Nieuwe boeken juli/augustus 2023

Nieuwe boeken zomer 2023Met de stapel boeken die deze zomervakantie verscheen, kan ik nog wel even vooruit!
Ik zie trouwens wel een trend! Veel blauw en paars!! 😄

Er is weer zoveel leuks bij. Even een kleine greep:

  • een nieuwe dichtbundel van Bette Westera en Sylvia Weve! 😍 🙌
  • het 4e deel van Wereldspionnen (al gelezen en weer een dikke aanrader!)
  • een boek over angsten én klimaatverandering en vól leuke illustraties
  • het 8e deel van Handboek voor superhelden (het is al 2x achter elkaar gelezen door dochterlief)
  • eindelijk het boek van Arend van Dam over de oorspronkelijke bewoners van de wereld (lang naar uitgekeken!)

Tja, ik kan over elk boek wel iets moois zeggen 😆 Dus dat doe ik verder hieronder maar.
Genoeg te lezen in ieder geval!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Van boven naar beneden:

De bond van bangerikenDe bond van bangeriken
Iris Lam
Volt

Naast een mooie titel voor spelling (ja, het moet écht met 1 k) is dit ook een héél bijzonder boek over een erg warme aarde (de mussen vallen létterlijk van het dak), klimaatangst en een bang meisje dat graag dapperder wil zijn. Als recensent ontving ik een prachtige brief bij het boek, waarin Iris Lam vertelt hoe dit schrijfdebuut tot stand is gekomen. Door de toon van de brief en de vele geweldige illustraties en krabbels, die je ook op elke bladzijde van het boek ziet, begon ik meteen te lezen en ik werd enorm verrast! Wat een knettergek verhaal! Wat een originele vondsten! Helaas paste het boek niet meer in de vakantiekoffer en kon ik het dus nog niet uitlezen… maar dat gaat zeker snel gebeuren. Heel benieuwd naar de rest.

Bond voor bangeriken

De langste nachtHandboek voor superhelden 8: De langste nacht
Elias & Agnes Våhlund (vertaling: Femke Muller)
Hoogland & Van Klaveren

Een spannend nieuw deel in de fantastische graphic novelserie Handboek voor superhelden! En van de uitgeverij begreep ik dat de serie nog lang niet afgelopen is! Het jonge echtpaar dat deze boeken maakt gaat gewoon nog lekker door!

 

De jongen die van de wereld hieldDe jongen die van de wereld hield
Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen (ill.)
Querido

Het verhaal van dit boek klinkt wel heel bijzonder! Het gaat over Adem: een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Maar hij zal er alleen echt komen als zijn ouders bij elkaar blijven… dus daar moet hij voor zien te zorgen!

Wereldspionnen 4Wereldspionnen 4: Tussen de tombes
James Ponti (vertaling: Mariella Manfré)
De Fontein

Kinderen die van spanning, spionage en actie houden, zullen ook weer genieten van dit 4e deel over de wereldspionnen: 5 kinderen die werken voor MI6 en fantastisch spannende missies uitvoeren. Het boek is wat beter los te lezen dan de andere delen… maar eindigt wel met een gigantische cliffhanger! Wanneer komt deel 5?!

Dief in het doolhofGabriel Avery 2: Dief in het doolhof
J.J. Arcanjo (vertaling: Barbara Lampe)
Van Goor

Dit vervolg op Zakkenroller Eersteklas is iets minder verrassend dan het eerste deel, maar zit toch zeker weer heel intrigerend in elkaar. Dit boek moet je echt pas lezen als je het eerste deel gelezen hebt; het bevat veel te veel spoilers voor deel 1. Er is weer veel aandacht voor vertrouwen en vriendschap, maar er moet behalve de Grote Kraak ook nog een doolhof met ingewikkelde opdrachten worden doorlopen. Het boek eindigt wel ontzettend spannend, met een zeer dreigend staartje, waardoor het jammer is dat je niet direct kunt doorlezen in deel 3!

