Heel veel dieren – Kinderboekenweek 2022

Logo KBW 2022
>> Voor de dierenliefhebbers in je klas (en welk kind is dat niet?!)
vind je hier boekentips! 
<<

Een haai als huisdier?!THEMATITEL ML: Een haai als huisdier?!
James Campbell & Rob Jones (ill.) (vertaling: Mylène Delfos, Nathalie Tabury en Jet Zegers)
Condor, 2019

Zodra je dit boek openslaat, weet je dat kinderen het graag zullen lezen: veel tekeningen, grappige doodles, leuke lijstjes en bomvol gekke dierenweetjes. Niet voor niets is dit een Makkelijk Lezen-tip voor de Kinderboekenweek. Je kunt het boek ook nog eens kris-kras door elkaar lezen en behalve dat je er lekker om kunt lachen, leer je er vast ook nog wel wat van. Al moet je het boek volgens de makers ook weer niet te serieus nemen…

Het eigenwijze huisdierenboekHet eigenwijze huisdierenboek
Marc ter Horst en Tom Schoonooghe (ill.)
Lannoo, 2022

Dit vrolijk geïllustreerde boek is voor de betere, in dieren geïnteresseerde lezer een aanrader, al is het ook heel geschikt om voor te lezen! Marc ter Horst heeft 50 dieren uitgekozen waar hij iets bijzonders over vertelt. En daarbij moet je huisdieren heel letterlijk nemen: ook ratten en zilvervisjes staan in dit boek. Maar ook robothuisdieren, alpaca’s of dieren met huisjes. Én hij geeft antwoord op die ene prangende vraag: wat was er nou eerst: de kip of het ei? Van dit boek leer je echt héél veel.

Ontploffende kevers en opblaasbare vissenOntploffende kevers & opblaasbare vissen
Sam Siebel (vertaling: Steven Blaas)
Lemniscaat, 2022

Op het eerste gezicht is dit een grappig geïllustreerd weetjesboek. Klopt. Maar het is óók een verhaal over huisdieren! Sam heeft namelijk een hamster, een goudvis en twee wandelende takken: Takkie en Jakkie. En die zijn héél goed in camoufleren, dus op een dag is er eentje kwijt. De hele familie gaat op zoek en ondertussen strooit Sam met zijn grappige feitjes. Superleuk. Fictie en non-fictie inéén! En lekker makkelijk leesbaar.

Bijzondere beesten en doodgewone dierenBijzondere beesten en doodgewone dieren
Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel (ill.)
Querido, 2022

Nóg een boek met geweldige, verrassende dierenweetjes. Want wie kan er nou beter over dieren vertellen dan Bibi Dumon Tak? Dat deed ze al in haar boeken Bibi’s bijzondere beestenboek (Zilveren Griffel 2007) en Bibi’s doodgewone dierenboek, maar die boeken zijn uitverkocht. Gelukkig zijn ze nu weer verkrijgbaar, want die twee boeken zijn dus samengevoegd in deze bundel! Niets nieuws dus, maar wel heerlijk om (opnieuw) te lezen.

Gek, gaaf, geweldigTHEMATITEL 7/8: Gek, gaaf geweldig!
Tim Flannery en Sam Caldwell (ill.) (vertaling: Jesse Goossens)
Lemniscaat, 2020

Dat Freek Vonk enthousiast over dieren kan vertellen, weet iedereen. Maar ook Tim Flannery kan er wat van. Met dit boek heeft hij het boek geschreven waar hij als kind naar verlangde: een boek bomvol weetjes over de vreemdste wezens op aarde. De vele humoristische tekeningen (geen foto’s in het boek) maken het boek erg grappig! En handig: wil je de kinderen wegwijs maken in dit boek? Er is ook nog een lesbrief bij het boek gemaakt.

Het grote reptielenboekTHEMATITEL 5/6: Het grote reptielenboek
Sterrin Smalbrugge en Wendy Panders (ill.)
Luitingh-Sijthoff, 2019

In Nederland zul je niet snel een groene python tegenkomen, maar andere slangen zijn hier wel! Wel gaan ze binnenkort in winterslaap, dus je zult ze de komende tijd niet snel zien. Maar dat is mooi: heb je lekker de tijd om dit grote boek te lezen en je te vergapen aan de spectaculaire foto’s. Kun je in het voorjaar op pad om echte slangen te spotten (want dat wil je natuurlijk graag na het lezen van dit boek, volgens Sterrin Smalbrugge 😳)! Echt een boek voor stoere kinderen!

