Nieuwe boeken januari 2024

Nieuwe boeken januari 2024Januari heeft vooral veel oranje boeken opgeleverd!! Grappig, toch?! Hoewel, let op, de covers zijn niet allemaal oranje 😉

Er liggen ook nog wat boeken op deze stapel die al in 2023 verschenen en die ik had ‘gemist’! Maar ik ben er wel heel benieuwd naar:

Hieronder lees je iets meer over de boeken! Kun je makkelijker kiezen welk boek je als eerste uit de stapel plukt! 🙂


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Bent u daar, God? Ik ben het, MargaretBent u daar, God? Ik ben het, Margaret.
Judy Blume (vertaling: Anneke Bok)
Volt

Dit is wel een vreemde eend in de bijt van nieuwe boeken. Het Amerikaanse origineel komt namelijk al uit 1970 (herzien in 1988) en is nu dus eindelijk in het Nederlands vertaald. Toch voel je aan alles dat dit boek zich in de vorige eeuw afspeelt. Anders dan de titel doet vermoeden, is Margaret juist niet gelovig opgevoed – iets wat in haar omgeving echt héél raar was in die tijd. Daardoor is het wel een heel interessant verhaal: Margaret is vanuit het progressieve New York naar zo’n typisch conservatief Amerikaans plaatsje in New Yersey verhuisd en daar ben je óf Joods óf christelijk. Het houdt Margarets nieuwe vriendinnen behoorlijk bezig, net als ongesteld worden, een bh dragen en jongens. Een écht meidenboek dus, maar dan wel met totaal andere normen en waarden dan die van nu. Lastig om in te schatten of tieners van nu deze ‘internationale everseller’ nog weten te waarderen.

Zombies op schoolZombies op school
Marieke Boeijen en Geert Gratama (ill.)
Lannoo

Bekende illustrator, maar nieuwe auteur! Zij vertelt in dit boek een mysterieus verhaal: de beste vriend van Mick verdwijnt plotseling en als hij weer opduikt, lijkt hij wel een andere jongen… Mick wordt door zijn tante via een brief gewaarschuwd voor zombies… Maar hij heeft helemaal geen tante! Toch?! Er zijn duidelijk genoeg raadsels om op te lossen. Het maakt mij wel nieuwsgierig. Griezelig, maar de flaptekst belooft ook veel humor!

Het Hondenteam - De speurneusHet hondenteam – De speurneus
Clara Vulliamy (vertaling: Ellen Hosmar)
Veltman

Een nieuwe serie die goed aan lijkt te sluiten bij wat veel kinderen leuk vinden: niet te veel pagina’s (126 p.), een dier in de hoofdrol en een leuk vriendengroepje dat flink gaat speuren. Ik heb de eerste bladzijden al even doorgelezen en daarin valt op dat de schrijfster veel aandacht heeft voor diversiteit: Eva woont behoorlijk klein met haar moeder en zusje (het bed van haar zusje staat tegen dat van haar) en als ze het over haar vriend Ann heeft, verwijst ze daarnaar met ‘die’, want Ann is non-binair. Het lijkt verder niet echt een rol in het verhaal te gaan spelen; het wordt benoemd, maar het verhaal gaat over iets heel anders: Eva neemt een zwerfhond mee naar huis en besluit met haar vrienden te achterhalen of hij een baasje heeft. Lekker toegankelijk dus.

PatinaPatina
Jason Reynolds (vertaling: Maria Postema)
Condor

Het vervolg op het indrukwekkende boek Ghost! In dit boek volg je Patina, een van de andere hardlopers uit het trainingsclubje van Ghost. Het verhaal gaat verder waar Ghost ophield: bij een spannende hardloopwedstrijd. En net als bij Ghost gaat het over rennen, maar dan vooral wat dat rennen betekent voor de hoofdpersoon. Want ook Patina heeft wel een verhaal te vertellen… Pfoe! Hoewel het verhaal minder heftig begint dan Ghost, is het boek niet minder indrukwekkend. Je leert Patina echt goed kennen; je snapt ‘waar ze vandaan komt’, je begrijpt haar gedrag en gedachten, en je kunt niet anders dan met haar meevoelen. Reynolds weet werkelijk als geen anders zijn unieke personages tot leven te brengen.

