De verdwenen steden

De verdwenen stedenDe 12-jarige Sophie is altijd een buitenbeentje geweest. Ze heeft meerdere klassen overgeslagen en vindt weinig aansluiting bij haar oudere klasgenoten. Maar ook thuis voelt ze zich nooit echt op haar gemak. Hoe dat komt… ?

Dan ontmoet Sophie Fitz, een geheimzinnige en buitengewoon knappe jongen die haar vertelt dat ze een telepaat is… Net als hij! Ze kunnen allebei de gedachten van anderen lezen. Maar Sophie hoort de gedachten van Fitz niet… Wie ís hij?

Door Fitz doet Sophie een schokkende ontdekking: ze hoort helemaal niet thuis bij de mensen. Daarom moet ze haar familie achterlaten voor een nieuw bestaan op een plek die totaal anders is dan de wereld die ze tot nu toe kende.

Maar Sophie heeft met haar bijzondere krachten nog steeds geheimen en ook in de nieuwe wereld wordt ze niet door iedereen geaccepteerd. Wie is Sophie écht? En waarom leefde ze verborgen tussen de mensen?

Recensie

Met De verdwenen steden verwijn je zelf ook even van deze wereld. Dit fantasyverhaal neemt je namelijk mee naar een compleet nieuwe wereld en is zo mooi opgebouwd en zo raadselachtig, dat je alleen maar gretiger wordt om door te lezen.

Al vrij snel kom je erachter dat Sophie niet is zoals andere kinderen. Sowieso heeft ze een fotografisch geheugen (maar dan écht) en zit ze als 12-jarige al in de examenklas van de middelbare school, maar ze kan ook de gedachten van andere mensen horen. Dat is natuurlijk nogal bijzonder… en dat blijkt ze ook wel te zijn, want als ze Fitz ontmoet, vertelt hij haar iets heel schokkends:

Zijn blik kreeg iets bewonderends. ‘Je bent echt een van ons.’
Ze bleef met opgestoken handen staan. ‘Wow. Wacht even. Hoe bedoel je, “een van ons”?’
(…)
‘Oké. Ik kan dit niet echt subtiel uitleggen, dus ik het ga het gewoon zeggen. We zijn geen mensen, Sophie.’ (blz. 22/23)

Fitz neemt Sophie mee naar ‘hun’ wereld. Ze komt terecht in Eternalia, een stad die zij kende als de verdwenen stad Shangri-La. Ook Atlantis blijkt echt te bestaan en wordt zo prachtig en beeldend beschreven, dat je je wel kunt voorstellen dat dit boek momenteel door Disney verfilmd wordt (als Keeper of the Lost Cities).

Sophie had het gevoel dat haar ogen zich moesten uitrekken om alles te kunnen zien. (blz. 91)

Maria Postema heeft het boek heel mooi vertaald, met creatieve namen voor iedereen met bijzondere krachten. Sophie is namelijk niet de enige met een gave, al is telepathie wel een hele bijzondere. Dat zorgt er ook voor dat ze niet door iedereen wordt geaccepteerd. Ook in deze wereld bestaat veel haat en nijd en bestaan er rangen en standen – afhankelijk van de gave die je hebt. Gelukkig maakt Sophie ook nieuwe vrienden. Maar wie zijn er nu precies te vertrouwen en wie niet? En misschien nog wel het grootste raadsel: welke geheimen zitten er weggestopt in haar geheugen en waarom leefde Sophie eigenlijk tussen de mensen? Wat een intrigerend verhaal…

Ze proefde gal in haar keel.
Daar zat ze, elf jaar oud, op het strand een zandkasteel te bouwen. Maar het was geen verzonnen kasteel, zoals ze destijds had gedacht.
Ze herkende dat kasteel.
Ze was vanmiddag nog in een ervan geweest. (…)
Hoe had ze dat een jaar voordat ze wist dat het bestond al kunnen nabouwen?
(blz. 369)

Je moet er wel even voor gaan zitten, maar toch leest deze dikke pil van 569 bladzijden verrassend snel weg. Dat komt natuurlijk door de fijne, soepele schrijfstijl, maar ook door de smalle bladzijden, die helaas wel wat lastig openslaan. Maar dat is dan ook het enige nadeel aan dit boek! Naar het einde toe wordt het verhaal steeds spannender en is er steeds meer actie. Het verhaal wordt mooi afgerond, maar er blijven ook nog heel veel raadselachtige open eindjes in je hoofd doorzingen. Hopelijk wordt deel 2 ook snel vertaald (in Amerika verschijnt het negende deel al!!). Het is echt zo’n boek om helemaal in te kruipen; wat een fascinerend verhaal.

Lestips

Het formaat van dit boek zal veel kinderen enorm afschrikken, maar als je eenmaal over het boek vertelt, zul je zien dat veel kinderen het toch zullen willen lezen – zeker als je vertelt dat het boek ook nog door Disney verfilmd wordt (met Ben Affleck als regisseur) én dat er al 8 delen van bestaan in Amerika. Dit is duidelijk een serie die gelezen MOET worden! 😊

Om het boek te promoten, vertel je eerst kort iets over Sophie. Dat ze nogal bijzonder is, een fotografisch geheugen heeft en… gedachten kan horen! En dan ontmoet ze in het eerste hoofdstuk een jongen – Fitz – die haar vertelt haar dat ze een Telepaat is, net als hij… Maar Sophie hoort zijn gedachten niet! Wie ís deze jongen?? Ze vindt hem zo eng dat ze het museum uitrent, de straat op… en dan:

Ze was halverwege (…) geen mensen, Sophie.’ (blz. 18 t/m 23)

Op de website van de schrijfster vind je bij het boek ook prachtige lessuggesties (weliswaar in het Engels, maar ik zou er toch even naar kijken!), met mooie denkvragen die je voorafgaand aan het lezen van het boek kunt stellen, maar ook met superinteressante vragen over bijv. de opbouw van het boek (‘Waarom staat er een proloog in dit boek? Wat is de functie daarvan?’) en creatieve verwerkingsopdrachten, zoals het maken van een Fakebook page voor een van de personages uit het verhaal.


Uitgeverij Pelckmans, 2022

De verdwenen steden


Genre: Sprookjes / fantasie
Series: De verdwenen steden | Onderwerpen: 2022, Anders zijn, Fantasiewereld, Geheim, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Serie, Tip van Liam, Tip van Mila, Tip van Tess, Verraad, Vertrouwen, Vriendschap
Geïllustreerd door Jason Chan

Leave a Reply