Zij de cobra? Wij de adder!Zij de cobra? Wij de adder! *
Geert-Jan Roebers en Wendy Panders (ill.)
Gottmer, 2016

Geert-Jan Roebers wijst er in dit boek ook al op: een cobra kom je bij ons niet in de natuur tegen, maar… wij hebben de adder! Voor een safari hoef je het land dus niet uit – dat is de boodschap van dit geweldige boek. Steeds krijg je een korte omschrijving van een exotisch dier, waarna Roebers prachtig uitlegt waarom een dier in Nederland of België minstens zo stoer/bijzonder/interessant is. Niet alleen is het zeer informatief, het is ook grappig geschreven én – jawel, ook dit boek! – leuk geïllustreerd door Wendy Panders.

Beestachtige burenBeestachtige buren *
Bouwien Jansen & Lotte Stegeman en Marieke Nelissen (ill.)
Luitingh-Sijthoff, 2019 (kleinere heruitgave: 2022)

Nog meer safari in eigen land? In dit prachtig geïllustreerde boek maak je kennis met onze wilde zoogdieren. Wat dacht je van het sjeesbeest (de haas), de ree (Ik! Ben! Geen! Babyhert!) of een keihard rennende blokfluit (de wezel)? Wat leest dít boek lekker weg. De teksten zijn verrassend, vlot en direct. Bám. Paf! Zoef. Zo. Weer een dier beschreven. Inclusief checklist met alle pootafdrukken en een overzicht van alle dierendrollen.

Het wolvenboekHet wolvenboek
Pieter Feller en Louize Perdieus
Luitingh-Sijthoff, 2021

Sommige kinderen denken dat op de cover van Beestachtige buren (hierboven) een wolf staat afgebeeld. Nou, niet meer als ze dit boek hebben gelezen, want na het lezen van dit boek weet je álles over wolven. Niet alleen over de wolf in Nederland, maar ook over oerwolven, weerwolven, legenden over wolven, wolfskinderen en de eeuwige jacht op wolven. Dit boek combineert dan ook geweldig met het boek De wolven van Currumpaw! Maar je kunt het ook goed koppelen aan de THEMATITEL Silas en de wolf en het mooie verhaal Feo en de wolven.

De wolven van Currumpaw Silas en de wolf Feo en de wolven

 

 

 

 

 

Twitch en de vlucht van de ijsvogelTwitch en de vlucht van de ijsvogel *
M.G. Leonard (vertaling: Maria Postema)
Lannoo, 2022

Vogels zijn misschien minder spectaculair dan wolven of slangen, maar als je dit boek gelezen hebt, zul je beseffen dat vogelspotten eigenlijk behoorlijk cool is! Talent voor vogelspotten kun je namelijk ook erg goed gebruiken om een ontsnapte crimineel te vinden… Dit boek leest dan ook als een detective, maar de liefde voor vogels wordt in dit boek zo oprecht en enthousiast beschreven, dat je als vanzelf ook met andere ogen gaat kijken – en vooral luisteren – naar vogels!

Perronpapegaaien en krekelcriminelenPerronpapegaaien & krekelcriminelen
Auke-Florian Hiemstra en Annette Fienieg (ill.)
Ploegsma, 2022 (verschijnt 28 september)

Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt je mee op safari in de stad, waar je bijv. perronpapegaaien en metromuggen kunt spotten. Het boek moet nog verschijnen, maar zowel de titel als de eerste pagina’s in het inkijkexemplaar beloven een heerlijk leesboek, waardoor je met totaal andere ogen naar de stad zult gaan kijken. Er zijn heel wat wilde dieren te vinden, in de stad!

De wilde stadDe wilde stad
Ben Hoare en Lucy Rose (ill.)
Corona, 2022 (verschijnt 29 september)

Nóg een boek over dieren in de stad, maar dan een stuk minder diepgaand, op formaat prentenboek en volledig geïllustreerd. Ook dit boek verschijnt binnenkort, maar kijk die prachtige cover!! Dit boek gaat niet alleen over Nederland, maar laat juist dieren in steden over de hele wereld zien. Van Amsterdam tot New York, van Tokio tot Rio de Janeiro. Wist jij dat er zelfs steden zijn waar haaien wonen? Dat maakt wel nieuwsgierig!

NoordNoord *
Marieke ten Berge (ill.) en Jesse Goossens
Lemniscaat, 2022

Dit boek won een Zilveren Penseel 2022 en ik snap dat. Ik wilde het boek ook lezen (en vooral: bekijken) nadat ik had gezien hoe Marieke ten Berge de illustraties heeft gemaakt (zie ook de filmpjes in de recensie). Maar ook de informatie is heel interessant en origineel opgeschreven: 35 dieren uit de wereld van sneeuw en ijs vertellen namelijk zelf over hun leven.


>> Terug naar het overzicht met gi-ga-groene boekentips <<