Nieuwe boeken september 2023

Nieuwe boeken september 2023De kinderboeken blijven binnenkomen! Zoals wel te zien is, is in de aanloop naar de Kinderboekenweek het aanbod altijd enórm! Moet je zien wat er allemaal voor moois verschenen is in september!

Tegelijkertijd is het voor mij ook de drukste maand van het jaar, met lezingen, boekpromoties en voorbereidingen voor die Kinderboekenweek. Ik heb dus nog niet zo heel veel gelezen van deze prachtige stapel en had eerder nog geen tijd om er iets over te vertellen. Maar… beter laat dan nooit, dus hieronder vind je weer een overzicht, met daarbij een korte omschrijving wat we van de boeken kunnen verwachten.


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Nieuwe series

Megamissers van een blunderbruggerMegamissers van een blunderbrugger 1: #nerdalert
Alexandra Penrhyn Lowe (vertaling: ?)
Billy Bones

Susan vertelt in dit dagboek (zonder illustraties) over haar eerste weken in de brugklas (zomervakantie tot Halloween). Ook vertelt ze over haar evil zus Femke (héél gek om zo je eigen naam steeds voorbij te zien komen haha!). Een echt meidenboek, want het gaat over bh’s, knappe jongens, knappe meisjes… en eerste verliefdheid. Leuk als voorbereiding voor de brugklas 🙂 en zo te zien is het schooljaar nog lang niet afgelopen!

Middernachtkatten 1 - De strijd van de straatkattenMiddernachtkatten 1: De strijd van de straatkatten
Barbara Laban (vertaling: Ans van der Graaff) en Jerome Pellisier (ill.)
Leopold

Dit boek verscheen al voor de zomervakantie, dus iets minder #versvandepers, maar ik vond de flaptekst toch dusdanig boeiend, dat ik het boek hoog op mijn leeslijst gezet heb! Een spannend avontuur, waarin kinderen kunnen praten met katten en een groep straatkatten moeten redden. Een boek waarin dieren een grote rol spelen, doet het altijd goed bij kinderen! Benieuwd dus. Het is het eerste deel van een trilogie.

Kevin de VampierKevin de Vampier 1
Matt Brown (vertaling: Sabine Mutsaers) & Flavia Sorrentino (ill.)
Fontaine Uitgevers

Een nieuwe serie voor jonge lezers – op de achterkant staat voor kinderen vanaf 7 jaar. Maar gezien de hoeveelheid tekst geldt dat alleen voor de goede lezers. Ik ben benieuwd of dit boek over vampier Kevin en een vreemd stadje dat gered moet worden van een monster ook nog leuk is voor oudere lezers! Grappig en griezelig is in ieder geval een geliefde combi!

Monsterstation 1: Kwart over mistMonsterstation 1: Kwart over mist
Johan Elfner (vertaling: Marit Kramer)
HarperCollins

Nog een nieuwe ‘monsterlijk grappige’ serie! In dit eerste deel moet Katinka de trein van kwart over mist halen om haar verdwenen vader terug te halen uit Monsterland. Gelukkig woont ze in het Monsterstation – de toegang tot Monsterland – en is ze zelf ook kwartmonster, zodat ze niet dood kan gaan.

 

Bobbie BotjesBobbie Botjes 1
Marcel van Driel en Paco Vink (ill.)
Billy Bones

En jawel, nóg een griezelserie, maar nu van eigen bodem! Leuk ook trouwens: Bobbie Botjes bij Billy Bones 😉 Op het eiland Zanderoog komt een piraten(skeletten)meisje door de bliksem tot leven! Terwijl Maas en Amira hun best doen deze Bobbie Botjes te verbergen voor de eilandbewoners, blijkt dat er nog iets tot leven is gekomen… iets heel gevaarlijks! Dit boek is nou echt een fantastisch voorbeeld van een goede samenwerking tussen schrijver en illustrator: soms gaat de tekst naadloos over in een strip of beeldverhaal. Het verhaal is griezelig, grappig, spannend en zelfs eventjes ontzettend zielig. Ook nog een fijn formaat met lekker grote letters: dit boek sluit ontzettend goed aan bij wat (de meeste) kinderen leuk vinden!

