De TikTok Challenge

De TikTok challengeNova mag van haar moeder niet op TikTok. Jammer. Vooral als haar hele klas – zelfs meester Jaap – meedoet aan een grote TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok.

Nova doet ook mee. Stiekem. Met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes! En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch?

Recensie

Nova heeft een bijzondere meester. Hij verzint gekke opdrachten voor de donderdagmiddag en daagt de kinderen in zijn klas mee te doen met een TikTok Challenge, waar zijn oudere zus en haar klas ook aan meedoen. Hij wil niets liever dan haar verslaan. Gelukkig heeft Nova een enorm talent voor het maken van leuke filmpjes. Er is alleen een probleem: ze mag van haar moeder absoluut niet op social media.

TikTok ChallengeIn dit verhaal van slechts 78 pagina’s lang, met korte eigentijdse #hoofdstuktitels, lees je uitgebreid over de TikTok-filmpjes die Nova maakt. Ze heeft te gekke ideeën, is een kei in het bewerken van de filmpjes en haalt met haar eerste TikTok 132k aan likes binnen. TikTok-fans zullen hiervan smullen!

Dat het verhaal zo kort is, maakt het boek aantrekkelijk voor kinderen die niet zo enthousiast zijn over lezen. Maar helaas wordt het einde van het verhaal nogal afgeraffeld. Hoewel de spanning in eerste instantie goed wordt opgebouwd, wordt deze nauwelijks vastgehouden. Er is nog nét tijd om iets te zeggen over de gevaren van TikTok, maar voor je het weet is het verhaal ten einde. Eigenlijk stopt het verhaal precies op het moment dat het echt interessant wordt.

Misschien dat TikTok-fans daar niet zo mee zitten, want in dit boek draait het echt om de vele creatieve TikToks. Daar wordt zo vrolijk en enthousiast over geschreven dat je vanzelf zin krijgt om ook met TikTok aan de slag te gaan – ook al weet je na dit verhaal ook dat je wel moet oppassen voor #BadGuys…

 

Lestips

Heb je TikTok-fans in de klas? Dan zullen ze zich met dit boek vol leuke ideeën vast vermaken!

Om het boek te promoten, kun je een kort fragment voorlezen en daarna de achterkant.

‘Zit iedereen goed? (…) vijftienduizend likes!’ roept Robbie. (blz. 20 t/m 22)

Praat ook eens met de klas over het maken van TikToks: wie doet dat? Wie mag dat wel of niet van zijn ouders, en waarom? Wat zijn de gevaren van TikTok? Hoe kun je je daartegen beschermen?


De Witte Leeuw, 2021

De TikTok Challenge bol


Genre: School
Onderwerpen: 2021, Filmpjes, Geheim, Jezelf presenteren, Media & journalistiek, Samenwerken, Sociale media, Talenten, TikTok, Tip van Lisa, Wedstrijd

Leave a Reply