Een helse tocht

Een helse tochtRashid en zijn familie moeten vluchten uit hun land Iran. Met behulp van valse paspoorten nemen ze het vliegtuig naar Indonesië. Vanaf daar proberen ze samen met een grote groep andere vluchtelingen in een gammele boot de oceaan over te steken naar Australië. De tocht is levensgevaarlijk, zeker als er ook nog een vreselijke storm opsteekt. En wie is toch die geheimzinnige man, die steeds stiekem foto’s van de vluchtelingen maakt?

Dit boek maakt deel uit van de serie Heftig!, over kinderen die heftige dingen meemaken.

Recensie

Wat een ingrijpend en héftig verhaal over vluchtelingen is dit. De serietitel en titel van het verhaal liegen niet: hier is daadwerkelijk sprake van een helse tocht en het verhaal maakt een verpletterende indruk. In het steeds groter wordende aanbod van kinderboeken over vluchtelingen is dit er eentje dat je zeker gelezen moet hebben. De verschrikkingen tijdens de vlucht worden overduidelijk omschreven. De angst, de spanning en het gevaar komen heel goed over.

In slechts 57 pagina’s tekst weet Peter Vervloed een zeer ingrijpend verhaal te vertellen. Dat het boek een AVI-E6-niveau heeft, vergeet je zodra je de eerste regels gelezen hebt. Vergis je niet, dit is geen eenvoudig verhaaltje, maar een goed geschreven verhaal waar je een serieuze woordenschat voor nodig hebt.

Over de asfaltweg kruipt een aftandse vrachtwagen. De chauffeur probeert de gaten in het wegdek te ontwijken, maar dat lukt lang niet altijd. Rashid en de andere vluchtelingen zitten dicht tegen elkaar aan gedrukt op de bodem van de laadbak. Ze worden onbarmhartig heen en weer geschud, maar ondergaan het zonder klachten. (blz. 9)

Laat je dus niet afschrikken door het schoolse uiterlijk van dit boek – dit is een verhaal dat een ongelooflijk grote indruk zal maken op de kinderen in je klas. Zeker een boek om onder de aandacht te brengen.

Lestips

Voorlezen, dit boek. Weinig pagina’s, superveel impact. Als je eenmaal begint met lezen, zul je het boek moeilijk weg kunnen leggen. Hier kan geen lesmateriaal tegenop!

Het boek sluit af met korte, feitelijke informatie over ‘vluchten uit je land’. Er wordt nog eens kort uitgelegd waarom mensen vluchten en wat de gevolgen (kunnen) zijn. Ten slotte wordt nog een aantal websites genoemd van hulporganisaties die zich bezig houden met vluchtelingen. Zo kun je op de site van UNHCR verhalen lezen van vluchtelingen en op de site van Amnesty International kunnen kinderen zelfs een heel spreekbeurtpakket aanvragen.

Op de site van Amnesty International vind je ook veel aanvullend lesmateriaal over vluchtelingen.


Lees ook:

Meer boeken over vluchtelingen uit Iran:

De vlucht van Omid  Zahra  Alles is anders

 

 

 

 

 


Uitgeverij Delubas, 2015

Een helse tocht bol.com


Genre: Sociaal / politiek verhaal
Series: Heftig | Onderwerpen: 2015, Iran, Makkelijk Lezen, Tip van Lucas, Vluchtelingen, Vluchtelingen & vrijheid, Voorleestopper, Zuidwest-Azië
Geïllustreerd door Fred Marschall

Leave a Reply