Nieuwe boeken april 2022

Nieuwe boeken april 2022Beter laat dan nooit! ūüôā Het stapeltje boeken uit de maand april!

In deze stapel kunnen bijna alle leestypetjes wel weer iets van hun gading vinden, denk ik! Natuurlijk weet ik het pas zeker als ik de boeken gelezen heb, maar afwisseling genoeg! Hieronder lees je er alvast iets meer over.

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Ben jij een goede ridder?Ben jij een goede ridder?
Hannah Pang en Takayo Akiyama (ill.) (vertaling: J.H. Gever)
Gottmer

Een lekker dun boekje met heel veel tekeningen, eigentijdse taal en humor! Met ridder-checklist om te zien of ridder-zijn iets voor jou is. Met vervolgens veel stappenplannen en heel veel informatie over de riddertijd (toernooien, wapenrusting, kruistochten…¬†the works).

Wat je denkt ben je zelfWat je denkt ben je zelf
Sander Thomaes en Geert Gratama (ill.)
Nieuwezijds

Met zo’n titel verwacht je misschien een boek over filosofie, maar dit is een boek over psychologie! Over gevoelens, gedachten en gedrag; over opvoeding en school. ‘Een ontdekkingsreis door je eigen hoofd’ en dat levert een lekker leesbaar boek op, met korte hoofdstukken, humoristische tekeningen en veel stof tot nadenken! Het is geschreven door een professor in de psychologie (aan de UU), maar de taal is ontzettend goed afgestemd op kinderen. En het mooie is, dat dit boek geschikt is voor √≠edereen! Want het gaat over… jezelf!

De zusjes uit het Verzonken MoerasDe zusjes uit het Verzonken Moeras
Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen-Benders)
Gottmer

Inmiddels ben ik zover dat ik er al bij voorbaat vanuit ga dat dit een ijzersterk boek is. Lucy Strange schrijft namelijk zo goed, dat ze je binnen de eerste bladzijden al een verhaal intrekt en het spannend houdt tot de laatste bladzijde. Al haar boeken zijn een beetje mysterieus en dit verhaal belooft dat zeker ook te zijn: met een vloek, een verdwijning en een zoektocht dwars door het Verzonken Moeras.

B.I.G. 2: Bijna beroemdHet toevallige dagboek van B.I.G. 2 РBijna beroemd
Jen Carney (vertaling: Selma Soester)
Luitingh-Sijthoff

Het eerste deel van deze dagboekserie met veel doodles heeft me positief verrast! Dus ik verheug me al op de verdere perikelen van Belinda en haar klasgenoten. Bovendien hebben haar moeders een gigantisch geheim en komt ze voor het eerst op tv. Benieuwd of er stiekem toch weer meer diepgang in dit grappige verhaal zit!

Reisdagboek van Travis Montgomery: Vakantie op de maanReisdagboek van Travis Montgomery – Vakantie op de maan
Victoria Farkas en Irene Cécile (ill.)
Volt

Het eerste boek over Travis Montgomery verscheen alweer 3 jaar geleden. In dat science-fiction verhaal reist Travis naar Mars; in dit boek gaat hij op vakantie op de maan. Het speelt zich dan ook af in 2304. Het boek leest heerlijk vlot weg en heeft een heel aantrekkelijke vormgeving, met veel speelse tekeningen en krabbeltjes. Het is een lekker fantasievol, grappig en zeer vermakelijk vakantieavontuur, met interessante weetjes over de maan!

Mijn verzetMijn verzet
Jenni L. Walsh (vertaling: Margot Reesink)
Kluitman

Dit boek over de Tweede Wereldoorlog lijkt me ontzettend interessant: het is namelijk geschreven vanuit een Duits meisje dat bij de Hitlerjugend zit. Ze staat dus aan de kant van de nazi’s. Maar dan komt ze in aanraking met een verzetsgroep en haar familie lijkt het met hun verboden boodschap eens te zijn… Welke keuze moet z√≠j maken?

Skandar en de eenhoorndiefSkandar en de eenhoorndief
A.F. Steadman (vertaling: Maria Postema)
Querido

Duidelijk een √©cht fantasyboek, waarin je volgens de flaptekst ‘een episch avontuur vol magie, luchtgevechten, oeroude geheimen, bloedstollende races en woeste eenhoorns’ kunt verwachten ‘zoals je nog nooit hebt gezien’. Dat schept verwachtingen! Zeker als je weet dat maar liefst 35 internationale uitgeverijen dit boek tegelijkertijd hebben gepubliceerd. Ik ben benieuwd!

