GI-GA-GROENE boekentips!

Kinderboekenweek 2022

Met zo’n breed thema als GI-GA-GROEN en met zóveel mooie kinderboeken die daarbij passen, zie je al snel door de bomen het bos niet meer…

Wil je met je klas een woest buitenavontuur beleven in een spannend oerwoud? Of ga je liever vogelspotten, kriebelbeestjes kijken of planten determineren? Kies je voor verhalen over dieren, of maak je met je klas een actieplan voor het worden van een groene school? De keuze is reuze!

Maar… geen paniek! Hieronder vind je een lijst met prachtige boeken, waar je heel veel inspiratie uit kunt halen, met extra links naar nóg meer boekentips. Zo kun je iets gemakkelijker kiezen. In ieder geval: heel veel leesplezier tijdens de Kinderboekenweek!


Als er een recensie van een boek op deze website staat, staat er een sterretje achter de titel en kun je via de cover doorklikken naar de bespreking met lestips. Via de titel kom je op bol.com waar je meestal een inkijkexemplaar vindt en je het boek kunt bestellen. Vanzelfsprekend zijn de boeken ook te koop in de plaatselijke boekhandel of via hun websites. Of breng een bezoekje aan de bibliotheek!


Verwonderboeken

Laten we beginnen met boeken waardoor kinderen als vanzelf bewondering krijgen voor de natuur. Boeken met prachtige prenten, boeken die je prikkelen om de natuur te ontdekken, boeken waar je nieuwsgierig van wordt.

Kalm aanKalm aan *
Rachel Williams en Freya Hartas (ill.) (vertaling: Jesse Goossens)
Lemniscaat, 2021

Dit boek is er helemaal op gericht om de buitenwereld te ontdekken: met vijftig mooi geïllustreerde spreads met wonderlijke gebeurtenissen in de natuur. Zie wat er te zien is, als je lekker rustig aan doet! Bekijk ook zeker de boektrailer die bij het boek gemaakt is.

WonderbosWonderbos *
Medy Oberendorff (ill.) en Jan Paul Schutten
Lannoo, 2021

Van de prachtige tekeningen in dit boek valt je mond vanzelf open! Al kijkend, bladerend en lezend in dit boek ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt (via zoekplaten) de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Bovendien: winnaar Zilveren Griffel 2021!

 >> Krijg jij nu de kriebels om buiten de natuur te gaan ontdekken met je klas?
Kijk dan hier voor boekentips die je daarbij kunnen helpen! <<

Ik voel ik voel wat jij niet zietIk voel, ik voel wat jij niet ziet
Lotte Stegeman en Mark Janssen (ill.)
Luitingh-Sijthoff, 2022

Wat zou het fijn zijn als je begrijpt wat dieren voelen, wat er in hen omgaat. In dit boek legt Lotte Stegeman in heerlijk speelse taal je uit wat er allemaal om kan gaan in zo’n dierenhoofd. En minstens zo mooi: Mark Janssen laat het zien. Wat een waanzinnig mooie, expressieve dierenportretten staan er toch in dit boek over dierengevoelens! En wil je nog meer beeld? Bekijk dan de dierenfilmpjes waarnaar verwezen wordt!

Verborgen wereldVerborgen wereld *
Ben Rothery (vertaling: Rob de Ridder)
Van Goor, 2020

Oh wauw, de illustraties in dit boek zijn gewoonweg ongelooflijk. Niet voor niets werd dit boek met een Zilveren Penseel bekroond. Laat je dan ook verwonderen door de meesterlijke tekeningen én de bijzondere dieren in dit boek. Vol onverwachte weetjes over ‘verborgen’ families, camouflage en dieren waar je vast nog nooit van hebt gehoord!

Waterwereld
En kun je er geen genoeg van krijgen, trek dan het nieuwste boek van Ben Rothery ook nog even uit de kast: Waterwereld (2022). En ja, dat zeepaardje is getekend. Bizar.

