Boeken voor de Kinderboekenweek 2020 – tijdlijnen, prehistorie en oudheid
Zoals elk jaar worden we – gelukkig – weer bedolven onder mooie boeken die passen bij het thema van de Kinderboekenweek. Het enige probleem is: hoe geef je ze allemaal de aandacht die ze verdienen? Het lukt in ieder geval niet om ze allemaal vóór 30 september uitgebreid te bespreken op Leesbevorderingindeklas.nl, dus daarom krijg je hieronder een overzicht van nog onbesproken boeken, gesorteerd op subthema, maar natuurlijk allemaal te gebruiken voor het motto EN TOEN?
Er zitten fantastische boeken bij en als je ze nog niet in je school hebt, dan kun je ze ook prima promoten door erover te vertellen aan de hand van inkijkexemplaren. Stuur vervolgens ook een lijstje door naar de ouders en wie weet met wat voor mooie boeken de kinderen ineens aan komen zetten! Helemaal mooi is het natuurlijk als je nog wat schoolbudget achter de hand hebt voor nieuwe boeken… en in de bibliotheek hebben ze de boeken vaak ook al liggen!
Kinderboekenweekgeschenk
Mocht je nou nieuwe boeken gaan aanschaffen, doe dat dan vooral meteen op de eerste dag van de Kinderboekenweek! Als je dan namelijk EUR 12,50 besteedt aan kinderboeken, krijg je er het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam bij! In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?
Je vindt hieronder boeken in de categorieën:
- TIJDLIJNEN (door de eeuwen heen)
- TIJD VAN JAGERS EN BOEREN
- HET OUDE EGYPTE
- TIJD VAN GRIEKEN EN ROMEINEN
Ben je benieuwd naar nieuwe boeken over de middeleeuwen tot aan nu? Klik dan hier!
Via de geschiedenispagina kun je natuurlijk al veel boeken vinden!
En vergeet ook de thematitels van de Kinderboekenweek niet!
De meeste boeken die hieronder staan, heb ik al wel gelezen, maar dus nog niet besproken. Op het moment dat er een recensie van het boek verschijnt, zet ik een sterretje achter de titel en kun je via de cover doorklikken naar de bespreking met lestips. Via de titel kom je op bol.com waar je meestal een inkijkexemplaar vindt en je het boek kunt bestellen. Maar vanzelfsprekend zijn de boeken ook te koop in de plaatselijke boekhandel of via hun websites.
Tijdlijnen
Niet alle boeken behandelen slechts één periode uit de geschiedenis.
In deze boeken reis je door de tijd!
Iemand in het bijzonder
auteur: Arend van Dam
illustrator: Marijke Klompmaker
Van Holkema & Warendorf, 2019
Dit boek is eigenlijk helemaal niet nieuw! Het verscheen vorig jaar tijdens de Kinderboekenweek en werd daardoor in mijn kast volledig ondergesneeuwd door alle boeken over reizen en vervoer. Want ook al staat er een kameel op de voorkant; het boek gaat níet over bijzondere vervoermiddelen, maar over bijzondere dames. Of: ‘markante vrouwen’, zoals Arend van Dam ze noemt. En dat zijn ze! Dit zijn geen verhalen over heldinnen, maar over vrouwen die op een of andere manier ontzettend opvielen (in hun tijd). De verhalen vertellen over heel veel onbekende stukjes geschiedenis en zijn stuk voor stuk ontzéttend interessant! Je weet af en toe gewoon niet wat je leest. In het boek staan 34 korte verhalen over 34 vrouwen uit allerlei perioden uit de geschiedenis (van oertijd tot nu), waaronder Betje Wolff en Aagje Deken die net een nieuw canonvenster hebben gekregen! Een must-have voor in de schoolbibliotheek dus. (8+)
Tijdlijn Wetenschap & techniek
auteur: Peter Goes
illustrator: Peter Goes
Lannoo, 2019
Misschien ken je het boek Tijdlijn (Lannoo, 2015) van Peter Goes al wel? Een práchtig geïllustreerd boek, waarin je een reis maakt door de geschiedenis. In dit boek doe je dat ook, maar dan gaat het niet zozeer over oorlogen, ontdekkingen en het ontstaan van beschavingen, maar om uitvindingen en wetenschappelijke inzichten door de eeuwen heen. De tijdlijn is zeer overzichtelijk en loopt van prehistorie tot nu, waarbij opvalt dat er veel ruimte is voor de tijd vóór de oude Grieken en Romeinen. Vanaf de vroege middeleeuwen krijgt elke eeuw een eigen spread – tot aan de 20e eeuw, waarin de vooruitgang ineens zo hard gaat, dat de tijdlijn is verdeeld in decennia. Hoewel de tekst nogal pittig is, spreken de beelden voor zich en is het een boek waar kinderen met veel plezier in zullen kijken en bladeren! (10+)
Kinderen van Amsterdam
auteur: Jan Paul Schutten
illustrator: Paul Teng
Gottmer, 2020 (herziene druk)
