Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda!

Hele verhalen voor een halve soldaat illustratie

©2020, Querido, Ludwig Volbeda uit Hele verhalen voor een halve soldaat

Hele verhalen voor een halve soldaatVoor de tweede keer werden de illustraties van Ludwig Volbeda bekroond met een Gouden Penseel! 

Hij illustreerde het boek Hele verhalen voor een halve soldaat zo sfeervol en fijngevoelig dat hij er eerder, samen met auteur Benny Lindelauf, ook al de Woutertje Pieterse Prijs mee won. En nu dus het Gouden Penseel 2021!

Het Gouden Penseel is de prijs voor het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. De Penseeljury 2021 bestaat uit Peggy Brandon (voorzitter), Kirsten König, Joke Linders, Peter van Rossum en Ilona van Tuinen.

De Penseeljury over Hele verhalen voor een halve soldaat:

‘Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging, sfeervol verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda. Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.’

FabeldierenIn 2018 kreeg Ludwig Volbeda ook al het Gouden Penseel voor het prachtige boek Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman.

 

 


Het boek Hele verhalen voor een halve soldaat werd overigens óók al bekroond met de Zilveren Griffel in de categorie 12+. 🤩 Het verhaal is heel bijzonder, af en toe een beetje luguber… maar heerlijk soepel geschreven en het zit zeer knap in elkaar:

Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.

Leave a Reply