Naar buiten! – Kinderboekenweek 2022

Logo KBW 2022
Wil jij buiten de natuur gaan ontdekken met je klas?
Kijk dan hieronder voor boekentips die je daarbij kunnen helpen!

Sporen & vondsten

Sporen & vondsten
Sarah Devos
Manteau, 2022

Deze handzame veldgids is niet alleen heel goed te gebruiken voor speurwerk in de natuur, door de verrassende en humoristische schrijfstijl van Sarah Devos is het ook nog eens een heerlijk leesboek! Ze schrijft niet eens per se voor kinderen, waardoor haar teksten soms uitdagend kunnen zijn (ik zeg: ideaal voor close reading!), maar ze snapt wel precies hoe kinderen naar de natuur (willen) kijken. Vol verwondering en met ongelooflijk veel enthousiasme beschrijft Devos holletjes, pootafdrukken, geuren, geluiden, drollen, veertjes… en ga zo maar door. Wat zul je hier veel mee ontdekken!

SoortenschatSoortenschat *
Geert-Jan Roebers en Pieter Fannes (ill.)
Gottmer, 2022

Onmisbaar in de klas, dit boek! Deze kindercanon van de natuur in de Lage Landen helpt je om de planten en dieren van Nederland en België te kennen. Geert-Jan Roebers geeft heldere beschrijvingen van planten en dieren die je al je hele leven kent, maar waarvan je nooit wist hoe ze heten. Met grappige tips en trucs, en leuke memory-kaartjes die je gratis kunt downloaden.

Ontdek dierenNaar buiten! – Ontdek dieren
Sonya Newland (vertaling: Hubertine van den Biggelaar)
Corona, 2022

De serietitel zegt het al: dit boek is echt bedoeld om kinderen naar buiten te laten gaan. Aan de hand van opdrachten kunnen ze op zoek naar insecten, sporen, vogels of nachtdieren. (De opdrachten over kikkervisjes en vlinders moet je even uitstellen tot het voorjaar ;-)). Elke opdracht wordt voorafgegaan door een spread met uitleg. Kant-en-klaar lesmateriaal dus!

Ruby's safariRuby’s safari *
Bart Vos
KNNV Uitgeverij, 2022

Staat jouw school in een stad? Ook daar kun je mooie vogels spotten! Voor een safari hoef je namelijk niet naar de savanne, dat kan ook gewoon bij je in de tuin of in het park om de hoek. Ruby laat je in dit boek zien welke bijzondere vogels je zou kunnen vinden.

Project vogelsProject vogels
Wetenschap in je wijk
Izzi Howell (vertaling: Margreet Nauta)
Corona, 2022

Met dit boek ga je niet alleen vogelspotten, maar doe je zelfs mee aan wetenschappelijk onderzoek! Het laat je zien hoe je goede notities, tabellen en grafieken maakt (handig voor een leuke natuur-rekenles!) en de gegevens kun je bijv. uploaden naar een officiële vogeltelling. Wat dacht je bijv. van trekvogels tellen?

Maak je eigen dieren tuinMaak je eigen dieren-tuin
Katja Staring
KNNV Uitgeverij, 2022 (verschijnt 10 okt)

Kriebelbeestjes spotten is ook ontzettend leuk om met kinderen te doen. Dit – nog te verschijnen – boek laat zien hoeveel beestjes er te vinden zijn in de tuin én hoe je je tuin nog diervriendelijker kunt maken, zodat jij een tuin vol wilde dieren kunt krijgen. Maar dat is natuurlijk ook van toepassing op het schoolplein! Superleuke challenge: hoe kunnen jullie met elkaar het schoolplein veranderen in een dieren-tuin?

Het huttenboekHet huttenboek voor jonge klussers
Susanne Roos
Volt, 2021

Met dit fijne klusboek sleepte Susanne Roos dit jaar een Bronzen Griffel in de wacht! Maar dit boek is niet bedoeld om alleen maar te lezen, het is bedoeld om mee aan de slag te gaan! Lekker bouwen! Laat je bijv. inspireren door de bosles van meester Koen (hoofdstuk 4)! Het boek leert kinderen allerlei klustechnieken (natuur- en techniekles inéén!) en laat zien dat hutten bouwen echt heel stoer is. Met tips voor goede camouflage en verhalen van ervaren huttenbouwers.


>> Terug naar het overzicht met gi-ga-groene boekentips <<