VirginiaVirginia – een Afefe verhaal
Ida Does en Daniëlle Nijboer (ill.)
Querido

Van een totaal ander kaliber is dit boek over Virginia. Virginia is een meisje dat in slavernij leeft op Aruba, waar ze moet werken op de aloëvelden. Virginia heeft echt bestaan en is op Aruba uitgegroeid tot het symbool van verzet tegen slavernij. Dit boek is het eerste deel in de serie Afefe Stories, kinderboeken geïnspireerd door de levens van tot slaafgemaakte vrouwen die in verzet kwamen tegen hun onderdrukkers. Afefe is de magische wind uit Afrika die voor de vrouwen in deze reeks een band vormt met het land van hun voorouders.

Lekker verder lezen

Bureau Speurneus en het eilandmysterieBureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en het Eilandmysterie
Jozua Douglas en Geert Gratama (ill.)
De Fontein

In het derde boek over Bureau SPEURNEUS is er weer een mysterie op te lossen door Lev, zijn vrienden Hugo en Yara en buurvrouw Daiza. De vader van Lev en zijn vriendin zijn namelijk zelf verdwenen nadat zij onderzoek gingen doen naar de raadselachtige verdwijning van Hans Grietje. Een heerlijk vlot, spannend én grappig speurverhaal vol hilarische complottheorieën en diverse knipogen naar kinderboekenmakers, maar ook met interessante weetjes over het schrijven van kinderboeken.

Loki 2Loki 2: Hoe krijg je nooit meer de schuld?
Lowie Stowell (vertaling: Pim Lammers)
Luitingh-Sijthoff

Nog meer droge humor, stripjes en tekeningen en grappige verwijzingen naar de noordse mythologie in dit tweede deel van de graphic novelserie over Loki, de ondeugende soort-van-god. Hij woont namelijk in de gedaante van een miezerige, sterfelijke jongen die Liam heet op Aarde. Dat is vragen om ellende… en dat levert een heel grappig dagboek op, dat – helaas voor Loki – ook nog eens terug kan praten.

Monsterjagen - Alle hens aan dekMonsterjagen 2: Alle hens aan dek
Ian Mark (vertaling: Sandra Hessels) en Louis Ghibault (ill.)
HarperCollins

Liefhebbers van droge, Engelse humor komen in dit boek ook wel aan hun trekken! In het eerste deel van de serie werd Jack monsterjager. Daarover vertelde hij in een boek vol grappige illustraties en ontzettend veel hilarische voetnoten. In dit boek gaat zijn opleiding verder en zo te zien dalen ze daarvoor af in de monsterlijke Schotse meren…

Nooit denken dat rijk worden makkelijk isDe regels van Floor: Nooit denken dat rijk worden makkelijk is
Marjon Hoffman en Georgien Overwater (ill.)
Ploegsma

Deel weet-ik-veel-maar-is-ook-niet-belangrijk (18 geloof ik) van De regels van Floor is wederom een hilarisch los te lezen serieboek vol verhalen over het leven van Floor. De titel slaat op een van de regels die Floor heeft bedacht om haar leven enigszins ordentelijk te maken, maar het boek gaat over nog veel meer dingen dan geld of rijk (willen) worden.

Sara Paletti - ThuisSara Paletti – Thuis
Manon Sikkel en Katrien Holland (ill.)
Luitingh-Sijthoff

Met zo’n titel lijkt dit boek expres gemaakt te zijn voor de Kinderboekenweek met het motto Bij mij thuis, maar feit is dat dit boek wel mooi aansluit bij het eerste boek over het springerige en vrolijke meisje Sara Paletti. In het boek Sara Paletti leerde je haar en de bewoners van haar flat al kennen; in dit boek lees je hoe Sara er wederom alles aan doet om ervoor te zorgen dat haar woontoren niet gesloopt wordt. Daarnaast gaat ze ook nog op zoek naar de moeder van Alfie, de jongen in de jurk, die bij haar in de flat woont. Een boek vol mooie burgerschapsthema’s, maar tegelijk ook lekker gek en over-the-top. Zeer geschikt voor kinderen in groep 4/5/6.

