Dit is Ezzie!

Dit is EzzieWelkom in Ezzies knotsgekke, compleet gestoorde, wervelende wereld! Lees (en kijk!) in haar dagboek hoe ze op zoek is naar haar vader, naar liefde, naar echte vriendschap, naar de allerleukste kleren, de lekkerste snoepjes en vooral naar zichzelf.

Deze bundeling van de eerder los verschenen boeken Ezzie’s dagboek en Ezzie’s wereld laat ons meelezen in het leven van de 14-jarige Ezzie (Esther). Ezzie is de beste vriendin van Rosa uit de Hoe overleef ik…-serie, maar dit boek is ook geschikt voor jongere lezers.

Recensie

Alleen al de vormgeving van dit boek is zó leuk dat het boek de moeite waard is om te lezen (of te bekijken!). Het boek staat bomvol tekeningetjes, foto’s en krabbeltjes en maken het boek kleurig, levendig en erg grappig. Elke dag dat Ezzie schrijft, staat verdeeld over 2 pagina’s en deze dagen zijn opgedeeld in tijd en plaats. De tekst wordt opgeleukt door gekleurde woorden, maar blijft overzichtelijk doordat er slechts 1 lettertype wordt gebruikt. Elke dag begint met een tekeningetje van Ezzie waarin ze haar humeur, kapsel, humeur en ‘pukkelz’ omschrijft. Erg grappig.

Maar ook het verhaal leest lekker weg. Ezzie worstelt met typische puberproblemen: school, vriendinnen, moeder, uiterlijk en verliefdheden, maar schrijft hier op een heerlijk luchtige manier over. Grappig is natuurlijk dat ze ook over haar vriendin Rosa schrijft – op deze manier lees je Rosa’s verhalen vanuit ander perspectief dan in de Hoe overleef ik-boeken.

De originele boeken komen al uit 2004 en waren in die tijd ontzettend vernieuwend met al hun tekeningetjes en bladzijden met schriftlijntjes. Tegenwoordig zie je dit natuurlijk heel veel in de graphic novels, maar alleen al het bonte kleurgebruik laat dit boek er met kop en schouders bovenuit steken.

Lestip

Een echt meidenboek, maar waarschijnlijk moeten jongens stiekem ook best lachen als je een stukje voorleest. Gewoon presenteren in de klas dus!

Er zijn geen bladzijdenummers; alleen data.

Het is toch (…) de vorige keer. (21 januari t/m 4 februari)


Uitgeverij Querido, 2013

 


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2013, Dagboek, Eenoudergezin, Puberteit, Seksuele vorming, Tip van Lisa, Verliefdheid, Vriendschap, Zoektocht
Geïllustreerd door Francine Oomen

Leave a Reply