Voorlezen van prentenboeken

Prentenboeken bovenbouwDe Nationale Voorleesdagen 2024 zijn alweer bijna voorbij, maar voorlezen gaat niet alleen VOOR, maar hopelijk ook DÓÓR! En dan natuurlijk niet alleen voor kinderen van 0 t/m 6 jaar, maar ook in de bovenbouw van de basisschool.

Al jaren denk ik: die Nationale Voorleesdagen zijn ook heel geschikt om voorlezen voor oudere kinderen te promoten. Iedere leerkracht zou bijv. de masterclasses Voorlezen voor leraren eens moeten kijken (Ken je die nog niet? Kijk dan snel hier!)

Bij de Nationale Voorleesdagen hoort ook altijd een Prentenboeken top 10, maar die prentenboeken zijn ook echt gericht op jonge kinderen. Bij mij in de boekenkast stond echter ook nog een aantal prentenboeken, die heel geschikt zijn voor oudere kinderen! Dus ik dacht: een mooi moment om die eens onder de aandacht te brengen!

In het artikel Prentenboeken in de bovenbouw vertel ik er wat meer over en laat ik ook een mooie spread uit het boek zien. Dan zie je dat ook de illustraties ervoor zorgen dat dit boeken zijn die voor jong én oud geschikt zijn (van die boeken voor op een plankje, gewoon om naar te kijken). Maar het zijn ook boeken met een diepere boodschap, die er lang niet altijd bovenop ligt. Je kunt de verhalen dus mooi gebruiken om er filosofische gesprekken over te voeren met je klas.

Leave a Reply