Heel Keverburg kookt

Heel Keverburg kooktDe jaarlijkse kookwedstrijd van Keverburg komt er weer aan. Dus gonst het van de bijen, vlinders en kniptorren die de harten van de jury willen veroveren met heerlijke gerechten. Maar de mestkevers willen niet meedoen dit jaar. Ze winnen toch nooit.

Dat vinden de mestkeverlarfjes heel erg jammer én oneerlijk. Want er is toch niets lekkerders dan hun eeuwenoude familierecept Poep op een bedje van poep?!

Recensie

Hoe MOOI is dit prentenboek?! Oh, oh, oh, wat een fantastische knipkunst! Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar echt álle illustraties in dit boek zijn geknipt! Ook de nerven in de groene blaadjes, de witte blokjes op de theedoek, de harige lijfjes, zelfs de witte glansjes op de insectenlijfjes … álles is met papier gemaakt.

Heel Keverburg kookt

©2023 Gottmer, illustratie van Geertje Aalders uit Heel Keverburg kookt

Heel Keverburg kookt

©2023 Gottmer, illustratie van Geertje Aalders uit Heel Keverburg kookt

Geertje Aalders heeft duidelijk héél veel tijd, liefde en aandacht in dit schitterende prentenboek gestopt. De knipsels zijn onvoorstelbaar gedetailleerd; met ragfijne sliertjes papier heeft ze talloze bloemen, planten, kriebelbeestjes en zelfs een dood vogeltje afgebeeld. En dit zijn ook niet zomaar verzinsels: op de schutbladen is te lezen hoe ieder (echt bestaand) insect uit Keverburg heet. Van de kleurrijke kleine vos tot zuringspanner en het schaakbordlieveheersbeestje – ze zijn allemaal in dit boek te vinden. Zo ontdek je insecten waar je waarschijnlijk nog nooit eerder van hebt gehoord.

De creatieve, hilarische tekst is van Bibi Dumon Tak. De insecten van Keverburg maken zich op voor de jaarlijkse kookwedstrijd voor zespotigen. Echt spannend is de wedstrijd niet, want de vlinders ‘hadden al honderddertien keer op rij gewonnen’ en ook de nummers twee en drie zijn altijd hetzelfde.

De bijen werden eeuwig tweede. En de wespen derde, ook al hadden zij hun gerechten altijd gestolen.
Toch deden alle insecten ieder jaar weer mee. Niet om de eerste, tweede of derde plaats. Maar om de vierde. Want de vierde plaats betekende winnen.

Maar toch zijn de mestkevers het zat. Zij eindigen altijd als laatste, want iedereen walgt van het eeuwenoude familierecept: poep op een bedje van poep. Wat zullen kleuters hierom moeten schaterlachen! Toch is dit een boek voor álle leeftijden. De schrijfstijl van Bibi Dumon Tak zal echt niet alleen kleuters aanspreken: haar droge humor is juist voor oudere kinderen ook nog erg leuk. Geertje Aalders vult dat met haar grapjes in de illustraties perfect aan:

de bidsprinkhaan had zoals elk jaar haar eigen man weer eens lekker gebakken en gestoofd in zijn eigen jus.

Heel Keverburg kookt

©2023 Gottmer, illustratie van Geertje Aalders uit Heel Keverburg kookt

Ook de titel is natuurlijk een geweldig leuke knipoog naar het programma Heel Holland bakt, dat veel (oudere) kinderen wel zullen kennen. Zo is er ontzettend veel uit dit bijzondere prentenboek te halen. De prenten vormen een ware ontdekkingstocht door de wereld van kleine kriebelbeestjes en de tekst laat je ook nog eens nadenken over eten en de betekenis ervan. En zou de uitslag dit jaar dan toch anders zijn? Kijk je ogen uit en laat je verrassen in dit waanzinnig mooie prentenboek.

Lestips

Niet alleen is dit een ontzettend leuk prentenboek om (voor) te lezen en te bekijken als je het over insecten of kookwedstrijden hebt, het is vooral een prachtig boek om te bewonderen. De illustraties zijn ware kunstwerken!

Heel Keverburg kookt

Foto van FB @Geertje Aalders Illustraties

Op de social media accounts van Geertje Aalders laat zij regelmatig zien hoe ze de illustraties heeft gemaakt. Dan krijg je nóg meer bewondering voor dit boek! Neem bijv. eens een kijkje bij haar reels op Facebook of deze stories op Instagram: dan zie je dat de prenten ongelooflijk veel diepte hebben! Diverse lagen op elkaar zijn van bovenaf gefotografeerd. Laat de kinderen maar eens heel goed kijken naar de prenten en laat dan zo’n reel zien – het is onwaarschijnlijk mooi.

Insecten

Als je een beetje bent bekomen van het kunstige aspect van dit prentenboek, kun je je gaan verdiepen in de informatieve kant: maar liefst 48 verschillende insecten staan op de schutbladen afgebeeld en ze zijn allemaal terug te vinden in dit boek. Zoeken maar!

Bovendien staat bij elk beestje vermeld wat ze eten. Heel interessant!


Gottmer, 2023

Heel Keverburg kookt


Genre: Dieren
Onderwerpen: 2023, Creatief, Eten, Illustraties, Insecten, Jeugdboekenmaand 2024, Knipkunst, Kookwedstrijd, Kunst, Natuur, Prentenboek, Tip van Mila, Voeding
Geïllustreerd door Geertje Aalders

Leave a Reply