November is alweer een tijdje voorbij! De hoogste tijd om de boeken uit die maand nog te laten zien! Op de stapel liggen dit keer opvallend veel dunne boeken – en gelukkig maar, want ik heb nog aardig wat te lezen van de voorgaande maanden…
Mensen vragen mij regelmatig: wanneer léés jij dat allemaal?!
Nou… tussen alle bedrijven door eigenlijk!! In de bus, in de trein, tijdens het koken, als ik een broodje eet… En het is best handig als je veel moet wachten tijdens het sporten van je kind 😉
Maar ‘s avonds val ik vaak al na 2 bladzijden in slaap – ken je dat?
Ik snap dan ook heel goed dat je als leerkracht niet altijd tot het lezen van (kinder)boeken komt. Maak dus echt gebruik van die leestijd in de klas! Lees als je leerlingen lezen! Zo kun jij ook geweldige kinderboeken ontdekken. Uit deze stapel haal je zonder twijfel weer fantastische boekentips!
Hieronder schrijf ik heel kort waarom ik zelf benieuwd ben naar deze boeken en waarvoor ik denk dat je ze in de klas wellicht kunt gebruiken.
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Drakenstorm 4 – Drakenjagers
Alastair Chrisholm (vertaling: Laurent Corneille) & Daniëlle Futselaar
Leopold
Dit is al het 4e deel van de serie Drakenstorm. Normaal zou ik denken: jammer, 1e deel gemist… maar alle boeken uit de serie zijn los van elkaar te lezen. Sterker nog: in ieder deel speelt een ander personage de hoofdrol, al houden de boeken natuurlijk wel verband met elkaar. Wie weet is het iets voor de tiplijsten van Sem en Liam: een spannend fantasieverhaal, waarin – zo heb ik gehoord – techniek een belangrijke rol speelt.
De Monsterdokter 4 – Gevaarlijk spel
John Kelly (vertaling: Willem Jan Kok)
Moon
Nog een vierde deel uit een (voor mij) nieuwe serie! Ik gok dat het niet zo erg is dat ik de eerdere delen nog niet gelezen heb… In dit deel wordt de MONSTERBAL-finale gespeeld: De Baldadige Bijters tegen de All-Stars. Lijkt me grappig om te gebruiken in projecten over sport. Eens kijken of dat ook zo is!
Atta
Jolien Janzing en Linde Faas (ill.)
Lemniscaat
Een verhaal dat zich afspeelt in de tijd van de Neanderthalers. Er zijn niet zoveel boeken over die periode! Zeker niet in dit dunne formaat – fijn! En dat Linde Faas het omslag heeft geïllustreerd, is meteen een pre. Prachtig!
Wegwezen!
Hans Mijnders
Columbus
Dit boek heb ik al gelezen! Ik was op zoek naar een verhaal over vooroordelen over vluchtelingen… en had geen beter boek kunnen vinden dan dit. In dit indrukwekkende verhaal komen mensen die vluchtelingen willen helpen lijnrecht tegenover mensen die hen weg willen pesten te staan … zelfs binnen één gezin. Het zet kinderen ook wel aan het denken: hoe zou jij het vinden als er mensen uit Afghanistan in jouw dorp komen wonen? Gezien de politieke situatie in ons land kan het bijna niet actueler… Een zeer gevoelig onderwerp om te bespreken in de klas! Maar daarom heel fijn om er een kinderboek bij te kunnen gebruiken.
Chatbotboy
Maria Genova
Kluitman
Hoe actueel wil je het hebben? Een verhaal over ChatGTP! Christian probeert met een chatbot indruk te maken op een meisje. Hij maakt er ook nog eens een nepaccount op Insta voor aan… Je snapt het al: een boek vol informatie over kunstmatige intelligentie! Over de ongelooflijke mogelijkheden, maar ook over de gevaren.
Mijn vader in de mottenballen
Marte Jongbloed
Luitingh-Sijthoff
Net als Gevaarlijk water is dit een dun boek over een zeer interessant onderwerp: over de zoektocht van een autistische jongen naar zijn vader in de Koude Oorlog. Het gaat over een tijd waarin er altijd dreiging voor kernbommen werd gevoeld. Heel benieuwd naar dit boek!
Een zee van papier
Koos Meinderts & Sietse Muis
Ploegsma
Wat een fantastische kunstwerken – moet je kijken! Van papier maakte Sietse Muis dromerige landschappen, letterlijk uit de bladzijden van een boek – zo mooi! Het past perfect bij dit verhaal, dat een soort ode is aan boeken en de avonturen die je daarmee kunt beleven. Maar vooral ook een ode aan de fantasie, want zonder verbeelding heeft de schrijver niets om op te schrijven…
Maantje schrijft een boek
Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo
Hoogland & Van Klaveren
We blijven een beetje in hetzelfde genre: een boek over het schrijven van een verhaal! Maantje vindt het maar lastig als ze een schrijfopdracht krijgt… tot ze beseft dat ze gewoon de verhalen moet opschrijven die ze na schooltijd met haar speelgoed uitspeelt…
Bits, bytes en bots
Hanna Holwerda
Columbus
Dit ontdekboek kun je gebruiken in de klas voor projecten over robotica, techniek en AI: het staat vol met opdrachten en proefjes. Beetje kleine lettertjes… maar daardoor wel ontzettend veel weetjes over onderwerpen als nepnieuws, deep fake, online veiligheid, privacy, filterbubbel… Mét belangrijke vragen waar je met kinderen over door kunt praten.
Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras
Arjan Dwarshuis & Marieke ten Berge (ill.)
