Vakantielezen | Boekentips

Vakantielezen

Vorig jaar schreef ik een artikel Zomerlezen voor iedereen, waarin veel tips te lezen zijn hoe je zowel leerlingen als collega’s kunt stimuleren om te lezen tijdens de zomervakantie. Voor zwakke lezers is het belangrijk om te (blijven) lezen tijdens de zomervakantie, om hun leesniveau op peil te houden. Gelukkig is lezen voor de meeste mensen vooral een ontspannende bezigheid, die dus heel goed past bij een vakantie. Ook voor zwakke lezers kan lezen ontspanning bieden! Als je maar de juiste boeken aanraadt! Lees voor tips nog even bovengenoemd artikel, als je dat nog niet had gedaan.

Lekker kinderboeken lezen

Voor leerkrachten is de zomervakantie natuurlijk perfect om bij te tanken. Echt even tijd voor jezelf, geen school, geen projecten… rust. Sommige leerkrachten denken daarom: natuurlijk ga ik geen kinderboeken lezen – nu is het juist tijd voor mezelf ! Maar wist je dat kinderboeken vaak juist heel ontspannend zijn om te lezen? Ze zijn vaak spannend of grappig en ze lezen (daardoor) heerlijk weg. Mooie bijkomstigheid is dat je er ook nog wat aan hebt volgend schooljaar, want…

  • misschien vind je wel een leuk voorleesboek voor het nieuwe schooljaar;
  • of je kunt de kinderen in je klas vertellen over de geweldige boeken die je gelezen hebt.

Dus daarom geef ik je graag een paar boekentips! Deze boeken hebben een serieuze omvang (je wilt geen ruimte verspillen aan boeken die je in een half uurtje uit hebt, toch?!) én zijn ook nog eens erg leuk om te lezen.

Bij mij gaat er natuurlijk ook weer een hele stapel boeken mee op vakantie! Daarom onderaan dit artikel ook nog een lijstje met nieuwe boeken die een plekje in mijn koffer krijgen. Wie weet zit daar ook nog een interessante titel voor je bij! Heel veel leesplezier!

NevermoorNevermoor – deel 1: Morrigan Crow en het wondergenootschap
Jessica Townsend
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2018

Geweldig magisch verhaal waar je helemaal in op kunt gaan. Wordt niet voor niets al gezien als een waardige opvolger van Harry Potter. Morrigan komt terecht in Nevermoor, waar ze meerdere proeven moet doorlopen om opgenomen te kunnen worden in het Wondergenootschap. Net als voor Morrigan zelf blijft het voor de lezer tot het einde spannend waarom juist zij is uitgekozen om mee te doen. Een fascinerend boek!

Onzichtbare EmmieOnzichtbare Emmie
Terri Libenson
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2018

Ook voor volwassenen is het leuk om graphic novels te lezen! En als je er dan toch eentje wilt lezen, neem dan deze. Intelligente humor, een behoorlijke hoeveelheid tekst en inhoud. Emmie geeft aan het begin al een mooie analyse waarom dit boek anders is dan andere graphic novels. Geen losers, geen pesters, geen wraak… maar een geweldig boek over een meisje dat niet opvalt. Fijne paperback. Past in elke tas!

De sleutel van SleedoornDe Sleedoorn-serie
Kevin Sands
Uitgeverij Gottmer, 2015 / 2017

Inmiddels bestaat deze serie uit 3 dikke pillen en als je van spannende boeken houdt, is dit echt een aanrader. Sterker nog: deel 1 is eigenlijk meer een young adult / volwassen thriller dan een kinderboek. De verhalen spelen zich af in het 17e eeuwse Londen en zitten vol met intriges, geheime codes en moordzaken. Bijna onmogelijk om weg te leggen! En vind je de boeken te dik voor in je koffer? Goed nieuws: de eerste twee delen zijn ook te lezen als e-book via de bibliotheek. Moet je wel lid zijn.