Zo ken ik er nog een

Gevaar in het plantenrijkGevaar in het plantenrijk
Mátyás Bittenbinder & Barend Last en Dagmar Heikens & János Bittenbinder (ill.)
Fontaine Uitgevers

Begin dit jaar stonden de makers van dit boek in de top 3 van de Nederlandse Kinderjury met hun boek Gif in het dierenrijk. Je snapt het: dit is een soortgelijk boek, maar dan over het plantenrijk! En hoewel kinderen enge slangen met giftanden waarschijnlijk spannender vinden dan felgekleurde planten, schittert dit boek ook wel weer door de prachtige foto’s en kleurrijke illustraties. De opbouw van het boek is hetzelfde als het voorgaande boek: elk deel bestaat uit een verhaal én uit interessante weetjes, met daarbij een flinke opsomming van bijzondere planten (in dit geval).

Waarom de wereld niet eerlijk isWaarom de wereld niet eerlijk is
Yuval Noah Harari (vertaling: Inge Pieters) en Ricard Zaplana Ruiz (ill.)
Leopold en Ploegsma

Dit tweede kinderboek van de schrijver van het boek Sapiens (misschien ken je het wel, het is nogal beroemd) volgt op Hoe wij het machtigste dier op aarde werden. Beide boeken gaan over Het mysterie van de mens, en in dit boek gaat het over ongelijkheid en hoe die is ontstaan. Harari neemt je mee vanuit de prehistorie tot in het nu en vertelt over de betekenis van landbouw, geletterdheid en macht.

De wereld van SofieDe wereld van Sofie 2: vanaf Decartes tot vandaag
Nicoby (ill.) & Vincent Zabus – naar: Jostein Gaarder (vertaling: W. Davids)
Scratch

Deze grote graphic novel sluit naadloos aan op het eerste deel van het tweeluik en is gebaseerd op het boek De wereld van Sofie. Het is qua inhoud zeker geen vereenvoudigde (kinder)versie van het boek, maar door het hele verhaal in stripvorm te brengen, wordt het boek wel veel toegankelijker gemaakt. Geen grote lappen tekst, maar nog steeds stevige kost! Gelukkig zit er enorm veel humor in deze graphic novel.  Terwijl Sofie nog steeds ieder hoofdstuk meer leert over de geschiedenis van de filosofie en de belangrijkste stromingen van het Westerse denken, beseft ze inmiddels ook dat ze een stripfiguur is! De makers spelen op geniale wijze met dit concept. Van deze graphic novel leer je echt ‘vrij’ te denken! Het tweede deel zit wel nog iets ingewikkelder in elkaar dan het eerste. Voor de meeste basisschoolleerlingen zal het waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn, maar wie weet kun je hier een geïnteresseerde (hoog)begaafde leerling heel gelukkig mee maken.

Twee gradenTwee graden
Alan Gratz (vertaling: Carla Hazewindus)
Kluitman

Qua onderwerp – klimaatverandering – staat dit boek van Alan Gratz los van zijn andere boeken (zoals 9/11). Maar de opbouw is hetzelfde: meerdere verhaallijnen die elkaar afwisselen en die zich op verschillende plaatsen en vaak ook verschillende momenten afspelen, komen in de loop van het boek op ingenieuze wijze samen. Ook kenmerken al zijn boeken zich door razendspannende cliffhangers aan het einde van ieder hoofdstuk, waardoor je als vanzelf door het boek vliegt. Dit boek is met 4 verhaallijnen en 400 pagina’s wel meteen het dikste boek tot nu toe.

De game challengeDe Game Challenge
Annet Jacobs
Witte Leeuw

Na De TikTok Challenge is het nu tijd voor een Game Challenge! Beide boeken vallen in dezelfde categorie: niet te ingewikkeld, kort (96 pagina’s), zeer eigentijds en over een superpopulair onderwerp: gamen. Maar dit verhaal lijkt me nog wel iets spannender, want de online gamewereld lijkt ineens iets teveel door te lopen in de gewone wereld.

