Mo begrijpt er niets van. Hoe kan een groepje nieuwe kinderen zomaar de macht overnemen op Drakeneiland? Er zijn toch wetten? Waarom doet niemand iets om hun leider, Marnix die zich nu koning noemt, te stoppen? Mo is er in ieder geval veel te verlegen voor. De sfeer op Drakeneiland wordt steeds grimmiger. Als er zelfs kinderen verdwijnen en in een strafkamp worden opgesloten, neemt Mo een moedig besluit. Hij gaat de strijd aan met Marnix. Gelukkig blijken meer kinderen er zo over te denken. Samen beramen ze een plan om Drakeneiland terug te veroveren.
Dit is het tweede boek in de serie over Drakeneiland: een eiland waar kinderen de baas zijn, waar geen enkele volwassene zelfs maar een oogje in het zeil houdt. De serie bestaat inmiddels uit 9 delen. Er is ook een bijbehorende website: www.drakeneiland.nl. De eerste druk komt uit 2007.
Recensie
Het eerste boek Overleven op Drakeneiland heeft een volledig andere sfeer dan dit grimmige verhaal. Houden de Drakeneilanders zich in het eerste deel netjes aan de regels en is het een wensvervullend verhaal over de prachtige werking van democratie; dit verhaal is een goed voorbeeld van hoe een dictatuur ontstaat.
Marnix is een figuur die direct angst inboezemt en aanzien verkrijgt. Daardoor weet hij al snel een groep kinderen te mobiliseren die in opstand komt tegen de regels. Als de groep dan ook nog een paar belangrijke figuren uit het oude bestuur laat verdwijnen, is de weg vrijgemaakt voor een nieuwe vorm van leidinggeven. Het is heel knap hoe Lydia Rood de opkomst van dit machtsvertoon omschrijft. Je krijgt er – net als hoofdpersoon Mo – de rillingen van! Het vertelt een zeer realistisch fenomeen en is daardoor een heel belangrijke les over hoe bestuur en macht werken. Ook de opkomst van verzet, de angst voor verraad en de rol van spionage zijn heel goed in het verhaal verwerkt.
Leuk is dat in dit tweede deel uit de serie een ander personage de hoofdrol krijgt dan in het eerste deel. Daardoor leer je Mo iets beter kennen en zie je de overige personages ook weer van een andere kant. Hoofdpersoon Mark uit het eerste deel speelt slechts een bescheiden rol in dit deel.
Het boek is overigens prima te lezen zonder kennis van het eerste deel, want alles wordt nog eens goed en kort uitgelegd. Voorin het boek staan de Wetten van Drakeneiland beschreven en is een kaartje van het eiland afgedrukt. Het is echter wel heel waardevol om het eerste deel eerst te lezen: op die manier kun je je als lezer nog beter inleven in Mo en zijn vrienden.
Dit spannende verhaal werkt in ieder geval flink verslavend: hoe gaat het verder?! Een geweldige serie die veel kinderen zal aanspreken!
De bijbehorende website is helaas verouderd. Er wordt verwezen naar een Drakeneiland-kamp, maar het is onduidelijk in welk jaar dit heeft plaatsgevonden en of het nog gaat plaatsvinden. Zelfs bij de krantenartikelen hierover ontbreekt de datum! De laatste post op de bijbehorende Facebook-pagina komt uit 2014. En het lied, waarover gesproken wordt in het boek, staat wel met de tekst op de site, maar zonder de muziek. Jammer!
Lestips
Dit boek zou ik niet op zichzelf staand promoten – als je de serie onder de aandacht wilt brengen, kun je beter een fragment uit het eerste boek Overleven op Drakeneiland voorlezen. Je kunt de overige delen natuurlijk wel kort benoemen (achterkant voorlezen) of laten zien.
Dit boek is echter wel weer goed te gebruiken in een les over bestuursvormen. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om het hele boek voor te lezen. Door de korte hoofdstukken en de redelijk kleine omvang (104 blz.) is dit goed te doen! Je kunt echter ook goed bepaalde fragmenten gebruiken (en de kinderen zelf het verhaal laten uitlezen).
In het volgende fragment wordt duidelijk hoe een democratische stemming verkeerd kan aflopen – het is een goede uitleg van de frauduleuze verkiezingen die vaak in het nieuws komen.
De volgende dagen (…) kon hij anders? (blz. 19 t/m 22)
Het volgende fragment geeft goed weer hoe een dictatuur vol angst, macht en onrecht ontstaat. Het geeft ook weer hoe moeilijk het is om direct in opstand te komen:
Mo was juist (…) tussen de huizen. (blz. 29 t/m 35)
Strijd om Drakeneiland was het themaboek van Nederland Leest Junior 2016. Lees hier meer!
Lees ook:
Uitgeverij Leopold, 2014
Bekijk bij bol:
Series: Drakeneiland | Onderwerpen: 2014, Bestuur, Democratie, Dictatuur, Macht, Overleven, Samenwerken, Serie, Verzet
Geïllustreerd door Kees de Boer