De schaduwen van RadovarDe schaduwen van Radovar
Marloes Morshuis
Uitgeverij Lemniscaat, 2018

Fascinerend verhaal over onderdrukking en verzet. De bewoners van Radovar zitten gevangen in een sociaal puntensysteem en het blijft tot het einde spannend hoe ze daar uit kunnen komen. Een boek met een stevige maatschappijkritische inslag.

 

Alice in wonderlandAlice in wonderland
Carroll Lewis (bewerkt door Ed Franck)
Davidsfonds | Infodok, 2018

Altijd al Alice in wonderland willen lezen? Dit is een erg fijne versie! Heel toegankelijk geschreven, vol humor. De illustraties van Rébecca Dautremer vertellen daarnaast het verhaal op hun eigen manier. Héél anders dan de Disney-Alice! Bekijk zeker even het inkijkexemplaar. Prettige paperback in bijna vierkant formaat, met afgeronde hoeken. Heel mooi!

Mathilde, ik kom je halenMathilde, ik kom je halen
Inez van Loon
Uitgeverij Clavis, 2018

Ik las dit boek op de veranda van mijn eigen vakantieadresje en kon niet meer stoppen. Een serieus verhaal, dat je veel leert over kinderarbeid rond 1900. Geen luchtig zomerverhaal dus, maar soms hoeft dat ook niet. Het boek leest heel gemakkelijk en is niet zo dik. Een goed boek hoeft echt niet per se een dikke pil te zijn!

Thomas en de veer van de griffioenThomas en de veer van de griffioen
Cornelia Funke
Uitgeverij Ploegsma, 2017

Met dit boek hoef je helemaal niet op vakantie: het neemt je al mee naar tropische, verre oorden! Een magisch verhaal dat zich afspeelt in de echte wereld: in het tropisch regenwoud van Indonesië. Waar Thomas en zijn familie de fabelachtige pegasus willen redden, maar daarvoor de strijd aan moeten gaan met gevaarlijke griffioenen.

PiratenzoonPiratenzoon
Rob Ruggenberg
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017

Een heftig en schokkend verhaal over de Tachtigjarige Oorlog. Rob Ruggenberg bewijst dat lezen over geschiedenis allesbehalve saai is. Dit is niet een boek dat ‘slechts’ vertelt over piraten, slavernij en bloederige zeeslagen; het gaat ook over cultuurverschillen, religie en onbegrip, maar vooral ook over menselijkheid, vriendschap en zelfs liefde.

400 minuten400 minuten
Jack Heath
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2018

Perfect strandboek: lekker compacte paperback met 10 spannende actieverhalen, die per verhaal een half uurtje leestijd vragen (gemiddeld dan). De verhalen lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben, maar net als in voorganger 300 minuten vallen de verhaallijnen naar het einde toe perfect in elkaar! Een erg stoer boek.

Het Ministerie van Oplossingen 2Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh
Sanne Rooseboom
Uitgeverij Van Goor, 2018

Zo’n echt kinderboek, met een flinke dosis fantasie, kinderen die helden zijn en spannende (stoute) dingen. Een leuke detective die lekker wegleest. Tweede deel in een serie, waarin ongetwijfeld nog heel veel avonturen beleefd zullen gaan worden.

 

 

Ik ga op vakantie en neem mee…

Deze boeken zijn onlangs verschenen of zullen zeer binnenkort in de winkel liggen en gaan dus mee in mijn vakantiekoffer!

Piraten van de IJszeePiraten van de IJszee
Frida Nilsson
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2018

De prachtige, leerachtige kaft is voor mij al reden genoeg om dit boek uit de kast te pakken! En dan de wervende tekst: klassiek avonturenverhaal over familie, moed en vriendschap… Ja, dat wil ik wel lezen.

 

De ridders van de ronde keukentafelDe ridders van de ronde keukentafel
Mark Tijsmans
Uitgeverij Van Halewyck, 2018

Dit boek is een heruitgave ter gelegenheid van een musicaltournee. De oorspronkelijke uitgave komt al uit 2010 en vertelt het verhaal van Arthur. Prins Arthur wel te verstaan, want hij is hier nog maar een kind (en nog geen koning). Ook Merlijn de tovenaar, het zwaard (uit de hoop, niet uit de steen), Gwynevere, Tristan, Isolde en Lancelot komen in het boek voor. Zij moeten zich met z’n allen, zonder volwassenen, zien te redden op het kasteel van koning Uther. De reviews zijn lovend – ik ben heel erg benieuwd.

