Een cavia en twee moeders

Een cavia en twee moedersSep en zijn moeders, Lotte en Maartje, zijn verhuisd van Amsterdam naar een stadje in de provincie. Hij gaat naar een andere school en maakt al snel nieuwe vrienden. De mensen in de buurt zijn heel aardig, behalve buurvrouw Annemarie. Hoe ver zal zij gaan, om Sep en zijn moeder dwars te zitten? Als Sep op zijn kamertje zit vertelt hij alles aan Kobus, zijn cavia. Dat diertje kan eindeloos luisteren!

Recensie

Een boek over een kind met twee moeders. Dat was er nog niet. Dat is eigenlijk de aanleiding geweest om dit boek te schrijven. En begrijpelijk: er zijn immers kinderen die in die situatie opgroeien en voor hen zal het fijn zijn om te lezen over iemand in dezelfde situatie. Gelukkig is het geen boek geworden waar het thema erg dik en zwaar bovenop ligt. De auteur heeft het boek op heel prettige wijze geschreven: luchtig en heel onderhoudend. Je leest mee over het leven van Sep en leert hem en de mensen om hem heen goed kennen. Het leuke is dat zijn gesprekken met zijn cavia je een goed inzicht geven in zijn gedachten. En passant hoor je meer over zijn thuissituatie, maar het verhaal gaat net zo goed over school, prille verliefdheid en vriendschap. Sep is een jongen die goed bij zichzelf blijft en zich niet teveel laat beïnvloeden door anderen.

Hoewel… de vriendschap met de oudere Koen zit toch niet helemaal lekker. Sep ziet hem als zijn beste vriend, maar je kunt je afvragen of hier wel echt sprake is van vriendschap. Zo zitten er meer interessante sociale verwikkelingen in het verhaal, die kinderen zeker aan het denken zullen zetten. Het verhaal biedt hierdoor veel gespreksstof! Grappig is ook dat in het verhaal verwezen wordt naar een ander kinderboek: over het meisje Tess dat haar vader niet kent, omdat haar moeder niet wil vertellen wie hij is (blz. 95). De titel wordt niet genoemd, maar dat is natuurlijk Mijn bijzonder rare week met Tess!

Het boek is niet al te dik en door de grote letters en vlotte schrijfstijl leest het erg gemakkelijk. Een boek dat bol staat van sterke persoonlijkheden! En daardoor is het zeer de moeite waard.

Lestips

Dit is een boek dat je heel goed kunt gebruiken voor sociaal-emotionele lessen. Er komen zoveel verschillende thema’s aan bod! Vooroordelen over anders zijn; wat is echte vriendschap; wat doet verliefdheid met je; hoe blijf je jezelf? Echt een boek om voor te lezen en te bespreken met de kinderen in de klas.

Hieronder staat een aantal suggesties voor gespreksvragen die je kunt stellen n.a.v. een gelezen hoofdstuk. Natuurlijk zijn er nog véél meer vragen mogelijk!

Vaderdag – Wat vind jij ervan: een gezin met twee moeders? Kun je je de reactie van buurvrouw Annemarie voorstellen? Wat vind je van de reactie van Sep?

Vissen – Wat vinden jullie: is vissen echt een mannending, of is het ook iets voor vrouwen? Volgens Maartje vertoont Koen pubergedrag en haalt hij daarom rare geintjes uit. Wat vinden jullie van zijn gedrag?

Hoe voelt het om verliefd te zijn? – Wat is verliefd zijn? In het verhaal blijkt dat vrouwen ook verliefd op elkaar kunnen worden, en mannen ook. Wat vinden jullie daarvan?

IJsstokjes – Sep wordt verlegen als hij veel aandacht krijgt. Herken je dat? Wat gebeurt er dan?

Kobus – Wat denken jullie? Heeft elk kind een vader én een moeder nodig? Of kun je ook prima opgroeien in een gezin zonder vader of moeder?

Een sterkeverhalenopa – Annemarie zegt dat Sep in een moeilijke situatie zit. Wat bedoelt ze daarmee? En wat heeft God daarmee te maken?

Onverwacht bezoek – Een hoofdstuk met héél veel aanknopingspunten! Wat vinden jullie van het gedrag van Tibby? Waarom zouden mensen denken dat Sep slecht wordt opgevoed? Wat is roddelen en wat heeft het voor gevolgen? Hoe ga je om met mensen die je raar vindt?

Toch een Vaderdagcadeau? – Hoe komt het dat Sep anders is gaan denken over Roza?

Een blog voor sterke verhalen – Sep zegt dat Koen ook wel eens een scherpe tong heeft. Wat vinden jullie van Koens reactie hierop?

Een nieuw nachthok – “Timmeren en zagen is echt mannenwerk”, zegt Annemarie in het verhaal. Dat is een vooroordeel. Wat zijn vooroordelen precies? Welke vooroordelen kennen jullie nog meer over mannen en vrouwen?

Opa Paul? – Paul geeft zijn postzegelalbum aan Sep. Wat vinden jullie daarvan?

Tranen – Wat vinden jullie van de vriendschap tussen Koen en Sep?

Postzegels van een echte prins – Maartje is boos omdat Lotte haar niets heeft verteld over de roddels. Wat vinden jullie: moet je je vrienden alles vertellen? Of mag je ook geheimen hebben voor elkaar?

De grote verdwijntruc – Jack vertelt dat hij toen hij tien was al wist dat hij jongens leuker vond dan meisjes. Sommige mensen denken dat je kunt kiezen op wie je verliefd wordt. Wat denken jullie?

Wordt Annemarie een plasje? – Na het voorlezen van dit hoofdstuk kun je het boek Mijn bijzonder rare week met Tess promoten!

Zonder vader kun je ook gelukkig zijn – Wat vinden jullie van de conclusie van Sep?


Uitgeverij Xanten, 2013

Inmiddels wordt het boek – na langere tijd niet leverbaar te zijn geweest – uitgegeven door Uitgeverij Droomvallei (2018).

Een cavia en twee moeders


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2013, Anders zijn, Dorpsleven, Gevoelens, Homoseksualiteit, Identiteit, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Pesten, School, Seksuele vorming, Tip van Julia, Verliefdheid, Voorleestopper, Vriendschap
Geïllustreerd door Niels de Hoog

Leave a Reply