Gi-ga-groen! Kinderboekenweek 2022
Nog een maandje en dan is het zover: de basisscholen in Nederland worden
GI-GA-GROEN, want dan start de Kinderboekenweek 2022!
Heb je de tekst van Stichting CPNB over het thema van de Kinderboekenweek 2022 al gelezen?
In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer over bijzonder dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen!
Nou… je leest het: het thema van 2022 is nogal breed. Dacht ik bij gi-ga-groen in eerste instantie dat het vooral ging om woeste regenwouden, geurige bossen, wroeten in de moestuin en planten in alle soorten en maten… als je het over wilde dieren, de zee of het klimaat hebt, is het ook goed.
Je kunt met dit thema werkelijk alle kanten op!
Thematitels 2022
Dat het thema zo breed ingestoken wordt, blijkt ook wel uit de keuze van de thematitels. Je vindt ze allemaal op de website van de Kinderboekenweek en daar is ook iets opvallends te zien: er is een bonustitel bijgekomen voor groep 7-8! Blijkbaar is het (overigens fantastische) boek Ga je mee naar Yellowstone? beperkt leverbaar en daarom is nu het enthousiasmerende boek Gek, gaaf, geweldig! van Tim Flannery en Sam Caldwell aan de lijst toegevoegd.
Daarnaast zijn er ook nog 8 boeken getipt voor de minder goede of enthousiaste lezers in groep 5 t/m 8:
Boeken selecteren
Naast de thematitels zijn er natuurlijk nog véél meer boeken die bij het thema Gi-ga-groen passen.
Klik hier voor gi-ga-groene boekentips!
Laten we in ieder geval vooral beseffen dat het doel van de Kinderboekenweek is dat kinderen in aanraking komen met heel veel mooie kinderboeken en dat hun leesplezier zodanig wordt aangewakkerd, dat ze daar de rest van het schooljaar nog van profiteren. Grijp de Kinderboekenweek dus vooral aan om kinderen te laten zien hoe fijn en leuk lezen kan zijn. Dat kan op meerdere manieren:
- Heel veel boekpromotie, waarin je laat zien hoe divers het aanbod is: laat verschillende genres zien, maar ook veel verschillende boeksoorten (poëzie, informatieve boeken, strips, verhalen etc.). Kinderen zullen op die manier zien dat er voor ieder wat wils is – het klinkt inmiddels een beetje cliché, maar het is echt zo: voor ieder kind is er een boek!
Gebruik bijvoorbeeld de tiplijsten van Leesbevordering in de klas en het werkblad ZOEK EEN BOEK om ervoor te zorgen dat je voor ieder type kind een boek in de klas haalt.
Ben je op zoek naar originele werkvormen? Kijk dan eens in deze boeken! - Ga lekker veel buiten lezen (als het weer het toelaat natuurlijk)! Kinderen worden immers ook natuurhelden door gewoon lekker veel buiten te zijn, en dat hoeft dus echt niet per se met een boek óver de natuur.
- Laat je inspireren door OERRR. Tijdens de Kinderboekenweek gaan veel boswachters buiten voorlezen. Dat kun jij natuurlijk ook doen! Kies bijvoorbeeld voor een spannend buitenavontuur of juist voor een informatief boek over vogels, planten of beestjes in je omgeving.
- Laat zien hoe nuttig en leerzaam kinderboeken zijn door de boeken te gebruiken in allerlei (natuur)lessen. Veel kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig en door regelmatig kinderboeken in te zetten in je les, laat je zien waar ze boeiende informatie vandaan kunnen halen. Op de pagina Kinderboeken voor natuur & techniek kun je gemakkelijk op onderwerp zoeken.
Kinderboekenweekgeschenk
Om kinderen dit jaar te motiveren om naar de boekhandel te gaan, heeft Stichting CPNB echt haar nek uitgestoken. Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar namelijk geschreven door Terry Denton en Andy Griffiths – de makers van De waanzinnige boomhut.
Daar is nog best wat over te doen geweest binnen de boekenwereld, want ‘waarom is er geen Nederlandse auteur gekozen om het geschenk te schrijven?!’ Dat is inderdaad jammer, maar kinderen zijn nu eenmaal wég van de ‘boomhut-boeken’… Als ze dus een gratis boek met WAANZINNIGE BOOMHUTVERHALEN kunnen krijgen als ze voor EUR 12,50 kinderboeken aanschaffen tijdens de Kinderboekenweek, dan zou het zomaar kunnen dat ze daardoor eerder naar de boekhandel gaan. Het is dan aan ons om die Nederlandse boeken dus flink te promoten, want díe zullen ze dan hopelijk ook gaan lezen!
Wél van Nederlandse makelij is het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Egalus. Marije Tolman schreef en illustreerde een prachtig verhaal over ‘de Sjeestijd’ en een egeltje dat in tegenstelling tot de rest wél oog had voor de natuur…
Dit heerlijke boek kun je ook prima laten lezen en bekijken in de bovenbouw! Het zal vanaf 5 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, voor EUR 8,25 te koop zijn. En let op: op = op (en dat gebeurde vorig jaar met het prentenboek Dromer van Mark Janssen behoorlijk snel!).