Luiting-Sijthoff
Kinderboeken over vogelspotten zijn hot! Na Twitch en Gespot zit ik er helemaal in en ben ik erg benieuwd naar dit boek van eigen bodem. In dit boek van vogelaar Arjan Dwarshuis, bekend van de Vogelspotcast, gaat het namelijk ook over vogels. Of beter gezegd, met name over één heel speciale vogel: een pratende roerdomp!
Ademloos
Corien Oranje
Columbus
Sowieso ben ik erg enthousiast over de soepele schrijfstijl van Corien Oranje, maar dit boek gaat ook nog eens over een interessant onderwerp: allergie en astma. De astma is zelfs zo ernstig, dat brugklasser Lynn ervoor naar een speciale kliniek in Zwitserland moet. Dit boek is trouwens een herziene versie van Love you, miss you, dat in 2013 verscheen. Ja.. je ziet het ook wel aan de cover: er kan gezwijmeld worden!
Eiland van de magische dieren 1: De ontsnapping
Gina Mayer (vertaling: Ans van der Graaff) & Clara Vath (ill.)
Leopold
Magie en dieren… een gouden combinatie meestal, want er zijn heel veel kinderen die dol zijn op dit soort verhalen. Het (echte) doorkijkje in de cover zal ook wel aanspreken! En dan belooft het ook nog een heel spannend boek te zijn: overleeft Noël alle beproevingen en gevaren op het verborgen eiland?
Mus & Kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie
Kevin Hassing & Linde Faas (ill.)
Luitingh-Sijthoff
Het vierde deel in deze spannende piratenserie vol humor en aandacht voor het kunnen zijn van jezelf. Deel 2 én deel 3 wonnen de Prijs van de Kinderjury… need I say more?
Superkrachten voor je hoofd: het Boemerangboek
Wouter de Jong & Hein de Kort
Maven Publishing
Een wat vreemde eend in de bijt, want dit is niet echt een leesboek, maar een boek vol challenges. En dan eigenlijk ook nog voor ouder en kind. Maar wie weet kun je hier in de klas ook wat mee: het gaat namelijk over leren concentreren, een positieve mindset creëren en het begrijpen van emoties. Kortom: hoe je invloed kunt hebben op gedrag en je manier van denken!
Yash!
Inez van Loon
Clavis
Inez van Loon heeft weer een ontzettend boeiend geschiedenisonderwerp uitgediept en er een spannend en avontuurlijk verhaal over geschreven: hoe begin 20e eeuw mensen uit India naar Suriname emigreerden, om daar te gaan werken op de plantages. Het is de geschiedenis van de Hindostanen – inmiddels de grootste bevolkingsgroep in Suriname.
Er was ook eens…
Milouska Meulens & Djenné Fila (ill.)
Volt
Zeven sprankelende sprookjes uit andere culturen en delen van de wereld. Geen sprookjes van Grimm dus, maar verhalen de Regenboogslang, een watergeest en Watramama.
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 inspirerende jonge wereldverbeteraars
Diverse auteurs en illustratoren
ROSE Stories
100 verhalen over jonge vrouwen van nu – van Taylor Swift tot Greta Thunberg, maar ook over meisjes waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, maar die niet minder rebels, stoer of inspirerend zijn. Een stimulans voor kinderen van nu om groots te dromen!
Jules Verne 2: Mijn neef Bram & Het geheim van Nell
Robbert Damen & Daniël van den Broek (ill.)
Menlu
Deze strip verbeeldt hoe Jules Verne ooit op zijn ideeën voor zijn beroemde boeken moet zijn gekomen… doordat hij als kind zelf waanzinnige avonturen beleefde!
De grootste voetafdruk
Rob & Tom Spears (vertaling: Berd Ruttenberg)
Hoogland & Van Klaveren
Wat een geniaal boek!! Op een inventieve en zeer humoristische manier zie je in dit boek hoe groot de wereldbevolking is ten opzichte van de aardbol, de dieren en het leven op aarde, en vooral wat onze impact daarop is. Dat wordt uitgelegd door alles in een soort kneedmachine te gooien, waardoor er een mega-mens en mega-dieren ontstaan. Op deze manier snap je er waarschijnlijk niets van… maar dit boek moet je dan ook vooral ZIEN. Het maakt onze ecologische voetafdruk heel zichtbaar en prent fantastische beelden in je hoofd, die je niet snel zult vergeten.
Een toren van tijgers
Lizette de Koning & Gareth Lucas (ill.)
Ploegsma
Leuke, lekker toegankelijke dierenversjes, met geweldige illustraties! Ideaal voor af en toe een gedichtje tussendoor!
Dit boek gaat over jou
Eveline Hensel & Kristel Steenbergen (ill.)
Luitingh-Sijthoff
Een boek met een érg lange ondertitel, maar dat belooft dus ook wat: Ontdek wat jij te maken hebt met slimme dieren, bacteriën onder je oksels, koeienscheten, rivieren in de lucht en nog veel meer. Welk kind wil daar nou niet meer over weten?
Vroeger en nu
Arnoud Wierstra
Lannoo
En met dit laatste boek ben ik juist begonnen: de recensie staat al online! Een geweldig speels kijkboek, waarin je op zoek gaat naar moderne spullen in schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Een boek waar je ontzettend veel van leert over kunst, maar vooral ook over vroeger… en nu!
Heb vlak voor kerst Ronnie de Roerdomp gekocht, kon het niet laten liggen. Wat een prachtig boek in alle opzichten! Heb het zelf in een ruk uitgelezen. Mijn zoon van bijna 9 heeft het in de kerstvakantie ook gelezen en vond het prachtig. Er wordt nu regelmatig ‘gehoempt’ in huis en ook de paalstand van de roerdomp wordt nagedaan. Echt een aanrader voor kinderen die van natuur en verhalen houden.