Timo en de Oppasninja

Timo en de oppasninjaHelp, er is geen oppas voor Timo! Timo’s moeder is stewardess en daardoor vaak van huis. Normaal gesproken komt oma oppassen, maar die ligt met een gebroken knie in het ziekenhuis. Even lijkt het erop dat Timon nu wordt opgescheept met zijn strenge buurvrouw. Gelukkig bedenkt zijn oma een veel betere oplossing: een au pair! Het au-pairbureau weet wel een goede oppas: een Japanse jongen die heel goed Nederlands spreekt. En hij kan morgen al beginnen! Maar al gauw wordt duidelijk dat Yushi geen gewone oppas is…

Deel 1 van de serie over De Oppasninja.

Recensie

Het idee van een Japanse ninja die komt oppassen, is op zichzelf al een humoristisch beeld. Maar dit verhaal is door de geweldige droge humor en fantastische schrijfstijl écht heel grappig. Goede dialogen, geloofwaardige personages en een zeer tot de verbeelding sprekend verhaal zorgen ervoor dat je dit boek met een grote lach op je gezicht zult lezen.

Zowel Yushi als Timon zijn ontzettend leuke en innemende hoofdpersonen. Yushi komt uit het kleine koninkrijk Ishimoko, naast Japan.

Ishimoko? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Hoe groot is het dan? ‘Klein,’ zei Yushi. ‘Een beetje zoals Luxemburg?’ vroeg Timo. ‘Ja,’ zei Yushi. ‘Een beetje zoals Luxemburg. Maar dan met mensen van Ishimoko. (blz. 33)

In Ishimoko is Timo een van de oppasninja’s van de kroonprinses. Omdat niemand het land mag verlaten, zeker de kroonprinses niet, is Yushi het land uit gevlucht om de wereld te ontdekken. Timo kan zijn geluk niet op: een ninja als oppas! Hij wil natuurlijk niets liever dan ook ninja worden. Maar dat een ninja pas na drie jaar leert zwaardvechten, valt toch een beetje tegen…

Een verrassend en ontzettend grappig boek! Kom maar op met dat tweede deel!

Lestips

Dit leuke boek zal zowel jongens als meisjes aanspreken en heeft alle eigenschappen van een perfect voorleesboek: veel humor, een beetje spanning, korte hoofdstukken, leuke dialogen en veel fantasie.

Als je het volgende fragment voorleest aan de klas, weet ik zeker dat iedereen het boek wil lezen. Yushi komt een dagje proefdraaien bij Timo en zijn moeder…

De volgende ochtend (…) nu heel zeker. (blz. 52 t/m 57)

Jeugdboekenmaand 2017

Dit boek is opgenomen in de tiplijst van de Vlaamse Jeugdboekenmaand 2017, met het thema MVX. Waarom? Omdat dit boek alle rolpatronen doorbreekt! Timo wordt opgevoed door een alleenstaande, hardwerkende moeder. Hij heeft een stoere en sportieve oma en nu dus ook nog eens een mannelijke oppas!


Uitgeverij Gottmer, 2016

Timo en de oppasninja bol.com


Genre: Humor
Tags: 2016, Ninja's, Oppassen, Tip van Finn, Voorleestopper
Illustrator: Edwin Rhemrev

Leave a Reply