Nieuwe boeken december 2023

Nieuwe boeken december 2023Er zijn echt wel kinderboeken verschenen in december, maar zoals je ziet: beduidend minder dan in de voorgaande maanden. In deze stapel ligt eigenlijk zelfs een boek dat al in de zomer verscheen! Het is het derde deel in de serie Het verborgen landThe Land of Stories en het tweede deel was nóg dikker. Vandaar dat ik deel 3 nog even had uitgesteld…

Het resultaat is wel een prachtige kleurenstapel! Twee keer blauw, twee keer bordeauxrood – hoe is het mogelijk!?

Op deze website zie je trouwens lang niet álle boeken die verschijnen… het is altijd een selectie. Het wordt ook tijd om de boekenstapels íets minder hoog te maken, want hoewel het superleuk is om al die mooie boeken te bekijken… er moet ook voldoende tijd blijven om ze te lezen en te bespreken. Mijn goede voornemen voor 2024 is dan ook: iets kritischer kiezen. Maar ja… de keuze is reuze en kiezen is verliezen, dus we zullen zien of het gaat lukken 😉

Voor nu in ieder geval: het laatste overzicht kinderboeken van 2023!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Vliegen als een bijVliegen als een bij
Roland Schimmelpfennig (vertaling: Esther Ottens) en Stefan Yamá Cab (ill.)
Ploegsma

Dit kleine boek heeft een bijzonder perspectief: in de jij-vorm, waardoor je je als vanzelf in de hoofdpersoon verplaatst! Daardoor ontdek je dat vliegen geweldig is! Je wordt namelijk wakker als een bij. Maar dat duurt niet lang… Je bent in een soort game beland en al je problemen zijn levels die gehaald moeten worden. Ik ben heel benieuwd wat ons te wachten staat in dit boek!

De Titanic en het raadsel van de Grote OmarDe Titanic en het raadsel van de Grote Omar
Marlene Rebel & Lucinda Vos en Sophie Pluim (ill.)
Volt

Net als in hun vorige boeken hebben de schrijfsters weer een enorm interessant geschiedenisonderwerp uitgekozen, dat ergens wel doet denken aan het verhaal van de filmklassieker. Een meisje uit de eerste klas ontmoet namelijk een jongen die als verstekeling aan boord van de Titanic is gegaan. Eén ding is zeker: ook in dit verhaal zal het schip zinken… maar hoe het verder gaat?? Spannend!

Een duistere waarschuwingHet Verborgen Land / The Land of Stories 3: Een duistere waarschuwing
Chris Colfer (vertaling: Sabine Mutsaers) en Brandon Dorman (ill.)
Fontaine Uitgevers

Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk wat nou de serietitel is van dit boek… Volgens het titelblad is het Het Verborgen Land, maar op de rug staat alleen The Land of Stories. Anyway. Deze dikke pil is het derde deel waarin de tweeling Koen en Alexandra te maken krijgen met spannende sprookjesavonturen. Dit boek speelt zich echter af in onze eigen wereld: Koen gaat namelijk op missie door Europa om een code te kraken. Alexandra probeert in de tussentijd wensen in vervulling te laten gaan… Wel jammer dat dit deel geen hardcover meer heeft, maar wél fijn dat het boek eindelijk in het Nederlands is vertaald! (Het origineel stamt uit 2014)

De vloek van de grafroversDe vloek van de grafrovers
Andy Seed (vertaling: Textcase) en James Weston Lewis (ill.)
Van Holkema & Warendorf

Een puzzelmysterie in het oude Egypte! Een boek waarmee je leerling-schrijver Nub en zijn vriendin Iteti moet helpen om hiërogliefen te lezen en puzzels op te lossen. Daarvoor zit er een stevige uitvouwpagina aan het einde van het boek. Lukt het puzzelen niet? Geen probleem… achterin vind je ook de antwoorden en het verhaal gaat ook zonder de juiste antwoorden gewoon verder. Het is dus geen escape boek, maar een boek met een verhaal vol weetjes, waarin je spelenderwijs meer leert over hiërogliefen, mummies, piramides, goden en grafkamers. Het boek sluit trouwens prachtig aan bij het boek De legende van Toetanchamon: het is van dezelfde illustrator!

Leave a Reply