Nieuwe boeken april 2021

Nieuwe boeken april 2021Wat een hoop indrukwekkende boeken zijn er verschenen de afgelopen maand!
Hieronder vind je weer een kort overzichtje van de boeken die op mijn mat zijn gevallen. Ik ben er al heerlijk in en uit aan ‘t (voor)lezen en kan weer flink wat recensies gaan schrijven 😊. Alleen Waarom de maan verdwijnt staat al online, vanwege de link met 4/5 mei.

Deze maand zijn er opvallend veel spannende boeken verschenen én boeken met veel (waanzinnig mooie) illustraties!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Boeken met veel illustraties

Terra UltimaTerra Ultima
Raoul Deleo
Uitgeverij Lannoo

Dit boek móet je echt zien. In dit YouTube-filmpje krijg je al een kleine sneak-peak, maar ik schreef er ook al een kort blogje over. Fan-tas-tisch! Wat een adembenemende ontdekkingsreis!

 

Groot Biegel SprookjesboekGroot Biegel Sprookjesboek
Paul Biegel en Charlotte Dematons (ill.)
Uitgeverij Gottmer

Nog zo’n boek waar ik blij van werd (zie ook dit korte blog). Wat een pláátje! Dertig sprookjesachtige verhalen en prachtige illustraties. Een boek waar je heerlijk uit kunt voorlezen in de klas.

 

Het hart van het meisjeHet hart van het meisje
Siska Goeminne en Tim Van Den Abeele (ill.)
Uitgeverij De Eenhoorn

Tim Van Den Abeele maakte al indruk op mij met zijn illustraties in het prachtige boek Het geheim van Sinterklaas. Ook nu zorgt zijn werk voor een heel bijzondere sfeer in dit boek over de zoektocht van een meisje naar haar vader.

Papa is een ijsbeerPapa is een ijsbeer
Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw (ill.)
Uitgeverij De Eenhoorn

Dit boek lijkt op een leesboek voor beginnende lezers, maar schijn bedriegt. Je hebt het boek zó uit, maar dit korte verhaal over gescheiden ouders – waarin de mooie, liefdevolle tekeningen van Saskia Halfmouw zeker zo belangrijk zijn als de tekst – blijft nog lang in je hoofd nazingen.

Waarom de maan verdwijntWaarom de maan verdwijnt
Martine Letterie en Rick de Haas (ill.)
Uitgeverij Leopold

Eigenlijk een A-boek, en daarom ook veel illustraties, maar door het indrukwekkende verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië is dit boek ook voor bovenbouwers nog heel boeiend en interessant. Lees hier de recensie van het boek.

Het dikke alfabetboekHet dikke alfabetboek
Frank Landsbergen
Uitgeverij Lannoo

Over morsecode, steno, chatten met marsmannetjes, verschillende alfabetten, emoji, braille of het puntje op de i… Na het lezen van dit boek ben je wel echt een alfabet-expert! Het boek is heel toegankelijk geschreven en ook nog heel vrolijk geïllustreerd (want Frank Landsbergen is niet alleen gepromoveerd in de taalkunde, maar ook illustrator!). Niet alleen voor taalfanaten!

Spannende boeken

Escape gameEscape game
Maren Stoffels
Uitgeverij Leopold

Maren Stoffels kan er wat van: zenuwslopende jeugdthrillers schrijven… Maar Escape Game schreef ze speciaal voor kinderen op de basisschool die ook wel houden van een stoer verhaal. Ik kon niet wachten en heb het boek al gelezen… superspannend! Recensie volgt binnenkort!

WereldspionnenWereldspionnen
James Ponti (vertaald door Mariella Manfré)
Uitgeverij De Fontein

Eerste deel uit een nieuwe serie over vier kinderen die in Schotland worden opgeleid tot spion voor MI6. In dit deel gaan ze voor een spannende missie naar Parijs. Opzij, James Bond!

 

De goede dievenDe goede dieven
Katherine Rundell (vertaald door Jenny de Jonge)
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Misschien ken Katherine Rundell al van Feo en de wolven of Sophie op de daken? Net als in die boeken ga je ook in dit verhaal 100 jaar terug in de tijd, naar Manhattan.
‘Samen met een jonge zakkenroller en twee circusjongens smeedt Vita Marlowe een extreem gevaarlijk plan. Ze gaan de grootste inbraak ooit plegen…’

De geest en het meisjeDe geest en het meisje
Lucy Strange (vertaald door Aleid van Eekelen-Benders)
Uitgeverij Gottmer

Ook dit mysterieuze en spookachtige verhaal neemt je mee terug in de tijd. Vooral de prachtige schrijfstijl in het vorige boek van Lucy Strange – Ons kasteel aan zee – maakt me heel benieuwd naar dit boek.

 

Banksy ontmaskerdBanksy ontmaskerd
Manon Berns
Uitgeverij Kluitman

Alweer het zesde deel in de detectiveserie Blockbusters, waarin vier kinderen niet alleen serieus speurwerk verrichten, maar ook meer leren over diverse kunstenaars. Zullen we in dit deel achter de ware identiteit van street artist Banksy gaan komen?

 

Boeken over ‘de straat’

Mahmood en de bende van de tijgerMahmood en de bende van de tijger
Jan De Leeuw en Noëmi Plateau (ill.)
Uitgeverij De Eenhoorn

Heel spannend om dit Vlaamse boek te gaan lezen, want ik heb geen idee wat ik ervan kan verwachten. ‘Een fantasievol avontuur, waarin je de stad ziet, voelt en ruikt als nooit tevoren.’ Over gewelddadige bendes en dierenliefde… Een bijzondere combinatie, waar ik heel benieuwd naar ben.

 

Let goed opLet goed op
Jason Reynolds (vertaald door Maria Postema)
Uitgeverij Condor

Dit boek valt op door de schrijver en de gedachte achter het boek: Jason Reynolds las voor het eerst een boek uit toen hij zeventien was. Dit kwam omdat hij weinig verhalen zag waarin hij zichzelf, als zwarte jongere, herkende. Met zijn gedichten en boeken wil hij daar verandering in brengen en in Amerika lukt dat – hij is een van de meest geroemde eigentijdse schrijvers van jeugdboeken.
Dus nu ben ik wel benieuwd of we met dit boek ook Nederlandse kinderen of jongeren aan het lezen gaan krijgen!

 

Leave a Reply