>> Voor de dierenliefhebbers in je klas vind je hier nog veel meer boekentips! <<

Briljante plantenBriljante planten *
Geert-Jan Roebers en Margot Westermann (ill.)
Gottmer, 2022

Ik weet niet wat meer indruk maakt: de sprankelende tekst van Geert-Jan Roebers of de kleurrijke illustraties van Margot Westermann… Eigenlijk zorgt de combinatie ervoor dat dit boek over briljante planten zelf briljant is. Geniale uitleg, fantastische weetjes, leuke bruggetjes, prachtig gestileerde foto’s en illustraties die ware kunstwerkjes zijn. Waarom dit boek geen thematitel is geworden, weet ik niet. Deze moet je gewoon hebben.

De tuin van de feeënDe tuin van de feeën *
Sébastien Perez & Benjamin Lacombe (ill.)
Clavis, 2012

Alweer 10 jaar oud dit boek, maar wat een wonderschoon pareltje! Dit boek combineert wetenschappelijk plantenonderzoek met een magische fantasiewereld. Ook al staan er dus planten en wezentjes in die in het echt misschien niet bestaan… ze lijken wel heel erg op bestaande planten (zoals de zonnedauw bijv.). Zouden we in het echt misschien gewoon wat beter moeten kijken?

>> Wil je nu nóg meer weten over planten, plantengroei en tuinieren?
Klik dan hier voor boekentips! 
<<

Van stormgod tot dondervogelVan stormgod tot dondervogel
Claire Cock-Starkey en Aitch (ill.) (vertaling: Margaretha van Andel)
Lemniscaat, 2022

In dit waanzinnig mooi geïllustreerde boek staan niet alleen enkele prachtige, korte volksverhalen over de natuur – mythen, sprookjes, fabels en legenden – maar vooral heel veel weetjes die te maken hebben met deze volksverhalen. Zo lees je over oude gezegden die te maken hebben met het weer of over bijgeloof uit de middeleeuwen over dieren; je leest over de kracht van bloemen en planten waarin men geloofde en over de voorspellende waarde van vogels en insecten… Kortom: een boek vol natuurgeheimen, over de magie van de natuur.

Verloren woordenVerloren woorden *
Robert MacFarlane, Jackie Morris (ill.) en Bibi Dumon Tak (vertaling)
Querido, 2019

Wil je kinderen laten zien hoe mooi de natuur is? Wil je ze laten ervaren hoe betoverend een boek kan zijn? Dan is dit een boek om in je klas neer te zetten. Heel bijzonder: de gedichten in dit boek zijn allemaal letterverzen. Er is bovendien een uitgebreide lesbrief beschikbaar bij het boek. Helaas is het boek niet meer te koop, maar in de bibliotheek vind je het vast nog wel!

>> Er zijn nog veel meer boeken met mooie gedichten en legenden over de natuur!
Hier vind je er een aantal. 
<<

Ga je mee naar Yellowstone?THEMATITEL: Ga je mee naar Yellowstone? *
Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski, vertaling: Greet Pauwelijn
Lannoo, 2020

Dit is zo’n waanzinnig boek! Alleen al het formaat is ontzettend indrukwekkend, maar ook de prachtige gekleurde tekeningen (strips en kijkplaten), de enorme hoeveelheid informatie én de tot de verbeelding sprekende reis door diverse nationale parken die je met dit boek maakt, zijn echt spectaculair. Dit boek moet je alleen wel uit de bieb of je eigen boekenkast halen, want de herdruk laat nog even op zich wachten…

Expeditie regenwoudExpeditie regenwoud
Dagboek van een ontdekkingsreiziger
Simon Chapman (vertaling: Kirsten Verhagen)
Corona, 2022

In dit boek verken je de jungle van Borneo en krijg je een heel goed beeld van wat je allemaal kunt verwachten van een expeditie in het regenwoud! Van neushoornvogels tot krijsende apen, van bloedzuigers tot gevaarlijke slangen… Het is maar waar je zin in hebt! Avontuurlijk is het zeker!

