Theseus’ eerste overwinning

TheseusTheseus woont samen met zijn moeder Aethra in het paleis van zijn grootvader, koning Pittheus van Trizina. De jongen wil weten wie zijn vader is. Als hij groot en sterk is, belooft zijn moeder, zal hij de enorme steen kunnen optillen waaronder de waarheid verborgen zit.

Ondertussen krijgt Theseus samen met zijn vrienden les van meester Petros, ontmoet hij mevrouw Orakel, brengt hij een bezoek aan het paleis van zeegod Poseidon, maakt hij kennis met zijn held, de halfgod Herakles, én ontdekt hij dat hij zelf misschien ook een halfgod is, voorbestemd tot grootse heldendaden…

Recensie

Je weet het of je weet het niet: Theseus is de halfgod die de Minotaurus versloeg, het vreselijke monster (half stier, half mens) dat zijn buik rond at met kindervlees.
Maar ook Theseus werd niet als held geboren. Eerst moest hij op zoek gaan naar zijn eigen waarheid en zijn dromen. Een gewoon kind dus.

Zo begint Ingrid Vandekerckhove dit verhaal over de Griekse held Theseus. Haar verhaal neemt je mee naar de tijd vóór de bekende mythe over Theseus en de Minotaurus en voorafgaand aan dat verhaal vertelt ze je ook nog wat over de tijd waarin dit verhaal zich afspeelde.

Er was eens geen sprookje. Er was eens een tijd van lang geleden, meer dan 2800 jaar geleden. De tijd van de Griekse oudheid, de tijd van goden, van helden, reuzen, draken, monsters en nimfen. (…) Een kind van een god en een mens was een halfgod. Dat kon. Er kon veel in die tijd. (blz. 6)

Theseus' eerste overwinning

©2021 Clavis Uitgever, illustratie van Frodo De Decker uit Theseus’ eerste overwinning

Hoewel dit boek je dus mee terug neemt in de tijd en je heel veel leert over de Griekse mythologie en het leven in het oude Griekenland, is het verhaal lekker eigentijds en nuchter verteld, met heel veel humor. Het lijkt qua vertelstijl veel op het andere boek van Vandekerckhove over de Griekse mythen, De bende van Zeus. De schrijfster maakt de goden heel menselijk en dat levert ontzettend grappige situaties en dialogen op. De humoristische illustraties van Frodo De Decker passen daar bovendien uitstekend bij.

‘Ik heb honger,’ zuchtte Zeus terwijl hij met vier bliksemschichten tegelijk jongleerde. ‘Ik zou wel een potje rijstepap met ambrozijn lusten. Hera? Herááá?!’ Hij pakte de bliksemschichten vast en keek verontwaardigd om zich heen. Waarom kwam zijn vrouw nu niet meteen aangedribbeld met een schaaltje heerlijke rijstepap met ambrozijn? (blz. 14)

Theseus' eerste overwinning

©2021 Clavis Uitgever, illustratie van Frodo De Decker uit Theseus’ eerste overwinning

Veel van dit verhaal speelt zich echter in de ‘gewone’ wereld af, zowel op Theseus’ school als thuis. Het is heel knap hoe de schrijfster bekende mythes en helden- en godennamen in dat verhaal heeft verwerkt, maar ook hoe ze tussen de regels door schrijft over de slavernij (die in die tijd heel gewoon was), de Olympische Spelen en de continue strijd tussen koninkrijken in het oude Griekenland. Heel vermakelijk zijn de knipogen naar de toekomst, al moet je om die op te pikken al wel wat kennis over de Griekse mythologie hebben.

het zou goed zijn als er eens een schrijver op het idee zou komen om het allemaal netjes op te schrijven … en er dan een mooie titel aan te geven.’
‘O ja,’ riep een jongen enthousiast. ‘De heldendaden van Herakles bijvoorbeeld?’
‘Zoiets ja,’ zei de meester. Zijn slapen bonsden al wat minder hard.
Leander ging rechter zitten. ‘Of De werken van Herakles!’ (blz. 149)

Ook hoort Theseus krijgt een toekomstvoorspelling: van mevrouw Orakel krijgt hij te horen dat hij grootse dingen kan gaan doen, maar hij moet eerst sterker worden en meer kennis vergaren. Dit verhaal eindigt dan ook ruim vóór het avontuur van Theseus met de Minotaurus. Een mooie belofte voor wat komen gaat!

… dat is voor later. Dat wordt het volgende avontuur van Theseus. (blz. 166)

Lestips

Er zijn al heel wat boeken voor kinderen over de Griekse mythologie, maar dit boek is daarop wel een erg leuke en mooie aanvulling! Door van Theseus een kind van vlees en bloed te maken, komt het verhaal op een heel originele en toegankelijke manier tot leven!

Het werkt het beste als je dit boek introduceert tijdens een les of project over de Griekse oudheid; dan geef je gelijk al heel wat informatie over deze tijd!

Lees dan eerst Er was eens voor (blz. 6/7). Vertel vervolgens dat je in dit boek leest hoe Theseus opgroeide, lang voordat hij een beroemde held was. Dat je veel leert over de tijd van de oude Grieken, maar ook over de Griekse goden. En lees dan een stukje voor waarin Theseus voor het eerst hoort dat hem iets te wachten staat…

Op dat moment (…) op wat komen zal,’ zei mevrouw Orakel. (blz. 43 t/m 47)

Griekse mythologie

Helaas is het boek De bende van Zeus niet meer verkrijgbaar, maar ook als je het al in de schoolbibliotheek hebt staan of kunt lenen van de bieb, zul je er niet de heldenverhalen van Herakles of Theseus in vinden. De kans is echter groot dat kinderen na het lezen van alle verwijzingen in dit boek wel heel nieuwsgierig zijn naar die verhalen!

HeldenEen aanrader is dan het boek Helden, waarin Daan Remmerts de Vries o.a. de heldenverhalen van Herakles en Theseus navertelt. Ook hij doet dat met heel veel humor en lekker eigentijds.


Clavis Uitgeverij, 2021

Theseus' eerste overwinning


Genre: Historisch verhaal
Series: Theseus | Onderwerpen: 2021, Griekse mythen, Griekse oudheid, Helden, Herakles, Minotaurus, Mythologie, School, Theseus, Tijd van Grieken en Romeinen, Tip van Lucas, Tip van Mila, Volksverhalen, Voorleestopper, Zeus
Geïllustreerd door Frodo De Decker

Leave a Reply