De laatste verhalenvertellerDe laatste verhalenverteller
Donna Barba Higuera (vertaling: Adiëlle Westercappel)
Querido

Als je deze dromerige cover ziet, denk je niet snel aan een dystopisch science-fictionverhaal! Toch speelt dit verhaal zich af in de toekomst, op een verre planeet: de nieuw ontdekte planeet Sagan. Daar worden Petra en haar Mexicaanse familie na 400 jaar wakker, nadat ze van de aarde gevlucht zijn vanwege een komeet. Robots hebben het geheugen van iedereen gewist… maar Petra kan zich de aarde nog herinneren. ‘Haar verhalen uit het verleden zijn de enige hoop voor de toekomst’. En dan heeft het boek ook nog eens heel veel Amerikaanse boekenprijzen gewonnen… Veelbelovend!

Stink tegen DannyStink tegen Danny
Jenny McLachlan (vertaling: Angelique Verheijen)
HarperCollins

S.Tink. Ergste. Elfje. Ooit. Oké, met dat soort teksten op de cover, weet je wel een beetje wat je kunt verwachten. En ja hoor: dit is een graphic novel in dagboekvorm, vol tekeningen en grappen. Allerlei bekende auteurs hebben erover gezegd dat het hilarisch en magisch is, en ja… Als Danny voor zijn verjaardag een elfendeur krijgt en daarmee geheel onverwacht ook echt een elfje tevoorschijn tovert, dan kun je dat wel magisch noemen. Hoe grappig het precies is… dat moet ik nog gaan ontdekken.

De trein van vier over twaalfDe trein van vier over twaalf
Conny Palmkvist (vertaling: Lammie Post-Oostenbrink)
Kluitman

Tranen-alert… Dat kan bijna niet anders met een boek over afscheid nemen van een moeder die elk moment kan overlijden. Al scheelt het wel dat de 12-jarige Nicolaus vanaf de eerste bladzijde een ontzettend nuchtere vertelstem heeft. Maar het doet toch pijn als je leest dat hij spijt heeft van hoe hij tegen zijn moeder heeft gedaan. Dan gebeurt er iets magisch: de tijd komt stil te staan, precies twee minuten voordat zijn moeder overlijdt (slik). Nicolaus krijgt de mogelijkheid om met een speciale trein door de tijd te reizen. Kan hij alles waar hij spijt van heeft terugdraaien?

Knots en de HolenspelenKnots en de holenspelen
Tijs van Marle & Esther van den Brink (ill.)
Billy Bones

Het vierde deel van de serie Knots is nog net zo knotsgek, avontuurlijk en grappig als het eerste deel! Tuf  wil heel graag meedoen aan de legendarische holenspelen. Zonder verder overleg schrijft ze zichzelf, haar broer Knots, hun vriend Freddie en haar nieuwe BBF Roderick (een vliegende eekhoorn, jawel) in. Coach Tuf gaat voor de WINST! En dat levert gevaarlijke (maar voor de lezer ook vooral hilarische) momenten op!

Word jij de eerste mens op Mars?Word jij de eerste mens op Mars?
Stijn Ilsen, Fran Vanseveren en Yannick Pelegrin (ill.)
Lannoo

Ik ben altijd op zoek naar boeken die goed bij een bepaald thema passen. En steeds kwam ik weer op dit informatieve boek uit! Het staat vol met interessante vragen (en antwoorden) over onze toekomst: over klimaat, vervoer, ruimtevaart, computers, robotica en nog veel meer! Hoog tijd om het boek te gaan lezen dus.

De reis van Manie SchaafijsDe reis van Manie Schaafijs
Zindzi Zevenbergen en Hedy Tjin (ill.)
De Harmonie

Reisverhalen vind ik fantastisch! Ze voeren je mee naar verre oorden en leren je de wereld kennen. Dit boek neemt je ook nog mee terug in de tijd: naar de tijd dat schaafijs werd geïntroduceerd in Suriname… En waarschijnlijk werd dat gedaan door de overgrootvader van illustrator Hedy Tjin! Hoe fascinerend! Het verhaal vertelt over Madeira, Brazilië, Trinidad en over Suriname natuurlijk. Het is een verhaal over migratie, maar ook over familie en verhalen. Heel benieuwd!

Mona Lisa en de anderenMona Lisa en de anderen
Alice Harman (vertaling: Sandra C. Hessels) en Quentin Blake (ill.)
Lemniscaat

Dit boek over kunst is echt geweldig om te lezen! Maar liefst 30 kunstwerken uit het Louvre stellen zichzelf aan je voor. En dat gaat op bijzonder grappige wijze! Mona Lisa trapt af, maar ook Venus van Milo, Rembrandt en de kantwerkster van Johannes Vermeer komen aan het woord. Zij vertellen allerlei wetenswaardigheden over zichzelf en hun maker. Erg vermakelijk, maar je leert natuurlijk ook ontzettend veel over de kunstwerken. Achter in het boek krijg je ook nog tips voor het kijken naar kunst. Top!

Leave a Reply