Wolfie

WolfieKijk je ogen uit! In dit prentenboek zijn alle bomen, ravijnen en personages met klei geboetseerd.

Wolfie heeft HONGER! Grommend zoekt hij naar de konijnen in het bos. Hij stampt langs bomen, sluipt door moerassen en springt over ravijnen. Wacht… Zijn dat twee lange oren?

Vertaald door Anouk Abels.

Recensie

Sommige prentenboeken zijn ook voor de bovenbouw ontzettend inspirerend. De ene keer is dat vanwege het verhaal, de andere keer door hoe ze gemaakt zijn. Ware kunstwerkjes kunnen het zijn, gemaakt door illustratoren die je eigenlijk gewoon kunt vergelijken met kunstenaars.

Dit is ook zo’n boek. Zo’n boek dat je ziet en denkt: Wow! Dat is cool gemaakt! Maar als je de making-off video ervan ziet, is het helemaal een boek om enthousiast van te worden. Andy Harkness, die al meewerkte aan bekende Disney-films als Vaiana en Frozen, maakte namelijk alle illustraties van klei.

Wolfie binnenwerk

©2021 Condor, illustratie van Andy Harkness uit Wolfie

Op zich is illustreren met klei wel een bekend gegeven – denk maar aan de animatiefilms van de Aardman Studios (Wallace & Gromit, Shaun het schaap etc.), maar meestal gaat het dan om 3D-poppetjes in een getekend of geknutseld landschap. Nu is álles van klei, dus ook het landschap! Met klei maakte Harkness zowel geheimzinnige wouden als schattige konijntjes. Die fotografeerde hij en bewerkte hij vervolgens op de computer. En als je dat weet, zul je dit boek met heel andere ogen bekijken.

Wolfie

©2021 Condor, illustratie van Andy Harkness uit Wolfie

Het verhaal is voor bovenbouwkinderen verder niet zo interessant. Hoewel het grappig is dat Wolfie steevast alle konijntjes over het hoofd ziet, is het verhaal echt bedoeld voor heel jonge kinderen. Dit boek kun je echter om een andere reden laten zien in de bovenbouwklas: ter inspiratie. Wie weet wat voor kunstige creaties ze na het bekijken van dit boek tevoorschijn toveren!

Lestips

Uiteraard laat je de making-off video zien als je dit boek introduceert:

En daarna natuurlijk: kleien! Het mooiste zou het zijn als je zachte klei hebt in verschillende kleuren. Verder heb je voldoende materialen nodig om in de klei te kunnen krassen en tekenen.

Of het ook nog lukt om de kunstwerken digitaal te bewerken, is de vraag, want daarvoor heb je speciale bewerkingsprogramma’s nodig, maar je kunt de kunstwerken natuurlijk wel fotograferen en in de klas hangen.

Het is natuurlijk nóg leuker om eerst met de klas een verhaal te bedenken en iedereen een scène uit dat verhaal te laten kleien. Zo krijg je met alle foto’s een compleet storyboard of misschien wel een prentenboek dat kan worden voorgelezen aan de kleuters! Leef je uit en maak het zo creatief als je kunt. Of laat de kinderen zelf met goede ideeën komen! Wie weet raken ze wel nog meer geïnspireerd door dit boek dan jij en ik.


Uitgeverij Condor, 2021

Wolfie

 


Genre: Dieren
Onderwerpen: 2021, Creatief, Creativiteit, Handvaardigheid, Illustraties, Kleien, Kunst, Kunstenaars, Prentenboek
Geïllustreerd door Andy Harkness

Leave a Reply