Adem wil leven!

De jongen die van de wereld hieldMisschien ken je Tjibbe Veldkamp van zijn supergrappige boeken (zoals Kom uit die kraan!, Handje, Agent en Boef, Grapman of De fantastische vliegwedstrijd). Die kans is groot. Maar hij heeft ook nog een andere kant. Zo verraste hij mij een aantal jaren geleden met Katvis (dat je ook kunt kennen van de campagne Nederland Leest Junior) en nu ook weer met dit bijzondere boek: De jongen die van de wereld hield.

Kom er maar op, om te bedenken dat op het moment dat er ‘iets’ ontstaat tussen twee mensen, dat er dan ook een ‘mogelijk kind’ kan ontstaan. De belofte van een kind, eigenlijk. Het kind komt er pas écht als de twee geliefden ook daadwerkelijk bij elkaar blijven. En dat is dus ook precies wat Adem wil: dat zijn mogelijke ouders een relatie krijgen, want hij wil leven!

Adem ‘ontstaat’ als Vaclav en Zdenka in de sneeuw tegen elkaar opbotsen op een brug midden in de stad Paznau. Het is liefde op het eerste gezicht, maar de kans dat zij elkaar weer gaan zien, is erg klein, doordat Zdenka het briefje van Vaclav kwijt is geraakt! Daarom krijgt Adem een kans – een voorschot op zijn leven – om zijn mogelijke ouders toch weer bij elkaar te krijgen. Maar… dat blijkt lastiger dan hij dacht!

Tjibbe Veldkamp heeft met dit boek zoiets unieks gecreëerd! Toch is het ook heel geloofwaardig allemaal en dat is extra knap. De Oost-Europees-achtige setting is heel specifiek en geeft een bijzondere sfeer aan het verhaal. De zachte potloodillustraties van Mark Janssen vullen dat perfect aan.

Er zitten zoveel extra lagen in dit verhaal. Het gaat over het nastreven van je dromen en idealen, het gaat over vriendschap en liefde, maar vooral gaat het over het leven: wat maakt dat de moeite waard? Waarom zou je eigenlijk willen leven? Waarom houdt Adem toch zo van de wereld?

Mooi om over na te denken! Een heel intrigerend verhaal!

Leave a Reply