De jongen die draken kweekteDe jongen die draken kweekte
Andy Shepherd
Uitgeverij Lemniscaat, 2018

Wat een prachtige cover! Sowieso is de vormgeving van dit boek geweldig. ‘Zwartgeblakerde’ bladzijden, mooi lettertype en veel illustraties. Prikkelende, grappige titels en op het eerste oog lekker droge, Engelse humor. Een grappig boek – dat kan niet missen!

 

Noorse mythenNoorse mythen over Odin, Thor en Loki
Kevin Crossley-Holland
Uitgeverij Lemniscaat, 2018

Perfect boek voor mijn vakantie naar Scandinavië. Gelukkig ga ik niet met het vliegtuig op vakantie, want dan zat ik meteen aan het maximum gewicht! Een indrukwekkend boek, dit boek over de goden van de Vikingen. Eigenlijk een 12+ boek, maar ik hoop stiekem dat het voor kinderen op de basisschool ook geschikt is.

Een indiaan zoals jij en ikEen indiaan als jij en ik
Erna Sassen
Uitgeverij Leopold, 2018

Net zo’n bijzondere, leerachtige kaft als Piraten van de IJszee! Lekker dun boekje, bomvol prachtige illustraties. Maar ook het verhaal klinkt interessant, over een vriendschap waar woorden niet voor nodig zijn. Een van de kerntitels van de Kinderboekenweek, dus met dit boek bereid ik me daar ook gelijk een beetje op voor.

Het ongewone verhaal van BoHet (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
Tineke Honingh
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2018

Nog een boek over een bijzondere vriendschap. Het boek ligt al een tijdje op mijn leesplank, terwijl ik er eigenlijk wel al lang naar uitkijk! Ook helemaal niet zo dik, dus een perfect boek voor onderweg. Nu gaat het er echt van komen om het te lezen. Het lijkt me ook een erg mooie titel voor de Kinderboekenweek.

Een stormachtig jaar voor Olle en LenaEen stormachtig jaar voor Olle en Lena
Maria Parr
Uitgeverij Lannoo, 2018

En als we toch bezig zijn… ‘Zet deze maar vast op je lijstje voor de Kinderboekenweek!’ schreef ik al een tijd geleden op mijn Pinterest-pagina. Hij ligt nu in de winkel en ik ben er zelf natuurlijk ook erg benieuwd naar. De vriendschap tussen Olle en Lena komt onder druk te staan als Olle verliefd wordt op een nieuw meisje in de klas. Vervolg op het boek De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena.

Het meisje dat de maan dronkHet meisje dat de maan dronk
Kelly Barnhill
Uitgeverij Leopold, 2018

Een magisch heksenverhaal met een betoverende cover. Er worden al mooie dingen over gezegd (het is immers een vertaling)… Nog heel even wachten en dan ligt hij in de winkel! Die kan dus nog mooi mee op reis.

 

Vitus en een mysterieVitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter
Sofie Leyts
Uitgeverij Van Halewyck, 2018

Een detective met in de hoofdrol een superslimme (autistische?) jongen trekt direct mijn aandacht. Ik krijg meteen associaties met Het reuzenradmysterie (vond ik erg goed) en Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (vond ik ook erg goed), dus ik hoop dat dit boek net zo fascinerend is! Debuut van een Vlaamse schrijfster.

Daans wereldDaans wereld
Jonathan Meres
Uitgeverij Condor, 2018

Dit is zo’n boek dat ik wil lezen, omdat ik wil weten wat kinderen lezen. Want dat dit boek populair zal worden, is zeer waarschijnlijk: een graphic novel van Engelse bodem, waar in het Engels al 12 delen van zijn verschenen! Blijkbaar was het nogal een succes. Dus hopelijk moet ik er zelf ook erg om lachen en is dit heerlijke vakantieliteratuur!

Fijne zomervakantie!!