Heel Rotterdam Leest!

Geen weg terugGisteren was ik in Rotterdam om een lezing en workshop te geven aan de leesambassadeurs van HEEL ROTTERDAM LEEST! Om het lezen te bevorderen wordt daar, speciaal voor deze campagne, gratis aan alle leerlingen van groep 8 het boek Geen weg terug van Elisabeth Mollema uitgedeeld. Wat GEWELDIG! En ik snap ook wel dat dit boek voor kinderen uit Rotterdam éxtra leuk is, want met de SS Rotterdam aan de kade spreekt dit verhaal enorm tot de verbeelding.

Het verhaal speelt zich namelijk af in 1913: Bram Dobbelaar ziet de grote stoomschepen naar New York vertrekken en verlangt naar een beter leven. Hij laat zich dan ook door een vriend verleiden om als verstekeling mee te gaan aan boord van zo’n groot schip. Maar… dat is niet zonder gevaar, want verstekelingen worden streng gestraft… Zal het hem lukken om Amerika te bereiken?

Rotterdam 2023Ik vond het echt een heerlijk leesboek: avontuurlijk, heel soepel en beeldend verteld en zeer informatief. Je waant je echt even terug in de tijd! En ook al was het gisteren een zeer druilerige dag, toch vond ik het erg leuk om even op de plek te zijn waar een gedeelte van het boek zich afspeelt! Wat ziet het er nu allemaal anders uit! (Zie dat ENORME cruiseschip aan de Holland Amerikakade!) Toch was het dankzij dit boek niet moeilijk voor te stellen hoe het leven er 100 jaar geleden uit moet hebben gezien in de stad.

Ik hoop dat veel kinderen buiten Rotterdam het boek ook gaan lezen!

Leave a Reply