Sinterklaas

SINTERKLAASIn dit grote kijkboek tekende Charlotte Dematons alles wat zij zag tijdens een verblijf op het landgoed van Sinterklaas in Spanje. Het is een prentenboek met wel duizend verhalen; met het grote huis, de stoomboot, het grote pakhuis vol cadeautjes en natuurlijk de nieuwe Pietenflat. Ook het bezoek aan ons land is te zien: de aankomst, de Trainingsdag voor Hulppieten en Sinterklaasavond.

De oorspronkelijke (rode) uitgave van Sinterklaas verscheen in 2007. In 2017 werd het op verzoek van Charlotte Dematons niet meer herdrukt. Aan de herziene editie werkte zij ruim twee jaar: het overschilderen en uitbreiden bleek meer werk dan het maken van een nieuw prentenboek. Zo ontstond een prentenboek dat past bij de tijd van nu, voor kinderen van nu.

In ieder exemplaar van de eerste en tweede druk van Sinterklaas is een door Charlotte Dematons geschreven en samengestelde Sinterklaaskrant ingestoken. Hierin vind je achtergrondartikelen over de horizontale organisatiestructuur van het bedrijf van Sinterklaas en de Pieten, een reportage over het nieuwe Pietenverblijf, een verslag van een wandeling met de Thuisblijfpieten over het landgoed, een zoek-de-verschillen-tekening, het weer en een interview met Dieuwertje Blok.

Sinterklaas + krant

Beide drukken – in totaal 50.000 exemplaren – waren al bij verschijning online uitverkocht. Het prentenboek is in 2023 dus alleen nog maar in fysieke boekwinkels te koop (en online tegen woekerprijzen… Let op: het boek kost EUR 17,99).

Recensie

Wat een nieuws was het in het voorjaar van 2023, toen we hoorden dat in het najaar van 2023 het boek Sinterklaas van Charlotte Dematons opnieuw zou verschijnen!

‘Maak toch een nieuw prentenboek!’ zeiden de meeste mensen. Dat wilde ik niet. Aanpassingen maken in de oude platen, leek mij het beste. In het begin was het doodeng. Maar al snel werd het leuk om verf over een oud beeld te smeren waar dat nodig was. Ook maakte ik een nieuw omslag, nieuwe schutbladen en een nieuwe terugvaart. Er ontstonden tientallen nieuwe verhaallijntjes, ik gaf het landgoed een update en schilderde nieuwe platen: ‘De trainingsdag voor Hulppieten’ en ‘De Pietenflat’. Sinterklaas en de Pieten vormen tegenwoordig immers een horizontaal bedrijf.’
– Charlotte Dematons over Sinterklaas

Sinterklaas

©2023 Dematons, illustratie van Charlotte Dematons uit Sinterklaas

Wat een heerlijk kijkboek is Sinterklaas! Op iedere prent zijn zo ongelooflijk veel details te ontdekken – niet alleen over Sinterklaas en alle Pieten, maar ook culturele dingetjes: Het Sinterklaasfeest van Jan Steen, Don Quijote de la Mancha, de slaapkamer van Van Gogh, een stierengevecht uit Spanje… Wat een ontdekkingsfeest!

SinterklaaskrantDe Sinterklaaskrant is ook een fantastische toevoeging. Niet alleen legt Dematons hierin uit waarom ze bepaalde aanpassingen heeft gedaan (die benauwde slaapzolder voor de Pieten kon bijvoorbeeld écht niet meer); ze laat je bovendien allerlei interessante details zien, zodat je nóg beter gaat kijken in het boek. Denk aan de poster van Dieuwertje Blok boven het bed van de hoofdpiet; de klimmuur in de schoorsteen; de teleurstelling op het gezicht van iemand die het Hulppietendiploma niet heeft gehaald; de verschillende soorten huizen bovenop de Pietenflat… Overal is over nagedacht.

Het volledig tekstloze boek staat bomvol nieuwe details, maar veel is ook hetzelfde gebleven. De stoomboot en de woeste golven spreken nog steeds tot de verbeelding, Sinterklaas rijdt heerlijk rond op zijn paard (‘Waar is het paard van Sinterklaas?‘) en in het cadeautjespakhuis kom je werkelijk ogen tekort!

Sinterklaas

©2023 Dematons, illustratie van Charlotte Dematons uit Sinterklaas

Het boek Sinterklaas heeft dus niets aan kracht verloren – integendeel! Wat een geluk dat kinderen weer van dit boek kunnen gaan genieten.

Lestips

Dit is zo’n boek dat je het liefst samen wilt bekijken, om elkaar steeds maar weer te kunnen wijzen op al die prachtige details. Het nodigt enorm uit tot fantaseren: Hoe zou het leven op het landgoed van Sinterklaas zijn? Zou jij mee willen doen aan de Hulppietenauditie? Wat zal er gebeuren met de tasjesdief tijdens de intocht?

Je kunt als leerkracht bovendien eindeloos veel zoek- en kijkopdrachten geven bij dit boek. Welke Pieten wonen er allemaal in de Pietenflat en van wie is welke kamer? Waar is de echte Sinterklaas tussen alle Hulpsinterklazen en hoe weet je dat?

Trouwens… Charlotte Dematons heeft ook nog grapjes vanuit haar boek Alfabet in het boek verwerkt! Zo staat de Sint in smoking ook in het boek en… de Letterdief! Kun jij hem vinden?

Sinterklaas achterkantAchter op het boek geeft Dematons ook nog een aantal hints. Zo is Witje ‘zeker overal terug te vinden… die kat loopt altijd achter Sinterklaas aan!’ En kun je de Pepernotenboom vinden? De Beertjespiet? De snoeppiet? De computerpiet? En wist je al dat de ezel op het landgoed ‘Ozorustig’ heet?

Zoals de Pieten zelf al zeggen: ga er maar eens rustig voor zitten en kijk héél goed. Dan ontdek je vanzelf wat er allemaal te zien is!

Sinterklaas

©2023 Dematons, illustratie van Charlotte Dematons uit Sinterklaas


Dematons, 2023

Sinterklaas


Genre: Verhalen
Onderwerpen: 2023, Feesten, Feesten & herdenken, Illustraties, Kijkboek, Nederland, Pieten, Prentenboek, Sint, Sinterklaas, Sinterklaasfeest, Spanje, Tip van Daan, Tip van Lisa, Tip van Mila, Vieringen, Zoekboek
Geïllustreerd door Charlotte Dematons

Leave a Reply