Voltreffer (Leven van een loser 16)

Het leven van een loser 16Bram en sport gaan niet goed samen…

Na een dramatische sportdag besluit Bram dat hij officieel met sportpensioen gaat. Maar van zijn moeder moet hij het nog één kans geven. Ze schrijft hem in voor een basketbaltoernooi. Het team van Bram verliest de ene na de andere wedstrijd, maar dan wordt Bram ingezet als geheim wapen… Wordt Bram de man of the match of blundert hij de bal naast de basket?

Zestiende deel in de serie Het leven van een loser.

Vertaald door Hanneke Majoor.

Recensie

Bram heeft helemaal geen hekel aan sport.

Ik vind sport leuk, als ik maar niet degene ben die het moet DOEN. (blz. 17)

Het leven van een loser 16Maar als de school een sportdag organiseert, waarmee je een dag vrij van school kunt winnen, besluit hij het toernooi heel SERIEUS te nemen en aan zijn conditie te gaan werken. Dat resulteert in hilarische taferelen in de sportschool, waarbij Bram zijn titel loser ruimschoots eer aan doet.

Je snapt dat ook de sportdag een absolute ramp wordt en daarmee valt er weer genoeg te lachen. Voor veel mensen geldt immers nog altijd: geen leuker vermaak dan leedvermaak…

Het leven van een loser 16Als Bram echter vervolgens door zijn moeder wordt gedwongen om te gaan basketballen, verandert Brams sportcarrière wel echt in een drama. De tweede helft van het boek bestaat uit een aaneenschakeling van blunders van het basketbalteam. Het wordt zo pijnlijk dat het af en toe eigenlijk niet meer grappig is, en de nadruk van het verhaal komt wel heel erg op basketbal te liggen – daar moet je van houden.

Toch zullen er weer genoeg kinderen zijn die zich enorm zullen vermaken met dit boek. Het gáát in dit verhaal wel echt ergens over en zoveel boeken over basketbal zijn er niet te vinden. Een mooie aanvulling – het zestiende deel alweer! – in de serie dus.

Lestips

Het lijkt me duidelijk dat dit een erg geschikt boek is voor kinderen die van basketbal houden – enkel benoemen dat deze titel er is en dat het grotendeels over basketbal gaat, is dan al voldoende!

Gezonde voeding

Leven van een loserJe kunt dit boek echter ook gebruiken om de aandacht van je leerlingen te trekken als je het in de klas over gezonde voeding hebt! (Het leven van een loser als lesmateriaal, jawel, dat kán dus!) Vertel dat Bram in dit boek leert dat voeding net zo belangrijk is als sporten, als je fit wilt worden. De moeder van Bram maakt hem er bovendien bewust van dat je altijd de etiketten moet lezen om zeker te zijn dat iets écht gezond is. Ook de invloed van reclame wordt besproken.

Vraag de klas eens wat zij denken dat gezond eten of drinken is. Bram kiest dan bijvoorbeeld fruitsap… maar dat blijkt helemaal geen goed idee!

MIJN idee van gezond (…) reclame gaan maken. (blz. 47 t/m 52)

Reclame

Na het voorlezen van bovenstaand fragment kun je meteen een leuke opdracht geven: verzin een GOEDE reclame voor het eten van fruit en groente. Wat kan ervoor zorgen dat kinderen groente en fruit gaan eten en kiezen voor gezonde voeding?


Uitgeverij De Fontein, 2022

Voltreffer


Genre: Humor, Sport
Series: Leven van een loser | Onderwerpen: 2022, Basketbal, Dagboek, Fitness, Gezondheid, Graphic Novel, Reclame, Samenwerken, Serie, Sport, Sportdag, Sporten, Tip van Daan, Tip van Finn, Voeding
Geïllustreerd door Jeff Kinney

Leave a Reply