Hee daar mijn twee voeten

Hee daar mijn twee voetenEen verzameling gedichten van Joke van Leeuwen. Vol originele gedachten, taalspel en humor, en veel illustraties!

Over de broers Hoedan, Wiedan en Niedan, over een man die eens een land begon, over een file zonder einde, over blote billen en nog veel meer!

Recensie

Hee daar 2De versjes van Joke van Leeuwen zijn zo kindvriendelijk: leuke grapjes, begrijpelijk en altijd met een verrassende twist. Met haar filosofische gedichten zorgt ze ervoor dat je nét even anders naar de werkelijkheid gaat kijken of gaat nadenken over dingen waar je anders misschien nooit over had nagedacht. Zo vraagt ze zich af wat dingen zouden zeggen als ze konden praten, filosofeert ze over wat ze had kunnen zijn en vertelt ze met diverse uitspraken ‘hoe de wereld in elkaar steekt’.

Joke van Leeuwen vierde in 2018 haar 40-jarig schrijverschap en dat ze al een tijdje meedraait, klinkt door in haar gedichten: veel van deze versjes hebben een vleugje nostalgie in zich – op een prettige manier overigens; ze laat je nadenken over het leven, zoals iemand met veel levenswijsheid dat doet. Ook hebben veel gedichten een ondertoon van maatschappelijke kritiek. Zo schrijft ze over een winkel in de buurt – ‘ooit hoopvol begonnen’ – die is opgeheven, over een vrouw met hoge hakken die haar oude kinderkamer bezoekt en over hoe je er als je ouder bent achter komt hoe ‘opvallend veel je soms’ op je ouders lijkt. Grappig (en kritisch) is het gedicht Mislukte poging om iemand niet op z’n telefoontje te laten kijken en ook in het gedicht File wordt de iPhone genoemd.

De mensen stapten uit, ze zagen bloemen in de berm
en gingen toen weer zitten, keken op hun iPhonescherm
of ergens al beweging was, of dat al werd gemeld
en daarna steeg gezucht op en gemopper en gescheld.

De versjes hebben diverse rijmschema’s – sommige rijmen zelfs vrijwel niet – en dat maakt deze bundel heel afwisselend. De illustraties maakte ze zelf – hoe kan het ook anders! – en ook die blinken uit in afwisseling. Soms zijn het zwart-wit-illustraties zoals in veel van haar kinderboeken, een andere keer foto-collages en op andere pagina’s kleurige schilderingen. Vooral de geplette mug, gemaakt van zwart garen, is prachtig gemaakt!

Hee daar 1

©2019 Querido, illustratie van Joke van Leeuwen uit Hee daar mijn twee voeten

Kortom, deze creatieve bundel is heerlijk om te lezen en zal regelmatig een lach op het gezicht van de lezer tevoorschijn toveren!

Lestips

Deze poëziebundel is niet alleen ontzettend leuk om zelf(standig) te lezen, maar ook om klassikaal te gebruiken in de klas! Zowel inhoudelijk kun je er een aantal versjes goed uit gebruiken, maar ook taalkundig.

Rijmschema’s

Joke van Leeuwen gebruikt diverse rijmschema’s, soms zelfs binnen één gedicht. AA BB CC DD of ABAB of ABCC… nou ja, echt vanalles! Erg leuk om op deze manier de gedichten te bekijken en uit te pluizen. Zo zie je hoe divers een ‘rijmpje’ kan zijn!
Helemaal bijzonder is het gedicht Wat ik niet hoefde te kennen. Is dat überhaupt een gedicht? Het is vooral een opsomming van zinnen; soms rijmt het wel, vaker niet. Soms is er binnenrijm, soms eindrijm…
Je kunt een hele les invullen met de vraag: Wanneer is iets eigenlijk een gedicht? Deze bundel is dan uitermate geschikt om allerlei varianten te bekijken!

Levensfilosofie

Een aantal gedichten gaat over de zin van het leven, vergankelijkheid en de reden van ons bestaan. Dat klinkt heel zwaar, maar Joke van Leeuwen brengt dit heel luchtig en met veel humor en weet je tóch aan het denken te zetten:

 • O hou van mij
 • Oud
 • Te zijn
 • Grasmat
 • Nadenken
 • Tijd

Het leven zoals het is

Een rijtje met onderwerpen waarbij je deze bundel prachtig kunt gebruiken:

 • Kringloop van het leven: Appel
 • De invloed van de nieuwe media: Mislukte poging om iemand niet op z’n telefoontje te laten kijken
 • Anders zijn / gelijk zijn: Naturistenterrein
 • Topografische namen: Aardrijkskunde (geniaal – dit gedicht laat je zelfs nadenken over namen van wateren!)
 • Het ontstaan van landen: Een land beginnen
 • Files en wederom het gebruik van de mobiele telefoon: File
 • Op vakantie in het buitenland: Duits
 • Allergie voor dieren: Beste kat
 • Kleuren (in een les over kleuren mengen bijv.): Lievelingskleur

Titels bedenken

Een paar versjes in deze bundel hebben geen titel! Kunnen de kinderen zelf een titel bedenken? Waarom denk je dat de dichteres er zelf geen titel boven heeft gezet?


Em. Querido’s Uitgeverij, 2019

Hee daar mijn twee voeten bol.com

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2019, Buitenaards leven, Filosofie, Gedichten, Leven, Poëzie, Rijm, Smartphones, Taal, Verkeer & OV, Voorleestopper
Geïllustreerd door Joke van Leeuwen

Leave a Reply