Mijn naam is Anne

Mijn naam is AnneDagboekbrieven van Anne Frank

Voor haar dertiende verjaardag krijgt Anne Frank een dagboek. Het is geen gewone verjaardag. Want het is oorlog, en Anne en haar familie moeten onderduiken in het Achterhuis.

In haar dagboek schrijft Anne al haar geheimen op. Tot 1 augustus 1944. Want op die dag worden de onderduikers ontdekt …

Dit boek is een bewerking van Het Achterhuis van Anne Frank en geschreven in ‘makkelijke taal’. Het boek heeft dan ook het keurmerk Makkelijk Lezen.

Recensie

Het achterhuisMiljoenen mensen over de hele wereld hebben het dagboek van Anne Frank gelezen, maar voor basisschoolleerlingen is Het Achterhuis (12+) een behoorlijk pittig boek. Als kind kwam ik er niet doorheen: de beschrijvingen waren erg uitvoerig en ik kon me moeilijk verplaatsen in Anne, die een groot gedeelte van haar dagboek schrijft over jongens en allerlei puberale gevoelens. Achteraf gezien was ik waarschijnlijk te jong voor het boek.

Daarom is het erg interessant dat Mijn naam is Anne is verschenen: een bewerking van Het Achterhuis, maar dan in makkelijke taal. Maar leest het fijn? Daarover valt te twisten. In eerste instantie klinkt het namelijk nogal onnatuurlijk dat een meisje van dertien in zulke korte zinnen spreekt. Ook in dit boek schrijft Anne in haar dagboek Kitty en lees je haar persoonlijke verhaal in de ik-vorm. Dat komt dus wat gekunsteld over, want geen enkele dertienjarige gebruikt zulke ‘makkelijke’ zinnen. Ook stoort het dat veel zinnen beginnen met de voegwoorden ‘en’, ‘want’ en ‘maar’: het is overduidelijk dat de zinnen bewust kort zijn gehouden.

Wij kunnen niet met koffers over straat.
Want er lopen veel Duitse soldaten rond.
Die zien meteen dat wij Joden zijn, omdat wij een gele ster dragen.
De soldaten weten dan dat wij willen vluchten. En zij zullen ons oppakken. (blz. 24)

Mijn naam is AnneFeit is echter wel dat met dit boek het verhaal van Anne Frank ineens toegankelijk is voor jongere kinderen of jongeren die de Nederlandse taal (nog) niet goed machtig zijn. Bovendien komt het beklemmende verhaal, ondanks de flinke inkorting, heel goed over: hoe Anne twee jaar lang niet naar buiten kon, zich stil moest houden en opgesloten zat met mensen die ze niet per se aardig vond. Ook Annes persoonlijkheid komt in het verhaal nog steeds goed naar voren; er zijn duidelijk goede, weloverwogen keuzes gemaakt in dit boek.

Mijn naam is AnneDaarbij ziet het binnenwerk er heel aantrekkelijk uit: niet alleen door een verzorgde vormgeving – langs alle bladzijden loopt een randje dat herkenbaar is als Annes dagboek – maar ook door de vele foto’s van de Anne Frank Stichting. Er staat zelfs een mooie dwarsdoorsnede van het Achterhuis in het boek. Een ongelooflijk waardevolle toevoeging! Bij enkele foto’s staat een extra toelichting (in langere zinnen) en wordt een datum genoemd. Het is opvallend dat in dit dagboek verder geen data vermeld staan – daaruit kun je opmaken dat de schrijfster diverse dagboekfragmenten heeft samengevoegd tot één tekst. Het is wel jammer dat je daardoor moeilijk het tijdsverloop van dit verhaal kunt bepalen.

Al met al zijn de makers met dit boek goed geslaagd in hun opzet: het dagboek van Anne Frank toegankelijk maken voor iedereen. Jong en oud. ‘Om te begrijpen hoe erg het is om niet vrij te zijn.’ En wie weet vormt dit eenvoudige boek ook nog een mooie opstap om daarna het échte dagboek te gaan lezen.

Lestips

Anne FrankIeder kind in Nederland moet weten wie Anne Frank was en wat haar dagboek inhoudt. Dit makkelijk te lezen boek kan daar zéker aan bijdragen! Je zou het boek kunnen introduceren met behulp van dit andere boek over Anne Frank: waarin juist óver haar en haar dagboek wordt verteld.

Ook kun je heel mooi deze bijdrage van het Jeugdjournaal laten zien, waarin verteld wordt over Anne Frank en de verschillen tussen Mijn naam is Anne en Het Achterhuis.

In het boek staat ook een verwijzing naar de website van het Jeugdjournaal: je vindt daar een prachtig overzicht van filmpjes waarmee je meer te weten kunt komen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Voor dit boek is nauw samengewerkt met de Anne Frank Stichting en in het nawoord vind je dan ook een link naar de website van het Anne Frank museum en de stichting.


Eenvoudig communiceren, 2021

Mijn naam is Anne


Genre: Oorlog & verzet
Onderwerpen: 2021, Achterhuis, Anne Frank, Dyslexie, Jodenvervolging, Makkelijk Lezen, Onderduiken, Tip van Julia, Tip van Lucas, WO II

One Response

  1. Norma Meeuwissen
    Norma Meeuwissen at · Reply

    Ik ben erg blij met deze recensie. Niet alleen doet het recht aan het beroemde dagboek van Anne Frank, maar het brengt ook de mogelijkheden bij elkaar om al op de basisschool wat met Het Achterhuis te doen, maar op een leeftijdsadequate manier. Dankjewel, Femke!

Leave a Reply