zodat je niet gefrustreerd achterblijft omdat je pas in het (nog niet verschenen) derde deel kunt lezen hoe het allemaal afloopt voor Morrigan. Anderzijds is wel duidelijk dat de ontdekkingsreis van Morrigan als Wondersmid eigenlijk nu pas écht gaat beginnen… en dat doet enorm uitzien naar het volgende boek. Wat een fantastische en betoverende serie!

Lestips

Omdat je de boeken in de serie Nevermoor eigenlijk in de goede volgorde moet lezen, is het zonde om dit deel los te promoten. Toch is het goed om over het bestaan van dit boek te vertellen. Kinderen vinden het namelijk vaak fijn dat boeken in een serie verschijnen, omdat ze dan dóór kunnen lezen. Onlangs sprak ik iemand die zelfs zei dat haar kind weigerde een boek te lezen als het geen onderdeel uitmaakte van een serie!

Door echter een fragment voor te lezen uit dit boek, verraad je eigenlijk al teveel over het verhaal. Kinderen die deel 1 nog niet hebben gelezen, weten bijvoorbeeld nog niet dat Morrigan Wondersmid is – wees hier ook van bewust als je deel 2 laat zien! Wat je wel kunt vertellen is dat Morrigan in dit boek inmiddels weet wat haar kneepje (een uniek talent) is, maar dat dat kneepje haar flink in de problemen brengt. Niet iedereen is blij dat zij deel uitmaakt van het Wondergenootschap. Je kunt ook vertellen dat Morrigan in dit deel steeds meer te maken krijgt met de donkere kant van de magische wereld van Nevermoor.

Dat er nog een vervolg komt op dit magische en waanzinnig spannende boek is echter wel duidelijk! De serie Nevermoor is net als Harry Potter erg verslavend! Het is afwachten hoe duister de vervolgdelen gaan worden; je merkt in dit deel dat er al wel iets broeit…


Lees ook:

Nevermoor


Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2019

Wondersmid

Nevermoor bol.com

 


Genre: Sprookjes / fantasie
Serie: Nevermoor | Tags: 2019, Fantasiewereld, Fantasiewezens, Geheim, Loyaliteit, Magie, Ontvoering, Serie, Vriendschap

Leave a Reply