Help, we hebben een dierentuin! – 1

Help, we hebben een dierentuinEEN KROKODIL ALS HOOFDPRIJS

Sem en zijn opa zijn in de dierentuin. Net als ze naar huis willen gaan, vindt er een loterij plaats. Sem heeft het winnende lot in handen! Zijn prijs is een grote verrassing en zal de volgende dag thuis worden bezorgd…

Wat Sem en zijn opa dan nog niet weten, is dat de dierentuin op het punt van sluiten staat. En de eigenaar moet zo snel mogelijk van alle dieren af. Vooral van de grote, wilde beesten…

Wat moeten Sem en zijn familie doen als er de volgende dag een reusachtige krokodil in de tuin wordt afgeleverd?

Eerste deel uit de serie Help, we hebben een dierentuin!

Recensie

Heb jij wel eens gedroomd over wonen in de dierentuin? Marlies Slegers denkt in ‘het hoofdstuk voor het eerste hoofdstuk’ van wel. Maar ze legt ook gelijk uit dat dat niet per se alleen maar leuk is en bereidt de lezer meteen voor op wat komen gaat.

Nu niet meteen tegen je ouders zeggen dat je ook in een dierentuin wilt wonen, want zoals je zult lezen in deze serie (ja, wat dacht je dan? Dat ik als schrijver alles in één boek kan zetten?! Nee. Daarvoor dat er nog veel te veel gebeuren!): daar komt nogal wat bij kijken. (blz. 6)

Een krokodil als hoofdprijs 1

©2021 Kluitman, illustratie van Iris Boter uit Help, we hebben een dierentuin!

De titel van dit boek – al valt hij op het omslag minder op dan de serietitel – geeft ook al een beetje weg wat je kunt verwachten: Sem wint een krokodil. Een echte. En hoe geweldig is het om daarover te lezen?! Wat zullen kinderen smullen van dit boek. Het gaat over een krokodil als huisdier, een beroemde moeder met een kookvlog, het staat vol met dierenweetjes én het gaat over werken in de dierentuin. Allemaal leuk. En Slegers schrijft er ook nog eens lekker levendig en fantasievol over.

In eerste instantie heeft Sem echter alleen een krokodil, geen dierentuin. Dat is een probleem. Daar komt verandering in als Sems opa een echte Picasso op zolder vindt en daar nogal veel geld mee verdient. Dat biedt mogelijkheden! Dus als opa naar de dierentuin gaat om te praten over die krokodil, koopt hij in een opwelling maar gewoon de hele toko.

Het bleef even stil in de keuken. Mam keek peinzend rond. Pap had rode vlekken in zijn nek. Je kon een speld horen vallen.
Tussen de dieren wonen? Sem begon te grijnzen. Hij had altijd al graag een huisdier gewild. En nu zou hij er zomaar een paar honderd hebben!
Pap en mam keken elkaar lang en indringend aan. Toen knikten ze tegelijkertijd.
‘Nou, goed dan. We doen het. Wanneer verhuizen we?’ vroeg mam.
‘Yes! We hebben een dierentuin!’ gilde Sem blij en hij sprong op en neer.
‘Je bedoelt: “Help, we hebben een dierentuin!”’ Pap keek opa hoofdschuddend aan. Toen begonnen ze allebei te lachen. ‘Maar het wordt wel een ongelooflijk avontuur!’. (blz. 119)

En zo is het maar net! En dat geldt niet alleen voor Sem, maar ook voor de lezer! Wat een fijne kinderboekenserie zal dit worden. Dit eerste deel belooft in ieder geval heel veel goeds!

Lestips

Dit is zo’n kinderboek waarvan je bij voorbaat weet dat veel kinderen het leuk gaan vinden. Het sluit perfect aan bij de belevingswereld, het gaat over dieren, bevat humor en is ook een beetje spannend… nou ja, alles wat (de meeste) kinderen fijn vinden in een boek.

Sem is tien-bijna-elf en zit in groep 7, dus het boek past ook mooi bij kinderen van die leeftijd. Voor die leeftijd zou ik het boek promoten om zelf te lezen; voor jongere groepen is dit ook een heel leuk voorleesboek. Het voordeel is dat dit het eerste deel van een serie is, dus kinderen kunnen vervolgens de rest van de serie zelf lezen (zodra deze delen verschijnen, tenminste).

Een geschikt en grappig fragment voor boekpromotie is natuurlijk als Sem zijn hoofdprijs krijgt… Lees eerst de achterkant van het boek voor en dan het hoofdstuk ‘De verrassingsprijs’:

Sem stond de (…) de woonkamer verdween. (blz. 36 t/m 41)


Help, we hebben een dierentuin


Genre: Dieren
Series: Help we hebben een dierentuin! | Onderwerpen: 2021, Beroepen, Dieren, Dierenbescherming, Dierentuin, Familie, Huisdieren, Krokodillen, Samenwerken, Serie, Tip van Finn, Tip van Lisa, Vloggen, Voorleestopper
Geïllustreerd door Iris Boter

Leave a Reply