In mei legt iedere vogel een ei. Of zit het toch anders? Een ei lijkt zo simpel, maar eigenlijk is het een klein natuurwonder. Wat gebeurt er allemaal wel niet in zo’n ei? Je hebt daarnaast heel veel verschillende eieren: niet alleen van vogels, maar ook van reptielen, amfibieën en vissen. Hoe verschillen die eieren van elkaar? En waarom zou je een ei eigenlijk versieren? Dit dikke prentenboek laat heel veel verschillende eieren zien en geeft antwoord op allerlei vragen.
Vertaald door Nannie Nieland-Weits.
Recensie
Het ei heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in onze cultuur. Al eeuwenlang heeft het ei een grote aantrekkingskracht op de mens. Eieren boeien ons.
Ho, wacht… dit was toch een kinderboek?!
Direct op de eerste bladzijde van dit boek wordt duidelijk dat dit geen leesboek voor kinderen is. Het taalgebruik is volwassen en te stijf om kinderen aan te spreken. Toch wordt het boek wel als kinderboek verkocht. Dat is verwarrend, want met het scheppen van verkeerde verwachtingen valt een boek al snel tegen.
Gelukkig is het moeilijk om dit boek niet mooi te vinden: voor kinderen is er nog steeds genoeg te zien! Britta Teckentrup is bekend van haar mooie prentenboeken voor peuters en kleuters en in dit boek is het ook weer genieten geblazen: talloze vogels passeren de revue – van kolibries tot de uitgestorven olifantsvogel. De prenten zijn gemaakt in mooie, sobere kleuren, waardoor er niets kinderachtigs is aan dit prentenboek – heel geschikt voor oudere kinderen dus. Elk hoofdstuk bestaat uit een kort stukje tekst, met daarbij een mooie prent.
Het is prachtig hoe Teckentrup het ontstaan van een kuiken laat zien en ook het olifantsvogelei op ware grootte spreekt tot de verbeelding. Vooral als je op de bladzijde erna het ei van een kolibrie (op ware grootte!) ziet. Ook de diversiteit in eieren komt goed naar voren in het boek: van kikkerdril tot het Fabergé-ei, van schildpaddeneieren tot een ei uit de Griekse mythologie. Verder wordt er uitgebreid verteld over nesten van verschillende vogels en de omstandigheden waarin die vogels leven.
Toch blijft het vreselijk jammer dat er niet gekozen is voor een iets soepeler taalgebruik. Vrijwel geen kind zal begrijpen wat er bedoeld wordt met “Het kleurenpalet is groot” en als vervolgens de verschillende kleuren wit, krijtwit, roomwit en blauwwit worden opgesomd, zul je waarschijnlijk een kleurenstaaltje uit de bouwwinkel moeten halen om kinderen het verschil te laten zien. Vreemd is bovendien dat een woord als poriën wordt uitgelegd (wat voor volwassenen niet nodig is), maar dat je ook zinnen leest als “De kleur wordt pas permanent als de pigmenten in de schaal zijn getrokken.” Dat had anders gekund.
Kortom, dit is geen kinderboek, maar wel een mooi boek om samen met kinderen te bekijken, inspiratie uit te halen of om zelf van te genieten!
Lestips
Zoals inmiddels duidelijk zal zijn, is dit voor kinderen vooral een mooi kijkboek. Als je het in de klas hebt over eieren, vogels of Pasen, is dit een heel geschikt boek om inspiratie voor je lessen uit te halen. Je kunt de prachtige prenten uit dit boek prima gebruiken ter illustratie.
Begrijpend lezen binnen wereldoriëntatie
Je zou het boek echter ook kunnen gebruiken om de woordenschat van je klas uit te breiden. Een interessante tekst voor een lesje ‘begrijpend lezen’.
Neem bijvoorbeeld het tweede hoofdstuk* met de titel Gebogen volmaaktheid.
Alleen de titel al is een bespreking waard – Wat is volmaakt? Wat is volmaaktheid? Wat wordt er dus bedoeld met ‘gebogen volmaaktheid’?
Na het bespreken van dit hoofdstuk kun je vertellen waar de rest van het boek over gaat. Laat een aantal prenten zien om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Kinderen die het boek vervolgens gaan lezen, zullen erop voorbereid zijn dat de tekst pittig geschreven is. Maar omdat ze het weten, zal het ze niet meer afschrikken. Ze weten immers waar ze aan beginnen!
* Er zijn geen bladzijdenummers in het boek en er is (dus) ook geen register.
Fontaine Uitgevers, 2018
Onderwerpen: 2018, Dieren, Eieren, Illustraties, Insecten, Natuur, Nesten, Pasen, Prentenboek, Vogels
Geïllustreerd door Britta Teckentrup