Mijn opa de bankrover

Mijn opa de bankroverGrace is twaalf jaar en wil opeens alles weten over haar afkomst. Haar ouders vinden haar te jong en willen niets vertellen. Daarom wendt ze zich met haar vragen tot opa Gerrit, met wie ze een innige band heeft. Ze moet snel zijn, want opa lijkt sinds de dood van oma stevig in de war. Als zijn kinderen hem in een verzorgingstehuis willen stoppen, heeft hij daar helemaal geen zin in. Hij gaat nog liever naar de gevangenis! Met een bizar plan lukt het opa om Grace haar verleden terug te geven en bezorgt Grace haar opa een nieuwe toekomst.

Recensie

Dit bijzonder korte verhaal (47 blz.) is in 2004 geschreven voor de bundel Vier over 8, voor kinderen die de basisschool gingen verlaten. Het had toen de titel ‘Mooi leven’. Het verhaal was zo inspirerend dat het tot de film Mijn opa de bankrover leidde. Er is flink gesleuteld aan het originele verhaal om er een filmscenario van te maken, maar toch is er ook veel hetzelfde gebleven. Daarom heeft Sjoerd Kuyper besloten het oorspronkelijke verhaal opnieuw uit te geven in 2011 – en dat is dus dit boek.

Het verhaal heeft een heel interessante opbouw: het begint met het einde en de rest van het boek blijf je nieuwsgierig hoe het zo heeft kunnen komen en wat er nu precies is gebeurd. Dat het boek ondanks de geringe omvang zo’n compleet en complex verhaal is, geeft aan hoe goed het geschreven is. Het verhaal zit vol humor en ontroert tegelijkertijd. Een verhaal dat je in één keer voor kunt lezen!

Lestips

Dit boek leent zich natuurlijk uitermate goed om te combineren met de boekverfilming. In het voorwoord vertelt Sjoerd Kuyper uitgebreid over de totstandkoming van de film Mijn opa de bankrover en bespreekt hij een aantal verschillen tussen het boek en de film.

Aangezien het boek zo dun is, kun je het prima in korte tijd (misschien wel binnen één les!) voorlezen. Bespreek het verhaal na. Dit kun je doen op inhoud (over adoptie, oud worden), maar ook op vorm: Hoe zit het verhaal in elkaar? Zijn alle boeken te verfilmen? Waarom wel of niet? Waarom dit boek wel?

Bekijk een dag of week later de film met de klas (6+, 90 min.). Lees een fragment uit het voorwoord voor:

Veel veranderde (…) Mooi leven. (blz. 7)

Ga met de klas op zoek naar de ‘zevenhonderdzevenenzeventig andere verschillen’. Wat vinden de kinderen van de verfilming? Wat vinden de kinderen ervan dat de film afwijkt van het boek?

Mocht je geen film willen kijken in de klas, dan zou ik het boek zeker wel promoten of voorlezen. Je kunt dan de film natuurlijk wel noemen of de trailer laten zien.

Je had erbij (…) stuiver, geen pistool. (blz. 9/10)

Adoptie

Als je het met de klas wilt hebben over adoptie, dan kun je een fragment uit dit boek voorlezen over dit thema.

Grace en Pim (…) om haar heen. (blz. 18 t/m 23)


Uitgeverij Lemniscaat, 2011

Helaas is het boek alleen nog maar tweedehands te verkrijgen.

 

 


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2011, Adoptie, Boekverfilming, Grootouders, Voorleestopper

Leave a Reply