Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

Kinderboekenweek 2021

Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren.
Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil
en alvast dromen over later!

Aldus Stichting CPNB, en daar kunnen we ons natuurlijk alleen maar bij aansluiten! We hebben dit jaar weer een prachtig thema voor de Kinderboekenweek: BEROEPEN.

Zoals elk jaar selecteert Stichting CPNB een aantal thematitels voor de Kinderboekenweek. Alle informatie kun je vinden op de bijbehorende website, maar voor het gemak staan hier de titels nog even op een rijtje:

Thematitels KBW 2021

Naast de thematitels zijn er dit jaar voor de bovenbouw ook boeken geselecteerd voor de minder sterke lezers: de makkelijk lezen titels. Nog meer inspiratie dus!

Makkelijk Lezen titels Kinderboekenweek 2021  Thematitels 78 KBW 2021

 

 

 

 

 

 

Of… toch niet? Want wat moet je eigenlijk met zo’n lijstje met losse titels? Heb je al enig idee waar de boeken over gaan? Wat je ermee gaat doen in de klas? Er zijn zo ontzettend veel boeken die je kunt gebruiken binnen dit thema, dat het best lastig is om te weten waar je moet beginnen.
Welke kant wil je met het thema op? Ga je het vooral hebben over (bestaande) beroepen of steek je het thema meer in als: fantaseer er maar op los, je kunt alles worden wat je wilt?

Boeken selecteren

Wat je ook kiest, de Kinderboekenweek begint natuurlijk met het selecteren en verzamelen van kinderboeken. De Kinderboekenweek is de perfecte periode om te laten zien hoe groot en breed het kinderboekenaanbod is: van fictie tot non-fictie, van dikke pillen tot prentenboeken, van strips tot gedichtenbundels… de keuze is reuze! Dat is geweldig, want keuzevrijheid in boeken leidt tot meer leesmotivatie! Maar… daarbij moeten kinderen wel geholpen worden. En dat kun jij als leerkracht doen, door kinderen te vertellen over al die verschillende boeken.

Weet jij al wat je worden wil?

als je tien bent, is het toch nog niet interessant wat je later wilt worden? Helaas dacht de meester daar anders over. Strafwerk. Een opstel van duizend woorden over wat Ivo later wilde worden.

Baas van de wereldBovenstaand citaat komt uit het boek Baas van de wereld van Pieter Koolwijk – een van de thematitels van deze Kinderboekenweek. Een mooi voorbeeld van hoe het dus níet moet. Je kunt er immers niet vanuit gaan dat kinderen al een heel toekomstbeeld voor zich hebben.

DromerOok Mark Janssen schrijft dit in zijn prachtige (nog te verschijnen*) prentenboek Dromer, dat hij speciaal voor deze Kinderboekenweek maakte:

We kunnen alles worden wat we willen!
Maar papa.
Ik…
Ik weet het niet.’

Dromer

Dus gebruik de Kinderboekenweek om kinderen inspiratie op te laten doen! Laat ze lezen over verschillende beroepen of over kinderen die al wél weten wat ze willen worden. Om je te helpen daarvoor de juiste boeken te selecteren, kun je kiezen uit drie boekenlijsten. Klik op onderstaande links om naar de betreffende boekenlijst te gaan.

* Kinderboeken over beroepen

* Kinderboeken over worden wat je wil

* Kinderboeken om mee aan de slag te gaan!

Beroepen & werk

Kinderboekenweekgeschenk

Tiril en de toverdrankVergeet ook niet dat als je tijdens de Kinderboekenweek EUR 12,50 besteedt aan kinderboeken, je er het Kinderboekenweekgeschenk van Bette Westera bij krijgt! Dat is een boek vol Noordse mythologie en gedichten; over Tiril, een meisje dat rond haar tiende verjaardag ontdekt dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken.

* Het Prentenboek van de Kinderboekenweek, Dromer, zal vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek – 6 oktober – voor EUR 7,25 te koop zijn. En geloof me, dat boek wil je hebben!