Pita en Svenne – De vader met de grote schoenen

Pita en SvennePita is twaalf-en-een-half, vernoemd naar een broodje en kind van gescheiden ouders. Buurjongen Svenne is haar beste vriend. Samen met hem begeeft ze zich in een wereld van volwassen worden, verliefdheden, echtscheidingen, kattenkwaad, zoenspelletjes en onzekerheden. Kortom, alle zaken die van levensbelang zijn als je twaalf bent!

Recensie

Echt een leuk meidenboek die worstelen met de eerste puberverschijnselen: ongesteld worden, onzekerheid over jongens en zoenen en jezelf zijn. Pita vertelt in dit verhaal over haar vriendschap met Svenne (die waarschijnlijk wel verliefd op haar is, maar zij niet op hem), haar broertje Bento, de scheiding van haar ouders, de nieuwe liefdes van haar vader en zijn ontevredenheid met zichzelf en niet te vergeten over Lino, de grootste ‘loser‘ op de hele wereld, waar ze natuurlijk wel verliefd op is.

Het verhaal bevat veel humor en is heel losjes en aansprekend geschreven. Het past heel goed bij de leeftijdsgroep. De korte hoofdstukken en leuke opsommingslijstjes maken het boek bovendien heel aantrekkelijk.

De directheid van het boek zal vele kinderen laten blozen en misschien ook niet bij iedereen in goede aarde vallen (ongesteldheid, piemel, kutje, tongzoenen, borsten… al deze onderwerpen komen voorbij!), maar tegelijkertijd kan het kinderen juist ook op een heel subtiele manier seksuele voorlichting geven. Het mooiste van dit boek is echter dat het kinderen op heel luchtige manier leert dat niemand perfect hoeft te zijn en dat je vooral tevreden moet zijn met jezelf om gelukkig te worden!

Lestips

Dit is duidelijk geen boek om klassikaal voor te lezen, tenzij je het gebruikt tijdens seksuele voorlichting voor alleen meiden. Dan zou je bepaalde fragmenten kunnen gebruiken als opening voor een gesprek. Bijvoorbeeld over:

  • het ontdekken van elkaars lichaam (jongen/meisje)

Soms wil Svenne (…) of andere manier (blz. 14)

  • hoe het voelt om verliefd te zijn

Ik begin Svenne (…) gewoon niet verliefd. (blz. 78 t/m 82)

  • zoenen en gevoelens voor een jongen

Hoe meer ik (…) helemaal niks binnen. (blz. 64 t/m 66)

Om het boek in de klas te promoten, kun je een iets ‘neutraler’ fragment over scheiden gebruiken. In dat fragment kun je namelijk wel goed de schrijfstijl laten horen. Ik zou er daarna wel bij vertellen dat het boek echt voor meisjes is en ook gaat over verliefdheid, zoenen en volwassen worden.

Svenne en ik (…) recht overeind gestaan. (blz. 15 t/m 19)


Uitgeverij Moon, 2012

Pita en Svenne bol.com


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2012, Echtscheiding, Geluk, Gevoelens, Jezelf zijn, Lichaam, Puberteit, School, Seksualiteit, Seksuele vorming, Verliefdheid, Vriendschap

Leave a Reply