Mot en de metaalvissersMot en de metaalvissers
Sanne Rooseboom en Sophie Pluim (ill.)
Van Goor

Een stuk dikker dan de boeken uit de serie Het Ministerie van Oplossingen! Sanne Rooseboom verrast met een compleet nieuw verhaal over ‘de rafelrandjes van de stad, jezelf kunnen zijn, magneetvissen en… roest.’ Het verhaal van meer dan 300 pagina’s is rijkelijk (en roestig ūüėČ ) ge√Įllustreerd. Dat belooft een spannend (lees)avontuur te worden!

Dit wordt het ergste jaar van mijn levenRomy’s rampenplan 1: Dit wordt het ergste jaar van mijn leven
Corien Oranje en Hélène Jorna (ill.)
Columbus

Als je dit boek ziet, doet het meteen denken aan de boeken van Francine Oomen, zoals Lena Lijstje. Maar in het boek staan helemaal geen tekeningetjes, dus het is echt heel anders! Het is echter wel een lekker leesbaar verhaal in de ik-vorm, waarin Romy een ramp moet zien te voorkomen. De ramp? Verhuizen naar Frankrijk, waar Romy’s ouders een B&B willen beginnen. Romy gaat niet mee huizen kijken, maar pakt de trein naar haar opa in Haren. Maar ook daarvoor blijkt ze een rampenplan nodig te hebben…

DrukDruk
Jeannette Jonker, Claudia Lagermann, Liesbeth Vijfvinkel en Kid KURA (ill.)
Volt

In dit boek komen verschillende jongeren van 12-17 jaar aan het woord. Zij vertellen over hun leven en stressniveau. Het boek is dus letterlijk uit het leven gegrepen en ongetwijfeld herkenbaar als je zelf ook wel wat stress ervaart – of het nu gaat om prestatiedruk, keuzestress, je uiterlijk of sociale druk. Zeker voor leerlingen in groep 8 is dit een superboek ter voorbereiding op de middelbare school! Want het staat ook bomvol tips hoe je om kunt gaan met al die druk. De vormgeving is bovendien lekker stoer en het boek leest als een tijdschrift. Top!

Een huis vol geluidenEen huis vol geluiden
Rik De Jonghe en Alain Verster (ill.)
De Eenhoorn

Dit boek trok mijn aandacht door de bijzondere prenten. Ook prikkelt dit verhaal meerdere zintuigen, want het staat vol geluiden: van ratelende ijskarren en zingende walvissen tot een orkest dat klinkt als klankensoep. Alleen de woorden klinken al mooi! Daarnaast is het een verhaal over de warme band tussen een opa en zijn kleinzoon. Zo’n verhaal dat je weer wat bewuster naar dingen laat kijken. En luisteren!

WaterwereldWaterwereld
Ben Rothery (vertaling: Ed van Eeden)
Van Goor

Ok√©, ik heb sowieso een zwak voor mooi ge√Įllustreerde boeken, maar van dit boek valt mijn mond gewoon open: deze cover is getekend, mensen! Dat is toch gewoon bizar?! Ik schreef er al wat meer over in dit blog. Afgezien van de tekeningen is het ook weer een heel mooi boek om meer te weten te komen over een aantal heel bijzondere dieren.

De dag dat Oorlog naar Rondo kwamDe dag dat Oorlog naar Rondo kwam
Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv (vertaling: Sylvia Vanden Heede)
Lannoo

Ook aan dit boek besteedde ik al een blogje, want het is een heel bijzonder prentenboek. Het verwijst eigenlijk rechtstreeks naar de oorlog in Oekra√Įne, waar de makers vandaan komen. Zij maakten dit boek al in 2015,¬†na de annexatie van de Krim door Rusland, maar helaas is het nu weer heel relevant. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar de slachtoffers van de Russische invasie van Oekra√Įne. Een mooi gebaar bij een heel indrukwekkend boek.

De allerbeste mama van de hele wereldDe allerbeste mama van de hele wereld
Sébastien Perez en Benjamin Lacombe (ill.) (vertaling: Pim Lammers)
De Eenhoorn

Wie is de allerbeste mama van de hele wereld? In dit grote prentenboek boek wordt naar dat antwoord gezocht aan de hand van 20 dierenportretten. Steeds, na elk portret, wordt gevraagd welk dier de beste mama zou kunnen zijn. Misschien zelfs wel het mannelijke zeepaardje! De informatieve tekst is heel toegankelijk en soepel vertaald, maar de liefdevolle tekeningen maken van dit boek echt een plaatje. Heel geschikt om voor te lezen, maar zelf lezen (en kijken!) kan natuurlijk ook.

Leave a Reply