Dit is een dictatuur

Dit is een dictatuurIn een democratie worden er beslissingen genomen op basis van de wil van het volk. Er zijn ook landen waar maar één persoon het voor het zeggen heeft en dat is de dictator. Hij regeert door angst te zaaien. Wie hem niet gehoorzaamt, wordt gestraft. Het is verboden om iets anders te denken dan wat de dictator verkondigt. Niemand protesteert, want dat mag niet. Maar wie wil er leven in zo’n land?

Dit prentenboek, oorspronkelijk uitgegeven in Spanje kort na het einde van de Franco-dictatuur, is geschreven om aan kinderen uit te leggen hoe een dictatuur werkt.

Vertaald door Helena Overkleeft.

Recensie en lestips

Het is – terecht – een verplicht te behandelen onderwerp in het basisonderwijs: Waarom stemmen we eigenlijk? Wat betekent dat? Waarom is het zo belangrijk om te gaan stemmen? Hoe werkt een democratie en hoe is het om níet te kunnen stemmen?

Dit is een dictatuur

Dit is een dictatuurIn dit kleine, kleurrijke prentenboek van de Spaanse Mikel Casal en Equipo (= team) Plantel wordt dat heel helder uitgelegd. Kort, maar krachtig. Misschien wat ongenuanceerd, maar daardoor juist duidelijk. En doordat het zo kort-door-de-bocht wordt gepresenteerd, nodigt dit boek ook uit om verder te praten. Bij oudere kinderen zal het boek waarschijnlijk ook vragen oproepen. Hoe kan het dat een dictator aan de macht blijft? Hoe zou jij het vinden om in een dictatuur te leven? En moet een dictatuur altijd eindigen met geweld?

Op de schutbladen staat een ‘galerij van dictators’. De meeste daarvan zijn al dood, maar enkele leven nog… Daarmee wordt meteen duidelijk dat dit geen geschiedenisboek is, ook al is het geschreven naar aanleiding van een dictatuur die niet meer bestaat (die in Spanje).

Dit is een dictatuur
Dit prentenboek is dan ook een aanrader voor in de klas; niet alleen om het onderwerp politiek met jonge kinderen te bespreken – ook in de bovenbouw kun je hier prima mee aan de slag. De laatste vraag in de test, achter in het boek, is bijvoorbeeld een fantastische inleiding voor een schrijfopdracht en klassengesprek over het leven in een dictatuur.

Denk je dat de mensen in een dictatuur een gelukkig leven kunnen leiden?

Ook mooi: met de aankoop van het boek steun je automatisch mensen die op de vlucht zijn voor een dictatuur: van ieder verkocht boek wordt namelijk een euro aan UNHCR gedoneerd. Ook dat levert meteen een goede denkvraag op: wat heeft een vluchtelingenorganisatie met een dictatuur te maken?


Boycott, 2022

Dit is een dictatuur


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2022, Bestuur, Democratie, Dictators, Dictatuur, Macht, Politiek, Prentenboek, Stemmen, Verkiezingen, Vluchtelingen & vrijheid
Geïllustreerd door Mikel Casal

Leave a Reply