Nieuwe boeken februari 2024

Nieuwe boeken februari 2024Stapeltje nieuwe boeken van februari!

Na de enorme boeken overload van vorig jaar ben ik iets terughoudender geworden met het aanvragen van nieuwe boeken. Er is nog veel meer moois verschenen, maar het lukt gewoon niet om al die boeken uitgebreid te bespreken!

Vandaar dus een bescheiden stapel, met boeken uit het aanbod die me opvielen (of die ik gewoon toegestuurd kreeg ☺️ – altijd leuk, want zo ontdek je soms toch heel verrassende titels!)

Hieronder lees je meer over de boeken!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Net als ikNet als ik
Muzoon Almellehan (vertaling: Merel Leene)
Kluitman

Dit boek ziet er niet uit als een kinderboek, maar ik ben toch benieuwd of dit verhaal geschikt kan zijn voor groep 8. Het is namelijk het waargebeurde verhaal van een jonge vluchtelinge: Muzoon was 14 jaar toen ze Syrië moest ontvluchten. Ze leefde jarenlang in een vluchtelingenkamp en ging daar van tent tot tent om andere kinderen, vooral meisjes, te overtuigen om naar school te blijven gaan. Ze kwam bekend te staan als de ‘Malala van Syrië’ en ik kan me voorstellen dat dit een zeer krachtig, inspirerend boek kan zijn als je het hebt over het thema vluchten en/of gelijke rechten.

De terugstromende rivier - Het verhaal van HannahDe terugstromende rivier – Het verhaal van Hannah
Jean-Claude Mourlevat (vertaling: Eef Gratama) & Annette Fienieg (ill.)
Querido

Wat heb ik genoten van Het verhaal van Tomek! In dit vervolgdeel lees je min of meer hetzelfde verhaal, maar dan vanuit het perspectief van Tomeks grote liefde Hannah! Maar omdat Hannah vóór en tussen haar ontmoetingen met Tomek haar eigen reis maakt, zal dit verhaal ook weer helemaal anders zijn. Het is dus het vervolg, maar toch ook weer niet! En ook al is dit boek niet zo dik, hier ga ik echt even lekker voor zitten!

Eddie Albert 2 - De vloek van de verloren schatEddie Albert en de bonte beestenbende 2: De vloek van de verloren schat
Paul O’Grady (vertaling: Sandra C. Hessels) en Sue Hellard (ill.)
HarperCollins

Ook al staat het eerste deel (2022) over Eddie Albert nog niet met een bespreking op deze site, ik heb het wel al gelezen! Het is een avontuurlijk en fantasievol verhaal waarin de Engelse Eddie met de Nederlandse Floor een dierensmokkelaar in Amsterdam probeert te ontmaskeren. Het is ontzettend grappig om te lezen over de Nederlandse cultuur vanuit Engels perspectief! In dit tweede deel gaan Eddie en Floor op zoek naar een geheime schat, waarbij Eddies vaardigheid om met dieren te kunnen praten ongetwijfeld weer heel goed van pas komt!

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville HallHet onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall
Ali Standish (vertaling: Johanna Rijnbergen)
Lemniscaat

Een lekker dikke pil over de jonge Arthur Conan Doyle, die op latere leeftijd de Sherlock Holmes-verhalen zou schrijven. Eigenlijk heeft de schrijfster bedacht wat Doyle zou kunnen hebben meegemaakt, dat hij zulke fascinerende personages heeft kunnen creëren. Het is een filmisch verteld verhaal, vol geheimzinnigheid, gevaar, actie en zeer markante personen. Het boek is wel anders dan ik in eerste instantie dacht: het is geen detective, maar wordt al snel zo’n typisch fantasievol kostschoolverhaal. Naar het einde toe wordt het verhaal – inderdaad – steeds onwaarschijnlijker en zelfs wat ongeloofwaardig (als je bedenkt hoe opmerkzaam Arthur zou moeten zijn). Ik hield er wat gemengde gevoelens aan over.

De kleine lordDe kleine lord
Frances Hodgson Burnett (vertaling: Imme Dros) & Djenné Fila (ill.)
Leopold

Een echte klassieker (uit 1886!!) in een werkelijk prachtige uitvoering! Zilver op de snede, reliëf op de cover en een mooi geschilderd kader en illustraties van Djenné Fila. Het boek is van dezelfde schrijfster als De geheime tuin, maar ik had hier nog nooit van gehoord. Een straatarme jongen ontdekt dat hij de enige erfgenaam is van een graaf: zijn grootvader, die hij nog nooit heeft ontmoet. Cedric wordt steenrijk, maar daarvoor moet hij alles achter zich laten wat hem vertrouwd is: zijn moeder, zijn vrienden, zelfs zijn land… Hij moet helemaal alleen bij zijn knorrige, oude opa gaan wonen. Maar dan maakt iemand anders aanspraak op de erfenis…

Het grote wielrenboekHet grote wielrenboek
Susanne Roos & Jelle F. Post (ill.)
Volt

Een mooi informatief boek over wielrennen en koerskijken, leuk! Er zijn bijzonder weinig boeken te vinden over deze populaire sport. Ook wordt de Tour de France kijken een stuk leuker als je snapt hoe de wedstrijd werkt. In het boek krijg je een kijkje achter de schermen, staan heel veel weetjes en handig ‘vakjargon’ over de wielersport en de koers, vind je vele interviews met ‘fietshelden’ én tips voor als je zelf wilt gaan wielrennen.

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote dataEen kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data
Barbara De Munnynck & Isabelle Geeraerts (ill.)
Pelckmans

Een boek vol gele ‘markeerstreepjes’ en een tijdlijn waar je ‘u’ tegen zegt. Alleen de inhoudsopgave telt al 7 pagina’s. Niet echt een boek dat lekker wegleest… zou je denken! Maar het tegendeel is waar: dit boek leest juist heel fijn! Dit boek bestaat uit geschiedenislessen die je wél wilt krijgen: vol sterke verhalen en interessante weetjes. Het boek is chronologisch opgebouwd, maar achterin staat nog een speciaal overzicht voor leerkrachten (en kinderen die een spreekbeurt willen houden), waarin bruggetjes, verbanden en samenhang inzichtelijk worden gemaakt. SUPERFIJN!

De boom die een wereld wasDe boom die een wereld was
Yorick Goldewijk & Jeska Verstegen (ill.)
Ploegsma

De boom was een wereld vol leven; soms hoorde je het alleen […] soms was het voorbij voor je het in de gaten had… En zo laat Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk 17 dieren de revue passeren, met korte verrassende verhalen. Er zit zelfs een snoek bij (in een meertje in de schaduw van de boom) – twee zelfs. Elk verhaal is prachtig geïllustreerd door Jeska Verstegen – die betoverde mij al met haar prenten in Het touw en de waarheid. Ik denk dat ik ook erg van dit boek ga genieten!

Wie zit er in de gevangenis?Wie zit in de gevangenis?
Prof. dr. Charlotte Colman & Stefanie Van Hertem (ill.)
Borgerhoff & Lamberigts

Zodra ik dit boek zag, wilde ik het lezen: wat een interessant onderwerp! Het is geschreven door een criminologe, die heel helder uitlegt wat criminologie is (spoiler: níet hoe je een moordzaak moet oplossen). Dit boek gaat over misdaad en straf, over waarom mensen regels overtreden, over stigma’s en risicofactoren. Ook lees je hoe het leven in de gevangenis eruit ziet. Althans… in België, want het is wel een Vlaams boek. Toch valt er voor iedere lezer waarschijnlijk veel van te leren!

Leave a Reply