Momo en de tijdspaardersMomo en de tijdspaarders
Michael Ende (vertaling: Robert Jan Asch, uit 1975)
Lemniscaat

Ik heb al vele jaren een oud exemplaar van deze klassieker in mijn bezit. Het lezen ervan is er echter nooit van gekomen… Maar in deze prachtige, nieuwe, frisse uitgave – de 20e, herziene druk – moet dat toch wel gaan lukken! Wat een mooi omslag van Eva Schöffmann-Davidov! In het binnenwerk staan trouwens nog wel de originele illustraties van Michael Ende zelf… uit 1973!

De vloek van de schelpenDe vloek van de schelpen
Efua Traoré (vertaling: Sandra Hessels)
Leopold

Net als het eerdere boek Kinderen van het drijfzand (Zilveren Griffel 2023) dompelt dit verhaal je – voor zover ik snel kan beoordelen – onder in Afrikaanse cultuur en geheimzinnigheid. Het lijkt me een heel boeiend boek! Deze staat hoog op mijn leeslijstje!

Gevangen op de magische zolderGevangen op de magische zolder
James Nicol (vertaling: Sandra Hessels)
Leopold

Een verhaal over magische kleermakers, kleding waarin magie is verweven, herinneringsspreuken en een andere wereld… Klinkt als een boek voor de tiplijst van Liam!

 

De strandottersElandeiland 3: De strandotters
Alex Milway (vertaling: Jesse Goossens)
Lemniscaat

De serie Elandeiland staat nog niet op deze website, maar daar komt binnenkort verandering in! Hoewel de boeken wat eenvoudig zijn voor de bovenbouw, zijn ze wel erg leuk – vooral voor kinderen die van de natuur en dieren houden. Rosa gaat namelijk bij haar oma in de wildernis wonen en beleeft daar allerlei avonturen. Dat dieren er kunnen praten, is vooral heel handig: het is niet zozeer een sprookjesachtig verhaal – het gaat meer over natuurbehoud en samenleven. In dit deel ontdekken Rosa en haar oma een heleboel plastic afval én een groep zeeotters.

Oerbloed - De raadselbrekerOerbloed 1: De raadselbreker
Rob Koops en Maruga Koops (ill.)
HarperCollins

De flaptekst belooft een spannend avontuur in de sfeer van De grijze jager en De brief voor de koning. Dat schept verwachtingen natuurlijk! Heel benieuwd naar deze gevaarlijke reis dwars door Norgië (met landkaart, check!). Ook een heel mooie coverillustratie trouwens van Maruga Koops (en ja, dat is de geliefde van deze debuterende schrijver). In het boek staan nog enkele paginagrote illustraties van haar hand.

Juf Braaksel en de gigantische ontploffingJuf Braaksel en de gigantische ontploffing
Carry Slee en Iris Boter (ill.)
Moon

Alweer deel 6 in deze populaire serie van kinderboeklegende Carry Slee. Deel 1 wordt op dit moment zelfs verfilmd! Vanaf december zal de film te zien zijn. Een extra reden om dit boek te gaan lezen dus. In dit boek neemt juf Brakel groep 7 mee op schoolreisje naar een kasteel in Zuid-Limburg – een griezelige plek vol geheimen. Ik vermoed dat dit wel eens een leuk voorleesboek kan gaan worden rond de tijd van de schoolreisjes!

Jessie tekent een beste vriendinJessie tekent een beste vriendin
Sara Shepard (vertaling: Hanneke Majoor)
Condor

Een boek vol meidenvenijn en vriendinnenperikelen… Jessie herkent haar beste vriendin nauwelijks terug als ze na de zomervakantie in groep 7 zit. Je leest erover in dit dagboek, dat Jessie aan haar hond Cosmo schrijft. Schrijfster Sara Shepard (die eerder Young Adults schreef) maakte er heel veel kleine tekeningen en krabbeltjes bij.

