Wie je morgen bent

Wie je morgen bentBridge, Emily en Tabitha zijn al jarenlang beste vriendinnen. Maar dit schooljaar lijkt niets meer hetzelfde. Wat gisteren normaal was, is nu ineens kinderachtig. Waar de een er nog altijd hetzelfde uitziet, wordt de ander ineens jaren ouder geschat.

Blijven vriendschappen hetzelfde als je zelf in sneltreinvaart verandert, en de wereld om je heen ook? Hoe trouw moet je blijven aan een vriendin die keuzes maakt waar je niet achter staat? Wat doe je als een gewaagde foto in verkeerde handen valt en doorgestuurd wordt naar de hele school? En kun je verliefd worden op iemand met wie je bevriend bent?

Een verhaal over liefde, vriendschap en verraad, en jezelf blijven in een tijd waarin sociale media alles beheersen.

Recensie

Wauw, wat een fantastisch boek. De schrijfster schudt je in de eerste hoofdstukken flink wakker en zet je hersenen goed aan het werk om het verhaal te kunnen begrijpen. Het is opgebouwd uit drie elementen: het verhaal over Bridge, Emily en Tabitha; brieven van klasgenoot Sherm aan Nonno Gio en een verhaal dat zich afspeelt op Valentijsdag. Vooral de hoofdstukken Valentijnsdag zijn intrigerend: ze zijn in de jij-vorm geschreven – een vorm die je nauwelijks tegenkomt in kinderboeken – en het is tot het eind onduidelijk over wie deze hoofdstukken gaan. Naarmate het verhaal vordert, vallen alle puzzelstukjes steeds meer op zijn plaats en wordt duidelijk wat alle gebeurtenissen met elkaar te maken hebben.

Het zorgt ervoor dat dit een boek is voor goede lezers, die over flink wat doorzettingsvermogen beschikken. Zij worden beloond met een prachtig verhaal over vriendschap in de overgangstijd van kind naar puber. Het verhaal speelt zich af in New York, in de zevende klas van junior high – te vergelijken met de Nederlandse brugklas. Zoals volwassenen wel weten, kunnen vriendschappen flink onder druk komen te staan op de middelbare school. In dit boek wordt dit meesterlijk beschreven; zo levensecht dat het geen enkele moeite kost om je in de hoofdpersonen te verplaatsen.

Liefde staat centraal in dit verhaal; op alle mogelijke manieren. Tussen jongens en meisjes, tussen meiden onderling en tussen kinderen en hun ouders. Het verhaal ontroert, zet aan het denken en boeit tot de laatste bladzijde. Een boek dat je eigenlijk direct nóg een keer wilt lezen.

Lestips

Vanwege het thema is dit een boek dat op de basisschool alleen geschikt is voor meiden in groep 8. Daarnaast moeten deze meiden ook echt goede lezers zijn, want anders zullen ze zich waarschijnlijk verliezen in de ingewikkelde opbouw van het boek. Echt een boek voor aanstormende vwo-meiden dus, die met dit boek kunnen worden voorbereid op de veranderende vriendschappen tijdens hun middelbare schooltijd.

Geen boek om klassikaal te promoten dus, want daarvoor is de doelgroep in een klas te klein. Echter wel een boek om in de handen van een leerlinge te drukken, die hieraan toe is. Praat er ook zeker over met haar, want dan zal de inhoud nog waardevoller worden. En niet onbelangrijk: lees het zelf ook! Niet voor niets werd dit boek verkozen tot een van de beste boeken van het jaar door o.a. The New York Times, The Guardian en The Times. Echt een pareltje.


Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2016

Wie je morgen bent


Genre: Vriendschap & verliefd
Onderwerpen: 2016, Gevoelens, Jezelf zijn, Liefde, Mediawijsheid, Puberteit, School, Seksuele vorming, Social media, Sociale media, Tip van Mila, Verliefdheid, Verraad, Vriendschap

One Response

  1. Rosa de Mailano
    Rosa de Mailano at · Reply

    Een erg mooi boek. Ik heb het in mijn vroegere jaren ook meegemaakt, hoe je vriendinnen veranderen. Dit is heel mooi en zou weleens het puberboek van het jaar kunnen worden. En dit is ook een emotioneel boek.

Leave a Reply