Inspiratie en herkenning
Op deze website vind je inmiddels al bijna 200 boekrecensies. Het zijn boeken uit verschillende genres, over uiteenlopende onderwerpen. De boeken zijn zorgvuldig geselecteerd: óf je kunt ze gebruiken in een les in de bovenbouw van de basisschool óf ze zijn zo leuk dat ze kinderen veel leesplezier zullen bezorgen. Dat het echter onmogelijk is om een volledig overzicht te creëren, moge duidelijk zijn: er zijn immers zoveel geweldige en leuke kinderboeken in omloop!
HET BOEKENBOEK – Veerle van den Bosch / Mirjam Noorduijn
Een boek waar dat ook maar weer uit blijkt, is zojuist verschenen: Het boekenboek. Een boek waar elke boekenliefhebber van gaat watertanden! En een boek waar je – zelfs als boekenkenner – heel veel van kunt opsteken.
Het boekenboek is een prachtig lees-, kijk- en bladerboek met een overzicht van 50 Nederlandstalige kinderboeken. Het bijzondere is echter dat de makers van het boek hierbij verwijzen naar de internationale en volwassen boekenwereld. Hoe? Door niet alleen de boeken in het zonnetje te zetten, maar ook hun auteurs. Deze vertellen over hun eigen inspiraties en leesvoorkeuren.
Kinderboeken en hun auteurs
Je krijgt in dit boek dus heel veel informatie over kinderboeken en hun (Vlaamse en Nederlandse) auteurs! Deze informatie wordt enorm inspirerend gebracht: van elk boek lees je bijvoorbeeld de eerste en de laatste zin – dat maakt zeker nieuwsgierig! Verder lees je interessante feitjes over de boeken, kun je zien wat de auteur nog meer heeft geschreven en vertelt een boekenkenner iets over de auteur van het boek. En misschien nog wel het leukste: bij elke titel krijg je ook nog eens een aantal leessuggesties: boeken die op enige manier verwant zijn met het oevre van de auteur.
Als boekenliefhebber is Het boekenboek daarnaast een feest der herkenning. Klassiekers als Kruistocht in spijkerbroek, Minoes en Het sleutelkruid staan erin, maar ook nieuwe boeken als Spinder, Paard met laarzen of Het raadsel van alles wat leeft. Verder lees je over zowel het onschuldige Nijntje van Dick Bruna als het grimmige Zwarte zwaan van Gideon Samson.
De schrijvers zeggen zelf dan ook dat zij hebben geprobeerd een representatieve mix van alle genres te selecteren, voor uiteenlopende leeftijden. Daarbij hebben ze ook goed gelet op de verkrijgbaarheid van de boeken – alle boeken zijn dus nog te koop!
Dat de boeken die genoemd worden voor uiteenlopende leeftijden zijn, is natuurlijk goed. Het levert echter ook het enige minpuntje op: het is niet altijd meteen duidelijk voor wélke leeftijd de boeken zijn – dit staat er namelijk niet bij. Even opzoeken dus, voordat je de boeken meteen gaat aanraden aan de kinderen in je klas.
Dat het voor jou als volwassen lezer echter niet uit zou moeten maken, weet Gideon Samson mooi te verwoorden:
Een kinderboek dat niet door volwassenen gewaardeerd kan worden, is geen geslaagd kinderboek. (blz. 29)
Met de tips uit dit boek kun je zelf dus nog wel even vooruit!
Illustratoren en thema’s
Naast kinderboekenauteurs worden ook 25 Vlaamse en Nederlandse illustratoren uitgelicht. Er wordt verteld over hun werk en je ziet boeken die zij hebben geïllustreerd. Tenslotte worden er nog 25 thema’s besproken. Bij elk thema krijg je ook weer een aantal boekentips. Denk bijvoorbeeld aan 10 ’troostboeken’ of 10 boeken die verfilmd zijn. Ook mooi: het boek Lawines razen (dat in 1954 de allereerste Gouden Griffel won) wordt als uitgangspunt genomen voor 10 boeken over rampenverhalen.
Nieuwsgierig geworden?
De uitgeverij (Leopold) heeft een leesfragment online gezet.
Het boek is vanaf nu te koop!
[bol_product_links block_id=”bol_5808aed35f3cb_selected-products” products=”9200000059720582″ name=”Het boekenboek” sub_id=”” link_color=”DD5424″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]