 

Prentenboeken & graphic novels / strips

Onze torenOnze toren
Joseph Coelho (vertaling: Simone Arts) en Richard Johnson
Maretak

Dit prachtige, sprookjesachtige prentenboek las ik al in een heel vroeg stadium, waardoor ik de recensie al op deze website kon plaatsen! Je leest hem hier.

Het huis aan de PrinsengrachtHet huis aan de Prinsengracht
Britta Teckentrup (ill.) en Thomas Harding (vertaling: Annelies Jorna)
Querido

Dit prachtige prentenboek laat de geschiedenis van ‘het Achterhuis’ zien: vanaf de drassige polder waarin Amsterdam ontstond tot aan nu, waar je in ‘het huis aan de Prinsengracht’ het Anne Frank Huis kunt bezoeken. Het boek is gemaakt in samenwerking met de Anne Frank Stichting, maar het laat zien dat het huis nog veel meer heeft ‘meegemaakt’.

VisVis
Will Kranendonk & Irene Schiphorst (ill.)
Menlu

Deze grote (A4-formaat), ontroerende graphic novel maakt wel indruk! Vis is een eenzaam meisje uit groep 7, en wordt gepest. Gelukkig raakt ze innig bevriend met een nieuw meisje in haar klas. Vis komt er echter snel achter dat zij ook bepaald geen makkelijk leven heeft… Een boek waarin de beelden misschien nog wel meer vertellen dan de woorden.

ZeropediaZeropedia
Fabcaro & Julien/cdm (vertaling: Ger Apeldoorn)
Menlu

ZEROPEDIA legt allerlei heel moeilijke woorden en begrippen op werkelijk hilarische wijze uit! Bij de korte uitleg staat namelijk steeds een lekker droge grap in de vorm van een cartoon. Niet ieder kind op de basisschool zal deze (allemaal) snappen, maar ik heb er vreselijk om gelachen. Je kunt hier ook absoluut pagina’s uit gebruiken voor je lessen wetenschap & techniek!

En last but not least!

De spin en de sleutelDe spin en de sleutel
Anna Woltz
Querido

Een nieuwe Anna Woltz! Dat belooft weer een boek van topkwaliteit, met conflict, markante personages en ongetwijfeld een intrigerend plot. ‘Over viral gaan, preppen en een kamer die al drie jaar op slot zit.’
Dat bedoel ik.

 

De verboden duinenDe verboden duinen
Marjolein Visser en Sophie Pluim (ill.)
Leopold

Dit lijkt me een boek over vriendschap en valse verwachtingen… Mila wil dolgraag vriendinnen worden met Eline, maar blijkbaar gebeurt er iets waardoor Mila besluit te verdwijnen: ze gaat de Verboden Duinen in en wil niet meer gevonden worden. Dan ben ik dus wel benieuwd wat er aan de hand is…

Het geheim van de valleiHet geheim van de vallei
Lesley Parr (vertaling: Michiel Nijenhuis) en David Dean (ill.)
Ploegsma

Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in Engeland (de hoofdpersonen zijn in 1939 vanwege dreigende bombardementen geëvacueerd naar Wales) gaat Jimmy op zoek naar het geheim van een schedel dat hij ergens vindt.

 

FabelhuisFabelhuis
E.L. Norry (vertaling: Sabine Mutsaers)
Fontaine Uitgevers

Ook dit verhaal speelt zich in de vorige eeuw af, in de jaren ’50. Het verhaal bevat echter veel meer magie, want in Fabelhuis is een geheime doorgang naar een wereld vol toverkracht, ridders en mythische wezens. Het verhaal gaat echter ook over vriendschap, mensen van kleur en het gevoel een buitenstaander te zijn.

