De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paardDit boek gaat over een jongen, een mol, een vos en een paard – al mag je er zelf in zien wat je wilt.
De jongen is eenzaam als de mol voor het eerst opduikt. Ze brengen samen tijd door met het staren naar de wildernis. De wildernis is eigenlijk net als leven – eng soms, maar mooi.
Op hun tochten ontmoeten ze de vos en later het paard. Ze zijn net als iedereen, en ieder heeft zijn eigen zwaktes.
Hun avonturen laten je nadenken over het leven en sporen je misschien aan om onbevreesd te leven, met meer liefde voor jezelf en voor anderen.

Vertaald door Arthur Japin.

Recensie

Als je dit boek ziet, zul je niet direct denken dat het een kinderboek is. Misschien is dat het ook niet. Maar de auteur en tekenaar Charlie Mackesy verwoordt het prachtig in zijn voorwoord: dit boek is voor iedereen, of je nu acht of tachtig bent. Want leeftijd is iets relatiefs en je kunt uit dit boek precies halen wat voor jou belangrijk is.

De jongen, de mol, de vos en het paard

©2020 KokBoekencentrum, illustratie Charlie Mackesy uit De jongen, de mol, de vos en het paard

Eigenlijk is het boek één groot filosofisch gesprek, met op elke bladzijde of spread een uitspraak waar je over na kunt denken, die je troost biedt of waar je je hart van voelt opengaan. Er staan werkelijk prachtige zinnen en wijsheden in! De uitspraken zijn zo ongelooflijk liefdevol! Centraal staat dat je goed bent, zoals je bent; dat je er altijd toe doet en ‘dat wie je bent, genoeg is’. Dat zou allemaal heel kitscherig en sentimenteel kunnen worden, maar dit boek leest totaal anders dan zo’n cadeauboekje vol tegeltjeswijsheden. Je voelt aan alles dat de auteur echt goed over het boek heeft nagedacht. Alle uitspraken zijn zorgvuldig gekozen, allemaal even sterk en bij elkaar vormen ze nog een soort doorlopend verhaal ook.

De jongen, de mol, de vos en het paard komen elkaar tegen en praten met elkaar over wat belangrijk is in het leven. Vooral de mol brengt daarbij veel luchtigheid en humor in het boek, want voor hem zijn taartjes essentieel. In dat opzicht doet het boek wel een beetje denken aan Winnie de Poeh, dat ook vol filosofische wijsheden zit, maar waarbij honing toch wel heel belangrijk is.

De jongen, de mol, de vos en het paard

©2020 KokBoekencentrum, illustratie Charlie Mackesy uit De jongen, de mol, de vos en het paard

Ook de illustratiestijl doet wel wat aan Winnie de Poeh denken. De zwierige inkttekeningen zijn voornamelijk zwart-wit, maar soms ook prachtig ingekleurd. De personages krijgen geen duidelijk gezicht; de tekeningen zijn schetsmatig. Niet elk kind zal hier meteen van houden, maar tegelijkertijd laten deze illustraties zien hoe bijzonder tekeningen kunnen zijn: met slechts enkele lijnen toont de illustrator zoveel expressie! Het is een boek waar je de tijd voor moet nemen, maar waarvan de auteur ook al aangeeft:

Ik wil dat het zo’n boek is waar je in kunt duiken, waar en wanneer je maar wilt. Begin gerust middenin. Klad er maar op, kreuk de hoeken en laat het goed beduimeld achter.

De jongen, de mol, de vos en het paard

©2020 KokBoekencentrum, illustratie Charlie Mackesy uit De jongen, de mol, de vos en het paard

Het is ook zo’n boek waarvan je eigenlijk wel elke bladzijde wilt laten zien of citeren en hopelijk is dat ook precies wat je gaat doen in de klas, want de wijsheden in dit boek kunnen heel waardevolle zaadjes planten in de hoofden van de kinderen:

‘Onthoud altijd dat je ertoe doet, jij bent belangrijk en er wordt van jou gehouden, en jij verrijkt deze wereld zoals niemand anders dat kan.’

Een prachtig boek voor in de klas; of je het nu voorleest of lekker laat rondzwerven, zodat kinderen erin kunnen duiken wanneer ze willen.

Lestips

De auteur geeft zelf eigenlijk al een tip: laat kinderen hier lekker zelf in bladeren en lezen – zo bepalen zij precies wanneer zij eraan toe zijn en wat ze eruit willen halen.

Het is natuurlijk helemaal mooi als je hier af en toe een passende uitspraak uit kunt halen – soms is het voorlezen ervan al genoeg; soms kun je er misschien een complete filosofische les van maken.

Neem deze uitspraak bijvoorbeeld:

De jongen, de mol, de vos en het paard

©2020 KokBoekencentrum, illustratie Charlie Mackesy uit De jongen, de mol, de vos en het paard

Hoe mooi past deze uitspraak in deze ingewikkelde coronatijd! In deze tijd waarin we continu voelen hoe onze vrijheid wordt beperkt, kan een uitspraak als dit kinderen helpen om zich bewust te worden van hun gevoelens en aanleiding zijn voor een mooi gesprek hierover.

Maar ook de uitspraak verder hierboven, over het volgen van je dromen, is heel belangrijk voor kinderen. Ook deze uitspraak kun je weer koppelen aan de actualiteit, want we leven in een periode vol angst. Hoe ga je daarmee om?

Illustraties

Behalve de tekst, is ook de illustratiestijl iets om bij stil te staan met de kinderen. Zeker kinderen die altijd willen dat iets perfect op de werkelijkheid lijkt, zullen van dit boek leren dat dat niet nodig is om toch heel mooie tekeningen te maken.

Anderzijds – vergis je niet – dit is zo ongelooflijk knap: met enkele lijnen zoveel expressie laten zien en de essentie van een dier te pakken krijgen… Dit zijn ware kunstwerkjes!


Lees ook:

De jongen, de mol, de vos en het paard


KokBoekencentrum Uitgevers, 2020

De jongen, de mol bol


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2020, Angst, Eenzaamheid, Filosofie, Geluk, Gevoelens, Illustraties, Jeugdboekenmaand 2023, Jezelf zijn, Levenslessen, Tip van Mila, Voorleestopper, Vriendschap, Wijsheid, Zelfbeeld
Geïllustreerd door Charlie Mackesy

One Response

  1. Marilou Mars
    Marilou Mars at · Reply

    Prachtig boek! Raakt je direct in het hart. Illustraties heel mooi! Stof tot nadenken….
    Om nooit meer weg te leggen.

Leave a Reply