Groenwoud 1Groenwoud 1: De wereld achter de deur
Pari Thomson (vertaling: Mireille Vroege) en Elisa Paganelli (ill.)
Luitingh-Sijthoff

Dit boek stond op mijn zomerleeslijstje en had ik dus eigenlijk al tijdens mijn vakantie willen lezen, maar helaas kwam het te laat binnen! Nu moet het boek dus maar even wachten tot de herfstvakantie, want voor deze dikke pil wil ik wel even lekker gaan zitten!

 

Over een zombiefilm en gelukkige getallenOver een zombiefilm en gelukkige getallen
Jaco Jacobs (vertaling: Tjalling Bos)
Ploegsma

Iedereen denkt dat ik Drikus een bloedneus heb geslapen om die kip, maar dat is niet waar.’ Toch is dat het begin van een bijzondere vriendschap tussen een jongen die geobsedeerd is door getallen en een jongen met de ziekte van Hodgkin. Dit is nou echt zo’n boek met een gekke titel, een intrigerende beginzin en bijzondere personages, waardoor je meteen verder wilt lezen om te weten waar het over gaat.

Wat is thuis?Wat is thuis?
Over wonen, leven, weggaan en aankomen
Kristina Scharmacher-Schreiber (vertaling: Kristel Bosua) en Lena Hesse (ill.)
Gottmer

Een lekker compact, maar zeer interessant informatief boek over ’thuis zijn’ – een betere titel voor de Kinderboekenweek is er bijna niet! Het boek is zeer rijkelijk en heel lief geïllustreerd en fijn geschreven. Het vertelt over heel praktische kanten van wonen, zoals huursubsidie, duurzame bouwmaterialen en verschillende soorten huizen, maar het gaat ook over je ergens thuis voelen. Het gaat over de mensen waarmee je samen kunt wonen, maar ook over mensen die zwerven of hun thuis hebben moeten verlaten (vluchtelingen). Knap om met zo weinig woorden toch zoveel te vertellen over ’thuis’!

De iglo van tante FrietDe iglo van tante Friet
Tosca Menten
Van Goor

Het begint traditie te worden: ieder jaar verschijnt er vlak voor de Kinderboekenweek een knotsgek verhaal, afgewisseld met grappige advertenties, krantenartikelen en gekke weetjes, dat aansluit bij het thema. Ook dit jaar heeft Tosca Menten zich weer creatief uitgeleefd – dit keer met verhalen over dierenwoningen. Geert Gratama maakte wederom de hilarische illustraties.

Zo voelt datZo voelt dat
Bette Westera & Sylvia Weve (ill.)
Gottmer

Een boek vol gedichten over gevoelens… laat het maar aan Bette Westera en Sylvia Weve over om daar toch weer een fantastische draai aan te geven. Voor dit boek stelden zij zich namelijk voor hoe bijv. een bergschoen zich zou voelen. Of een gele ballon in een zakje. Of een ingezakte taart. Een fopspeen. Een lantaarnpaal waar een BMW tegenaan is gereden… Dit boek heeft dan ook een heel hoog ‘hoe-kom-je-erop?!’-gehalte, is erg grappig en – zoals altijd bij dit duo – heerlijk creatief.

De ware geschiedenis van Dancing BuffaloDe ware geschiedenis van Dancing Buffalo
en andere verhalen over de oorspronkelijke bewoners van de wereld
Arend van Dam en Oksana Drachkovska (ill.)
Van Holkema & Warendorf

Dancing Buffalo bestaat echt: het is een jongen – inmiddels een man – die Arend van Dam 22 jaar geleden ontmoette in Canada. Nu hebben ze samen het plan voor dit boek gemaakt: 23 verhalen over volkeren zoals de Inuit, de Sami, de Masai en de Maori. Het resultaat is een boek vol verhalen, maar ook met achtergrondinformatie over het onderzoek van Van Dam. Superinteressant en het zet je ongetwijfeld aan het denken over de mens, cultuur en kolonisatie.

Leave a Reply