De sterren onder onze voetenDe sterren onder onze voeten
David Barclay Moore (vertaling: Michiel Nijenhuis)
Condor

Een rauw verhaal van de straat… Het speelt zich af in Harlem, waar Lolly te maken heeft met bendegeweld. Hij is er zelfs zijn grote broer door verloren… Toch komt uiteindelijk ook hij voor de keuze te staan: sluit hij zich aan bij een bende of lukt het hem om op het rechte pad te blijven? Verrassend genoeg blijkt Lego een geweldige manier om aan de harde werkelijkheid te ontsnappen.

De waarschijnlijkheid van allesDe waarschijnlijkheid van alles
Sarah Everett (vertaling: Esther Ottens)
Gottmer

‘Een prachtboek met een hartverscheurende plottwist’. Zo te lezen, is dit niet per se een boek om in de klas (voor) te lezen… Het verhaal gaat over Kemi, die net als alle mensen gehoord heeft dat er een allesverwoestende asteroïde op de aarde afkomt. Hoe ga je daarmee om? En dan gaat het ook nog over racisme… Toch wel erg benieuwd naar die plottwist!

KoningsspelKoningsspel
Linda Dielemans en Sanne te Loo (ill.)
Leopold

Met dit boek duik je juist de geschiedenis in, zoals te verwachten valt als je een boek van Linda Dielemans in handen hebt. Deze schrijfster is immers ook archeologe en dit verhaal baseerde zij op de vondst van ivoren Lewis-schaakstukken uit de middeleeuwen. Het verhaal neemt je mee op reis: van Groenland naar Noorwegen. Het is een stevig boek geworden, van bijna 450 pagina’s. Echt even voor gaan zitten dus.

Het sleutelbosHet sleutelbos
Najiba Abdellaoui
ROSE Stories

Een zeer intrigerend verhaalconcept: wat als je door het kwijtraken van je huissleutel je thuis verliest? Dit overkomt Fatih. Zijn stad is in de greep van Masdoud, een geniepige sleutelmaker. Door hem komen Fatih en zijn moeder terecht in een tentenkamp voor thuislozen. Daar beseft Fatih dat hij iets moet doen.

Mijn buurvrouw is een ninjaMijn buurvrouw is een ninja
Najiba Abdellaoui en Kris Lauwen (ill.)
ROSE Stories

Dit aantrekkelijk uitziende, compacte boek is ook van Najiba Abdellaoui en heeft een zeer inclusieve insteek, met veel Arabische woorden en …. Maar daarnaast is het vooral een lekker eigentijds en raadselachtig verhaal over een buurvrouw die zich erg mysterieus gedraagt. Voor de zekerheid leren Alif, Nermin en Dahir zichzelf ook maar vast wat ninjakunsten aan.

Radha's eerste concertRadha’s eerste concert
Mahesvari Autar en Alissa Lubrano (ill.)
ROSE Stories

Ook dit boek heeft een zeer culturele insteek: de auteur heeft dit boek geschreven ter ere van 150 jaar Hindoestaanse immigratie. Het is een verhaal over muziek en burgerschap en laat de jonge lezer kennismaken met de bansuri, een Indiase fluit.

Het is mis met KerstmisHet is mis met Kerstmis
Daniel Baddiel (vertaling: Steven Lenton)
Veltman Uitgevers

Jaaaa, een kersttitel kan natuurlijk niet ontbreken in het overzicht! Beetje vroeg in het jaar wel… ik zit eigenlijk nog niet te wachten op een kerstverhaal. Maar nu de dagen steeds donkerder worden, komt dat waarschijnlijk snel! En wellicht brengt juist dit boek me in de juiste stemming.

De wens van Ice Cream BoyDe wens van Ice Cream Boy
Lorena Veldhuijzen en Stefan Yamá Cab
Clavis

Dit fantasievolle boek trok mijn aandacht omdat het zowel over social media gaat (mediawijsheid!), als over verschillende landen (wereldoriëntatielessen!). Michiel wint namelijk een reis in ijssalon Gelato: 21 dagen door 21 landen langs 21 Gelatosalons. Maar dan moet hij wel elke dag een selfie posten. Is dat nu wel echt een droomreis?

 

Leave a Reply