Nours geheime bibliotheek

Nours geheime bibliotheekWanneer de oorlog in Syrië de stad Damascus bereikt, richten de jonge Nour en haar neefje Amir een geheime ondergrondse bibliotheek op met de boeken die ze op straat verzamelen. Nour maakt kennis met de helende kracht van boeken; hoe ze je kunnen meeslepen en helpen. En hoe ze in donkere tijden voor iedereen een toevluchtsoord zijn.

Vertaald door Joukje Akveld.

Recensie

Nours geheime bibliotheek

©2023, De Vier Windstreken, illustratie van Vali Mintzi uit Nours geheime bibliotheek

Dit indrukwekkende en bijzonder mooie prentenboek is geschikt voor jong en oud, en niet alleen voor boekenliefhebbers… Nours ‘geheime bibliotheek’ ontstaat namelijk in Damascus, tijdens de burgeroorlog in Syrië, en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Terwijl de stad volledig in puin ligt door bombardementen en de mensen moeten schuilen en leven in kelders, richten Nour en Amir een bibliotheek in onder de grond, met de boeken die ze op straat vinden.

Ieder boek was als een mens met een unieke ziel en persoonlijkheid, die wilde dat er van hem gehouden werd.

Enerzijds is het ontzettend pijnlijk om te bedenken dat al die boeken op straat zijn beland door de verwoestingen; anderzijds is het prachtig om te lezen hoe de boeken troost konden bieden aan al die mensen die zich moesten verschuilen voor de verschrikkingen van de oorlog.

De bibliotheek was een veilige haven geworden in een zee van oorlog. De hoop die de boeken met zich meebrachten, leidde mensen uit de duisternis van verwoesting naar een heldere nieuwe dageraad.

Nours geheime bibliotheek

©2023, De Vier Windstreken, illustratie van Vali Mintzi uit Nours geheime bibliotheek

Nours geheime bibliotheek

©2023, De Vier Windstreken, illustratie van Vali Mintzi uit Nours geheime bibliotheek

Opvallend is dat de naam van de illustrator als eerste wordt genoemd op het omslag. Terecht, want haar sfeervolle tekeningen verbeelden het ontroerende verhaal perfect. In haar nawoord kun je bovendien lezen dat ook zij bekend is met angst en het ontsnappen aan de werkelijkheid met behulp van boeken. Achter in het boek kun je ook nog lezen over ‘de echte geheime bibliotheek’ in Daraya, en de betekenis van boeken – niet alleen in tijden van oorlog, maar voor altijd.

“Boeken zijn onze manier om onwetendheid te verdelgen.” Als we lezen zien we de wereld door andermans ogen.

Lestips

Naar aanleiding van dit boek kun je een mooie les leesbevordering geven!

Vraag de kinderen in je klas eens of zij een boek kennen waarmee zij aan de werkelijkheid kunnen ontsnappen. Misschien kunnen jullie gezamenlijk een tiplijst maken van boeken waarmee je echt even uit je gewone wereld kunt ‘vluchten’. Zou je daar ook zonder oorlog behoefte aan kunnen hebben? Je kunt ook verwijzen naar de coronatijd – daarin werd ook veel meer gelezen dan daarvoor. Waarom was dat? Was dat omdat mensen er meer tijd voor hadden of was het misschien ook een vlucht uit de werkelijkheid?

Oorlog en vluchten

Het boek kan ook aanleiding zijn voor een gesprek over oorlog en vluchten. De mensen in dit boek vluchtten niet uit de stad, maar achter in het boek is te lezen dat velen dat wel deden. Het is goed om stil te staan bij keuzes die mensen daarin moeten maken.

Het verzamelen van boeken komt ook terug in een ander boek over de oorlog in Syrië: Doorlopen, van Gabriela Clima. Dit ongelooflijk heftige verhaal is wel echt bedoeld voor oudere kinderen (12+); voor verdieping kan het in groep 8 zeker de moeite waard zijn om dit boek te noemen.


Lees ook:

Doorlopen


De Vier Windstreken, 2023

Nours geheime bibliotheek


Genre: Oorlog & verzet
Onderwerpen: 2023, Bibliotheken, Boeken, Hoop, Lezen, Midden-Oosten, Oorlog, Samenwerken, Syrië, Tip van Mila, Vluchtelingen & vrijheid, Vluchten, Zuidwest-Azië
Geïllustreerd door Vali Mintzi

Leave a Reply