Paddenstoelen zoeken!

Paddenstoel

Afgelopen week heb ik even wat rust gepakt tijdens de herfstvakantie en natuurlijk hoorde daar een wandeling door het herfstbos bij! Niets fijner dan bosgeur opsnuiven en… paddenstoelen zoeken! En als je daar eenmaal aan begint, blijf je ze vinden!

Paddenstoel & CoNiet zo gek ook, want Geert-Jan Roebers vertelt in het gloednieuwe boek Paddenstoel & Co dat er in Nederland maar liefst 6000 soorten zijn!!

Maar Paddenstoel & Co is geen paddenstoelengids, al staat er wel een aantal prachtige foto’s in en heb ik me rot gelachen om de potentiële scheldwoorden die sommige namen vormen (Lorkenslijmkop! Hahaha!). Je leert uit dit boek vooral over (het belang van) schimmels en hun bizarre netwerk. Je krijgt heel veel informatie over de groei van schimmels, niet alleen in het bos, maar bijv. ook tussen je tenen (getsie).

Paddenstoel & Co

 

Het is een ontzettend interessant boek. Geert-Jan Roebers neemt je als het ware aan de hand mee door het schimmelrijk. Hij laat je krimpen tot kabouterformaat – dat zal een schoolboek je toch niet snel laten doen! Echt heel beeldend en informatief, maar door de vele geweldige illustraties van Wendy Panders is het extra leuk om te lezen. Haar tekeningen zijn zó grappig! Bovendien verduidelijken ze de tekst ook nog eens uitstekend en maken ze het boek kleurrijk en zeer aantrekkelijk – een fantastische samenwerking tussen auteur en illustrator.

Paddenstoel & Co

Geert-Jan Roebers trakteert je trouwens ook nog op een ‘Blufcursus paddenstoelen’. Deze kun je bovendien downloaden op de website van uitgeverij Gottmer. Handig! Na dit boek weet je in ieder geval dat schimmels geen ‘suffe muffe watten’ zijn, maar ‘handige regelaars, sluwe schurken en harde werkers’. Dan kijk je voortaan toch anders naar dat herfstbos!

Paddenstoel & Co

Leave a Reply