Dromer

DromerIn de klas van Aron weet iedereen al wat hij worden wil: Afsane wordt olifantenverzorger, Moo gaat dino’s opgraven en Stan wordt achtbaantester. Maar Aron heeft geen idee.
Dan neemt papa hem mee naar het bos…

‘Ik wil je wat vertellen.
We zijn niet allemaal hetzelfde.
Je hebt Denkers, Doeners en… ‘

Dromer

©2021 Stichting CPNB, illustratie van Mark Janssen uit Dromer

Recensie

Wat een waanzinnig mooi omslag alleen al, dit prentenboek! Mark Janssen heeft al zijn eigen talenten in dit Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 gebundeld: sprankelend kleurgebruik dat van de bladzijden af spettert, zwierige prenten die je meenemen naar een soort droomwereld en gedetailleerde tekeningen, die zó echt lijken dat je twee keer moet knipperen om te zien dat het geen foto is (die auto!!).

Maar afgezien van alle kleurenpracht heeft Mark Janssen ook een mooi verhaal te vertellen. Aron voelt zich heel onzeker, omdat hij – anders dan zijn klasgenootjes – nog niet weet wat hij later wil worden.

Dromer

Papa heeft hem net opgehaald van school en besluit uit de auto te stappen en een stukje met Aron te gaan wandelen. Mooi is dat aan de prachtige, dampende bossen duidelijk te zien is dat het verhaal zich wel in onze wereld afspeelt, maar niet in Nederland. Het is daardoor meteen een universeel verhaal.

Dromer

©2021 Stichting CPNB, illustratie van Mark Janssen uit Dromer

De prenten laten zien dat Aron méér ziet, voelt en beleeft dan de meeste kinderen en zijn vader vertelt dat het juist heel mooi is dat iedereen anders is. Mark Janssen doet daar in het nawoord zelfs nog een schepje bovenop, door met een lijst met bekende namen te laten zien hoeveel mensen iets moois hebben bereikt, ook al waren zij geen Denkers en Doeners. En..

Misschien ben jij er wel zo een!

Wat een heerlijk warm gevoel geeft dit prentenboek dan ook. Het is een boodschap die geldt voor iedereen en dit prachtige boek –  waar je niet op uitgekeken raakt! – is dan ook een cadeau voor jong en oud!

Lestips

Dit prachtige boek, dat als Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 met een klein prijsje te koop is, verdient een plekje in elke schoolbibliotheek of zelfs elke klas! Of je nu in de onderbouw, middenbouw of bovenbouw zit – dit boek is voor ieder kind heerlijk om in te kijken. Voor bovenbouwkinderen sluit de boodschap zelfs nog beter aan dan voor kinderen in de onderbouw, want ik kan me voorstellen dat zij het – net als Aron – vervelender vinden als ze nog niet weten wat ze later willen worden dan kinderen in de onderbouw.

Bekende Dromers

Mark Janssen deed via zijn socials een oproep om namen aan te leveren voor de laatste pagina. Hij vroeg wie voor jou een echte Dromer is (geweest) in de geschiedenis. Bijna alle genoemde namen zijn geplaatst! Het is leuk om met de kinderen door de lijst te gaan en te ontdekken wie zij kennen. Waarom zou deze persoon een Dromer worden genoemd?

Er zullen absoluut bekende namen bij zitten, maar ook heel veel onbekende. Dan is het misschien ook leuk om de kinderen uit te laten zoeken wie dit waren. Wat hebben zij gedaan in hun leven, dat ze nu in deze lijst staan? Een leuke opdracht om nóg meer ideeën te krijgen over wat je allemaal later kunt gaan doen.


Stichting CPNB, 2021 (redactie: Uitgeverij Lemniscaat)

Voor dit prentenboek geldt: op = op! Er zal nooit een herdruk van komen. Dus wees er op tijd bij – dit boek wil je hebben!
Koop je het boek lokaal, dan steun je ook je boekhandel!

Dromer


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2021, Anders zijn, Beroemd zijn, Beroepen, Creatief denken, Dromen, Identiteit, Illustraties, Jezelf zijn, Kinderboekenweek 2021, Prentenboek, Tip van Liam, Voorleestopper
Geïllustreerd door Mark Janssen

Leave a Reply