>> Denk jij bij gi-ga-groen ook aan spannende tochten door de wilde natuur?
Duik dan in deze avontuurlijke boeken! 
<<

Palmen op de NoordpoolTHEMATITEL: Palmen op de Noordpool *
Marc ter Horst en Wendy Panders (ill.)
Gottmer, 2018

Als je het ingewikkelde thema klimaatverandering grondig maar begrijpelijk wilt uitleggen aan kinderen, dan is dit je boek. Marc ter Horst maakt dit ingewikkelde onderwerp heel toegankelijk door prikkelende vragen te stellen en de informatie op zeer creatieve wijze aan te bieden. De illustraties van Wendy Panders maken het ook een heerlijk boek om te bekijken. En wil je nóg meer beeldmateriaal en/of informatie? Kijk dan eens naar de bronnenlijst die Marc ter Horst voor je heeft gemaakt. Niet normaal. Kun je het hele jaar mee vooruit.

Tot over mijn oren in het plasticTot over mijn oren in het plastic
Daniël Poolen & Merel Corduwener (ill.)
Gottmer, 2022

Wil je nét zo’n uitvoerig en interessant boek over plastic? Dan is dít je boek! Daniël Poolen begint met een geweldig gedicht over plastic, waardoor je meteen wakker wordt geschud. Daarna legt hij precies uit wat plastic is, hoe het gemaakt wordt, hoe het zo populair werd, wat we er allemaal mee doen en waar het blijft… Geloof me, hier leer jij als volwassene ook nog heel veel van! Wat een schat aan informatie!
Maria Streefkerk en Claudia Dahmen-Geel hebben er bovendien ook nog eens leuke opdrachten bij gemaakt. Die kun je hier bekijken en downloaden!

>> Gi-ga-groen en duurzaam leven horen natuurlijk ook bij elkaar!
Hier vind je boeken over klimaatverandering en omgaan met (plastic) afval. 
<<

Verzamelbundels

Een bos vol confettiZoals elk jaar komt Uitgeverij De Inktvis met een theaterleesboek dat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar kun je in het boek Een bos vol confetti dan ook theaterteksten vinden die gaan over de natuur. Dat het onderwerp nogal breed is, blijkt ook wel uit de totaal verschillende onderwerpen in dit boek: Ineke Kraijo en Marlies Verhelst schreven korte verhalen over het bos, maar ook over (het groene) Ierland, bevers, een natuurspeeltuin, leven in de oertijd, afval… echt van alles! Naast de verhalen staan er flink wat moppen in het boek (ook als theatertekst!) en elke tekst is geïllustreerd met vrolijke, gekleurde tekeningen van Wendy Panders. Op de bijbehorende website vind je een paar (gratis) voorbeeldteksten en extra lesmateriaal. Daar kun je dus zo mee aan de slag!

Uitgeverij Leopold en Van Goor hebben beide een boek uitgebracht met verhalen (en strips en gedichten) die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. Moet je eens kijken hoeveel fantastische kinderboekenschrijvers daaraan hebben meegewerkt!

Een krokodil in het bad  Kom mee naar buiten!

 

 

 

 

 

 

 

Het grote niet-te-vermijden verhalenboekTenslotte heeft uitgeverij Lemniscaat een verzamelbundel gemaakt, als reactie op het Kinderboekenweekgeschenk. Omdat zij het verbijsterend vond dat het geschenk dit jaar door een buitenlandse auteur is geschreven, heeft de uitgeverij een oproep geplaatst aan de Nederlandse auteurs uit haar fonds om in dit boek te laten zien hoe rijk ons land is aan goede auteurs. Dat leverde dit Grote niet-te-vermijden-verhalenboek op dat nu voor een klein prijsje (tientje) te koop is. Op de website van Lemniscaat kun je via het inkijkexemplaar de inhoudsopgave bekijken.


Wat waren ook alweer de thematitels en het Kinderboekenweekgeschenk?
Dat lees je hier!

Kinderboekenweek 2022 thematitels 7-8


Gi-ga-veel leesplezier tijdens de Kinderboekenweek!