Buitenavonturen – Kinderboekenweek 2022

Logo KBW 2022
>> Denk jij bij gi-ga-groen aan spannende tochten door de wilde natuur?
Duik dan in deze avontuurlijke boeken! 
<<

De ontdekkingsreizigerTHEMATITEL 7/8: De ontdekkingsreiziger *
Katherine Rundell (vertaling: Jenny de Jonge)
Luitingh-Sijthoff, 2019

Dit verhaal neemt je echt mee naar een andere wereld: die van het Amazonewoud. Een woud vol groen, geluiden, geuren en… gevaar. Vier kinderen moeten er na een vliegtuigongeluk zien te overleven in de jungle. Toch is dit geen spectaculair actieverhaal, vol bloedstollende situaties. Maar dat geeft niet: dat de kinderen volledig aan hun lot zijn overgelaten, is al spannend genoeg. Komen ze ooit nog thuis?

De AmazoneDe Amazone *
Sangma Francis en Rômolo d’Hipólito (ill.) (vertaling: Ellen Hosmar)
Fontaine, 2022

Als je dit boek hebt gelezen en bekeken, wil je zelf óók naar het Amazonegebied om op ontdekking te gaan (maar dan niet zonder gids, zoals in De ontdekkingsreiziger natuurlijk). Je leest over de rivier, maar ook over de dieren en mensen die in het gebied leven. Bovendien is het een feest om naar al die sprankelende, gekleurde illustraties te kijken!

Het werkstukHet werkstuk of hoe ik verdween in de jungle *
Simon van der Geest en Karst-Janneke Rogaar (ill.)
Querido, 2019

In dit bijzondere boek kiest Eva er zelf voor om ’te verdwijnen’ in de jungle. Ze is op zoek naar haar biologische vader en vermoedt dat ze hem ergens in de jungle van Suriname kan vinden. Nadat ze eerst voor een schoolwerkstuk informatie heeft verzameld, schakelt ze een tv-programma in om naar Suriname te gaan. Alleen gaat de speurtocht haar veel te langzaam en besluit ze zelf maar op zoek te gaan… en dat is niet zonder gevaar!

Drakenbloed
Explorer Academy (deel 6)
Trudy Trueit en Scott Plumbe (ill.) (vertaling: H.C Kaspersma)
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2022

Dit nieuwste, zesde deel van de superspannende serie Explorer Academy begint midden in de jungle van Borneo, waar de explorers de meest bizarre dieren spotten (zie ook Expeditie regenwoud). Het is niet gek dat er in deze serie veel aandacht voor de natuur is: de boeken worden uitgegeven in samenwerking met National Geographic. Toch kun je niet zomaar in dit deel beginnen met lezen: om het verhaal te snappen, moet je bij het begin beginnen! Dus… ken je de serie nog niet? Begin dan met Het Nebula-mysterie.

Bureau Speurneus en de junglebendeBureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende
Jozua Douglas en Geert Gratama (ill.)
De Fontein, 2022

Net verschenen! Dit (los te lezen) vervolg op Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia is ongetwijfeld weer een hilarisch en spannend avontuur, waarin weer flink gespeurd gaat worden. Ook heel leuk: het verhaal speelt zich af in de jungle van Costa Banana – het land uit de eerdere serie van Jozua Douglas. Bekijk hier de boektrailer!

Jungle-avontuurJungle-avontuur *
Lily Murray en Essi Kimpimäki (ill.), (vertaling: Kirsten Verhagen)
Corona, 2021

Met behulp van dit boek bedenken je leerlingen hun eígen jungle-avontuur! Kinderen krijgen in dit boek allerlei ingrediënten en daarmee ideeën voor het verzinnen van een spannend verhaal. De illustraties en suggesties zijn zo inspirerend, dat je spontaan zin krijgt om te gaan schrijven. En dat kun je natuurlijk zo uitdagend maken als je zelf wilt!

De toch niet zo eenzame tocht van TorreDe toch niet zo eenzame tocht van Torre *
Annekarijn Overduin en Bern Veenhof (ill.)
Pavlov, 2020

Ook in koudere wouden kun je spannende avonturen beleven! Torre wordt na een flinke onweersbui in de bergen meegesleurd door een woeste rivier, en daarna gebeuren er toch gekke dingen! Maar in dit boek prikkelt niet alleen het verhaal de verbeelding… ook de illustraties geven aanleiding om met andere ogen naar de werkelijkheid en de natuur te gaan kijken. Dit spannende buitenavontuur geeft in ieder geval aanleiding om heel creatief aan de slag te gaan! (zie de recensie)

Ronja de roversdochterRonja de roversdochter *
Astrid Lindgren (vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur)
Ploegsma, 1982-2021)

Als ik aan spannende buitenavonturen denk, denk ik aan Ronja de roversdochter. Hoe Ronja en Birk weglopen en samen in een grot in het bos proberen te overleven, temidden van aardmannen, trollen en vogelheksen. Wat een droom om te leven in de natuur, in volledige vrijheid… Dit is zo’n boek om helemaal in die droom op te gaan.

Elke dag broerdagTHEMATITEL 7/8: Elke dag broerdag *
Tineke Honingh
Van Holkema & Warendorf, 2019

Ook in dit verhaal moeten kinderen zich zonder ouders zien te redden in het bos. Toch is het wel bijzonder dat juist dit een thematitel voor de Kinderboekenweek is geworden, want de natuur vormt meer de achtergrond voor een heel sterk psychologisch verhaal. Uit het verhaal komt namelijk heel sterk naar voren met wat voor dilemma’s kinderen van gescheiden ouders te maken kunnen krijgen en hoe verwarrend het kan zijn om in twee gezinnen op te groeien.


>> Terug naar het overzicht met gi-ga-groene boekentips <<