Ravi en de laatste magie

Ravi en de laatste magieIn de flat waar Ravi woont met haar moeder en broertje is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het niet zo erg, want ze voelde zich er toch al niet echt thuis. Maar hun nieuwe, tijdelijke woning is ronduit… vreemd.

Ze lijken niet echt welkom te zijn in het – speciaal voor Ravi’s moeder – rolstoelvriendelijke verzorgingshuis. Er blijken dan ook niet zomaar oude mensen te wonen, maar gepensioneerde tovenaars! Ze kunnen nog een héél klein beetje toveren, maar veel magie is er niet meer over. Dan gaat er door de komst van het gezin echt iets mis en dreigt de naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) de hele stad te veranderen in een ellendig slagveld. Ravi moet hem stoppen… maar hoe? En hoe gaat ze zich ooit nog ergens thuis voelen?

Dit boek is het Kinderboekenweekgeschenk 2023. Je ontvangt het gratis als je tijdens de Kinderboekenweek tenminste EUR 13,50 besteedt aan kinderboeken! Maar let op: op = op!

Recensie

Het Kinderboekenweekgeschenk van 2023 is een humoristisch, spannend verhaal, met een vleugje magie. Echt zo’n heerlijk kinderboek, met fijne hoofdpersonen, kleine grapjes en onverwachte wendingen. En dat allemaal weer in minder dan 100 bladzijden – geweldig!

Eigenlijk zou je de tekst op de achterflap niet eens moeten lezen, want dan is het juist zo lekker onvoorspelbaar, dit raadselachtige verhaal. Dat begint al bij de proloog op de eerste bladzijde. Er gebeuren vijf dingen, precies op hetzelfde moment en…

Dit had allemaal met elkaar te maken, maar dat wist nog niemand. (blz. 5)

Ravi en de laatste magie

©2023 CPNB, illustratie van Sophie Pluim uit Ravi en de laatste magie

Ravi (11), haar broertje Timo (5) en haar moeder lijken niet erg welkom te zijn in het verzorgingshuis dat de gemeente voor hen heeft uitgekozen als tijdelijk adres. ‘Wij zijn er niet!’ riep iemand. Na een hoop gemompel wordt het gezin toch binnengelaten, maar niet veel later breekt er paniek uit. Wat blijkt? Er is iets gestolen… en niet zomaar iets: een bijzondere lamp. Een lamp die absoluut niet in verkeerde handen mag vallen…

Sanne Rooseboom hanteert een geweldige afwisseling van spanning, (droge) humor en fantasie. Ook heeft ze, net als in haar serie Het Ministerie van Oplossingen, mooie sociaal-emotionele kwesties in het verhaal verwerkt.

Ravi en de laatste magie

©2023 CPNB, illustratie van Sophie Pluim uit Ravi en de laatste magie

Zo worstelt Ravi met de verhuizing uit hun supergezellige, oude huis en is Ravi’s moeder door reuma in een rolstoel beland. Maar hoewel er zeker af en toe een serieuze of gevoelige noot in het verhaal zit, wordt het nergens zwaar. Die rolstoel heeft namelijk ook zijn voordelen: zo kunnen ze superonverdacht op zoek naar de Nachtheersers: een stel tovenaars dat magie wil gebruiken voor een verschrikkelijke rotavond, met vuur en enge beesten en aardbevingen.

‘We moeten op elk detail letten. Gemene tovenaars zijn vast slim en heel erg stiekem.’
Toen viel ze stil.
‘Hm,’ zei haar moeder.
‘Hm,’ zei Ravi.
Ze stonden op de hoek van het plein, voor een verlaten gebouw. Op de gevel stond HET KRACHTHONK. Daaronder was met zwarte verf op de planken geschilderd: GA WEG. ANDERS BETOVEREN WE JE DOOD.
‘Gevonden,’ zei Ravi’s moeder.
(blz. 43)

Ravi en de laatste magie

©2023 CPNB, illustratie van Sophie Pluim uit Ravi en de laatste magie

Het vlot geschreven verhaal leest gemakkelijk en bestaat uit korte hoofdstukken. Deze bevatten bovendien veel aantrekkelijke zwart-wit illustraties van Sophie Pluim. Net als in Mot en de metaalvissers passen verhaal en tekeningen uitstekend bij elkaar! Ook Pluim heeft zowel zachtheid, humor (die Crocs!) als helderheid in haar werk. Verder ook heel knap: het verhaal is geschikt voor kinderen van 9+, maar kan ook prima voorgelezen worden aan jongere kinderen. Het verhaal zit niet al te ingewikkeld in elkaar, maar is toch raadselachtig; het is spannend, maar niet té; er zijn lekker flauwe grappen, maar er zit ook subtiele humor in het verhaal.

Het boek eindigt op dezelfde manier als waarop het begon, waardoor het extra leuk is om nog een keer de proloog te lezen en te bedenken hoe goed dit verhaal in elkaar zit.
Een heel, heel fijn Kinderboekenweekgeschenk dus, waar veel kinderen van kunnen gaan genieten!

Lestips

Het boek sluit mooi aan bij het thema Bij mij thuis. Het gaat over fijn wonen en je ergens thuisvoelen – daar is Ravi in haar hoofd erg mee bezig.

Tegelijkertijd gaat het verhaal over omgaan met veranderingen en afscheid nemen. Dat past mooi bij het boek Alles wat was van Stine Jensen. Het boek benadrukt dat het belangrijk is om naar het hier en nu, en de toekomst te kijken – en daar het beste van te maken. Een mooie wijze les, die meerdere mensen in het verhaal leren!


Stichting CPNB, 2023


Genre: Sprookjes / fantasie
Onderwerpen: 2023, Afscheid, Familie, Gevoelens, KBW 2023, Kinderboekenweekgeschenk, Magie, Rolstoel, Thuissituaties, Tip van Lisa, Tovenaars, Verhuizen, Wonen
Geïllustreerd door Sophie Pluim

Leave a Reply