Matilda

MatildaMatilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was kon Matilda praten als een volwassene, ze kon lezen met drie en al vóór ze vijf jaar was las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. Helaas behandelen haar ouders haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan.

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van Roald Dahl (100 jaar geleden geboren) is er een nieuwe editie van dit boek uitgegeven.

Recensie

In 1988, toen dit boek verscheen, was Matilda een geweldig en vernieuwend kinderboek en het mooie is: het verhaal is tijdloos, want het is nog steeds fantastisch. De vertelstijl van Roald Dahl is zo beeldend en grappig dat het vrijwel elk kind zal aanspreken.

Vooral voor hoogbegaafde kinderen is dit natuurlijk een leuk verhaal, want de briljante Matilda is een prachtige held en rolmodel: ze is sympathiek, maar haalt ook ondeugende streken uit om vervelende volwassenen op hun nummer te zetten. Bovendien is Matilda een schoolvoorbeeld voor alle kinderen, want ze is een echte boekenwurm!

Het boek is zeer succesvol verfilmd en de film is regelmatig op de Nederlandse televisie te zien.

Lestip

Een geweldig voorleesboek, maar ook leuk om te promoten. Het fragment vertelt nog geen ondeugende streken, maar de vertelstijl is zo overtuigend grappig, dat het zeker nieuwsgierig maakt naar de rest. Ik was als kind na de eerste bladzijden in ieder geval meteen verkocht.

Weet je wat (…) voor vijf, Matilda

Er zijn inmiddels zoveel verschillende versies van het boek, dat ik geen bladzijdenummers heb vermeld; begin gewoon met lezen in hoofdstuk 1 (De boekenwurm) en stop met lezen als Matilda weer naar huis moet uit de bibliotheek.

De uitgeverij heeft verder in 2014 een krant en lesbrief uitgebracht met verdiepingsopdrachten bij dit boek. Erg leuk!


Uitgeverij De Fontein, 2015

In 2023 is er weer een nieuwe uitgave verschenen: de 100e druk van het boek!

Matilda

 


Genre: Humor, Verhalen
Onderwerpen: 2015, Anders zijn, Boeken, Boekverfilming, Hoogbegaafdheid, Klassieker, School, Tip van Tess, Voorleestopper
Geïllustreerd door Quentin Blake

Leave a Reply