De grote race

De grote raceAls de elfjarige tweeling Li en Nao op familiebezoek gaat naar Taiwan, vreest vooral Li dat het een saaie zomer wordt. Maar niets blijkt minder waar…

Op de eerste avond dat Li en Nao bij hun opa en oma zijn, worden hun ouders ontvoerd! Nog voordat ze doorhebben wat er gebeurd is, komt een vreemde man de kamer binnen: Muis. Muis beweert dat hij een van de winnaars is van de Grote Race, de wedstrijd die heeft bepaald welke dieren nu zijn opgenomen in de Chinese Dierenriem. Muis’ overwinning was echter niet eerlijk. Hij verraadde zijn beste vriendin Kat, waardoor zij de race verloor.

Nu is Kat terug en ze is uit op wraak. Wraak op de afstammelingen van Muis. En dat, vertelt Muis, zijn Li en Nao. Als Li en Nao hun ouders ooit terug willen zien, moeten ze Kat opsporen en verslaan.

In een poging Kat te vinden, reizen Li en Nao langs alle dieren uit de dierenriem en vragen ze om hulp. Maar de dieren lijken soms in raadsels te praten… Zal de tweeling hun ouders op tijd weten te redden uit de klauwen van Kat?

Eerste deel in de serie De legendes van Li en Nao.

Recensie

Maak je maar klaar voor een race tegen de klok in het vinden én verslaan van Kat, die een plekje wil veroveren in de Chinese dierenriem. De tweeling Li en Nao moet hiervoor heel nauw samenwerken en allemaal puzzels oplossen.

En dat laatste maakt dit boek echt leuk: je moet het lezen regelmatig onderbreken voor het oplossen van zo’n puzzel! De uitkomst bepaalt op welke bladzijde je verder leest, dus als lezer doe je zelf ook heel actief mee aan de zoektocht naar Kat. Het verloop van het verhaal zit knap in elkaar en om je boek mooi te houden, kun je de puzzels (sudoku, logiquiz, doolhof etc.) uitprinten via de website van de uitgever. Handig!

De grote race

©2021 Uitgeverij Moon, illustratie van Kristel Steenbergen uit De grote race

Wel is het verhaal in het begin wat ingewikkeld om te volgen. Het feit dat Li en Nao afstammelingen zijn van Muis en dat zij mensen moeten gaan zoeken die eigenlijk de dieren uit de Dierenriem zijn… Het vraagt behoorlijk wat van je verbeeldingskracht. Daarnaast komen Li en Nao steeds wisselend aan het woord en die perspectiefwisselingen komen zo vaak voor (ook binnen een hoofdstuk), dat het soms lastig bij te houden is wie er nu precies aan het woord is.

Het houdt je scherp, zullen we maar denken, en dat heb je wel nodig voor het oplossen van de puzzels en het volgen van dit spannende verhaal. Gelukkig leest het boek door de vele dialogen lekker weg en wordt de tekst verlevendigd door vele illustraties van Kristel Steenbergen. Daarnaast steek je er ook nog flink wat van op: op subtiele wijze zijn er veel weetjes over de Taiwanese cultuur en Chinese woorden in het verhaal verwerkt.
Ook staan er mooie wijsheden in het boek.

‘Eerlijkheid en waarheid zijn twee totaal verschillende dingen. Dat je antwoord waar is, maakt nog niet dat je eerlijk bent.’ (blz. 38)

De grote race

©2021 Uitgeverij Moon, illustratie van Kristel Steenbergen uit De grote race

Heel verfrissend is dat de tweeling niet bepaald een vriendschappelijke band heeft met elkaar – dat staat haaks op het typische, innige beeld van tweelingen. Li en Nao zijn heel verschillend en hebben moeite om elkaar te begrijpen. Door de magische kracht van yīqǐ (het Chinese woord voor samen) raken ze echter meer met elkaar verbonden en ook door het avontuur groeien ze naar elkaar toe. Het is een krachtige boodschap in dit verhaal: samenwerken maakt je sterker.

Toch laat een vooruitblik naar het volgende deel (november 2021), achter in dit boek, zien dat de band tussen Li en Nao kwetsbaar blijft… Li sluit Nao terug in Nederland weer buiten, maar waarom? Dat belooft nóg een spannend en verrassend avontuur in Taiwan!

Lestips

Om dit boek te promoten, laat je kinderen natuurlijk lekker puzzelen! Lees eerst de flaptekst voor (die is behoorlijk uitgebreid, maar legt goed uit wat het idee is van het verhaal) en daarna dit spannende fragment.

Vertel dat Li en Nao in dit fragment op zoek zijn naar een van de dieren uit de Chinese Dierenriem: Tijger. De eerste die begint met praten is Li, daarna schakelt het verhaal over naar Nao.

De tijger ligt (…) jullie te horen.’ (blz. 67 t/m 72)

Deel vervolgens de puzzel uit die Tijger de tweeling in handen heeft gedrukt. Je kunt deze, zoals gezegd, downloaden op de website van Uitgeverij Moon!

De Chinese dierenriem

Ook vind je op op de webpagina over De grote race de dierenriemkalender: zo kun je precies zien welke dieren er in de Chinese dierenriem zitten, maar kunnen kinderen ook achterhalen welk dier bij hen hoort!

Ook kun je kaartjes downloaden waarop staat welke karaktereigenschappen bij elk dier horen.

Taiwan

De grote race

©2021 Uitgeverij Moon, illustratie van Kristel Steenbergen uit De grote race

Met dit boek reis je naar Taiwan! Wil je een beeld geven van dit land, dan kun je het volgende fragment voorlezen:

De taxi stopt (…) beetje leuk te maken?’ (blz. 16 t/m 18)

Uit bovenstaand fragment blijkt dat Li weinig zin heeft in haar tripje naar Taiwan – ze begrijpt ook helemaal niets van het Chinees! Hier zou je een cursusje Chinees aan kunnen hangen en hoe leuk dat is, kun je zien in dit filmpje van het NOS Jeugdjournaal:

Ook wordt in het fragment het Chinees Nieuwjaar genoemd. Dat is het belangrijkste feest van het jaar voor Chinezen (en dus ook Taiwanezen). In dit filmpje van het Jeugdjournaal gaat het over het Chinees Nieuwjaar in Taiwan, maar het geeft nog weinig informatie over het feest zelf. Daarvoor kun je dit filmpje van Feest! Weet wat je viert gebruiken:

Uit het boek wordt niet duidelijk wat de link van Taiwan met China is. Gelukkig maar, zou je bijna zeggen, want het conflict tussen Taiwan en China wordt steeds groter. Wil je er toch iets over vertellen, dan kun je gebruik maken van dit artikel en filmpje van de VRT (België).


Dit boek is ook te lezen én luisteren via de online bibliotheek!

De grote race bol

De grote race 2


Genre: Detective
Series: De legendes van Li en Nao | Onderwerpen: 2021, Chinees Nieuwjaar, Chinese dierenriem, Chinese taal, Codes, Cultuur, Dieren, Familie, Identiteit, Legenden, Ontvoering, Oost-Azië, Puzzelen, Puzzels, Reizen, Reizen & vakantie, Samenwerken, Taiwan, Tip van Emma, Tweeling, Zoektocht
Geïllustreerd door Kristel Steenbergen

Leave a Reply