Je zult wel denken: hállo, dit zouden toch níeuwe boeken zijn?! Dit boek won in 2008 al een Gouden Griffel. Helemaal geen nieuw boek! Klopt, maar het boek was wél lange tijd uitverkocht! En nu is er dus weer een nieuwe, gemoderniseerde versie van beschikbaar! In Kinderen van Amsterdam lees je over de geschiedenis van onze hoofdstad, maar dan wel door de ogen van verschillende kinderen: hoe zou jouw leven eruit hebben gezien in 1170? Of tijdens de Tachtigjarige Oorlog? Of in de Gouden Eeuw? Je leest ook over Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog. De informatieve tekst wordt afgewisseld met interessante weetjes en levendige strips die laten zien hoe Amsterdam eruit zag. Vorig jaar verscheen er trouwens ook al een gemoderniseerde versie van het eerdere boek van Jan Paul Schutten: Kinderen van Nederland. Ook daar heb je echt wat aan in de klas! (9+)
Prutsers & pechvogels
auteurs: Tosca Menten en Jozua Douglas
illustrator: Geert Gratama
Van Goor i.s.m. De Fontein, 2020
Het begint een traditie te worden: vlak voor de Kinderboekenweek verschijnt er een hilarisch boek vol grappen en grollen van het duo De Gouden Grijns, ofwel: Tosca Menten en Jozua Douglas, dat aansluit bij het thema van dat jaar. Dit jaar is er een boek verschenen over ‘historische missers’. Het plezier spat ook nu weer van de pagina’s af! Je kunt verhalen verwachten over de pruikentijd, de middeleeuwen en de Gouden Eeuw, maar ook over de laatste dodo en ene Nicolaas die het eeuwige leven lijkt te hebben… Het zijn vooral volstrekt onmogelijke verhalen, maar… toch wel met een kern van waarheid! Zo werden er in 1914 écht kinderen als postpakketjes opgestuurd (zie Een brief met vlechtjes) en tulpen waren in de Gouden Eeuw écht bizar duur. Lekker fantasievol en toch erg leuk om te gebruiken bij je geschiedenislessen! En met de bijbehorende, zeer uitgebreide lesbrief kun je direct aan de slag! (9+)
De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld
auteur: Terry Deary
illustrator: Martin Brown
Kluitman, 2020
Kennen jullie deze nog, nog, nog? De serie Waanzinnig om te weten was echt waanzinnig populair, maar de boeken zijn al jaren niet meer verkrijgbaar, helaas. In 2003 verscheen de ‘verzamelbundel’ De waanzinnige geschiedenis van de hele wereld en wat blijkt… dit is weer een heruitgave van dát boek! Precies dezelfde inhoud, alleen een andere titel en cover. En zoals je mag verwachten van deze serie: het boek staat vol grappige teksten en stripjes, met bloederige weetjes over jagers & boeren, ridders, Romeinen, Egyptenaren en nog veel meer gruwelijke figuren uit het verleden. Niet geschikt voor iedereen (‘niet voor zwakke magen’), maar voor veel kinderen is dat juíst aantrekkelijk. In tegenstelling tot de oorspronkelijke serie is dit boek ook nog eens in kleur. (10+)
In Afrika met Avi en Kumbi
auteur: Khize Wamazambezi
illustratoren: Sanelisiwe Singaphi en Bulelani Booi
Van Holkema & Warendorf, 2020
Dit boek is om allerlei redenen opvallend!! Allereerst: het gaat in dit boek eens niet over de geschiedenis van Europa, maar over de geschiedenis van Afrika! Ten tweede: het boek is geschreven door een Zuid-Afrikaanse hoogleraar geschiedenis. En ten derde: het ziet er totáál anders uit dan alle andere boeken van Van Holkema & Warendorf. Niet dat ik het boek al in het echt heb gezien, want het is nog niet verschenen. Maar op bol.com vind je al een inkijkexemplaar en ook de beschrijving van het boek doet mij hier ontzettend naar uitkijken: Reis mee door de spannende geschiedenis van Afrika! Samen met Avi en Kumbi kom je van alles te weten over de jagerverzamelaars in de prehistorie, over koninginnen in het koninkrijk Nubië en over de strijders voor onafhankelijkheid. Ook ontmoet je belangrijke mensen uit de Afrikaanse geschiedenis zoals mansa Moussa, die zijn goud uitdeelde, en Harriet Tubman, die vocht tegen de slavernij. Klinkt als een must-read! (7+)
321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis
auteur: Mathilda Masters
illustrator: Louize Perdieus
Lannoo, 2020
321 weetjes… die lees je niet zomaar even weg. Deze dikke pil van bijna 300 pagina’s is dan ook niet opgezet als een boek dat je achter elkaar weg moet lezen, maar meer als een encyclopedie; al zijn de weetjes zo fijn en boeiend beschreven dat het best zou kúnnen! Het boek is heel overzichtelijk opgebouwd: met 5 hoofdstukken – over het ontstaan van de aarde, de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen, de nieuwe tijd (1500-1900) en de nieuwste tijd. Het boek is ook nog eens rijkelijk geïllustreerd! Elk weetje heeft minstens één illustratie. Wat een ongelooflijk interessant en lekker leesbaar boek! Met heel veel weetjes over het ‘gewone leven’ en zeer nieuwsgierig makende kopjes (De Romeinen vonden de hamburger uit; Voor gewone mensen was de kerk een soort stripverhaal; Je mag ook betalen met kinderen; Met een GPS was de Eerste Wereldoorlog misschien nooit begonnen). Dit boek zorgt ervoor dat je gewoon zin krijgt om te leren (en te lezen!)! (10+)
Meer boeken over diverse tijdvakken vind je in de lijst DOOR DE EEUWEN HEEN!
Tijd van jagers & boeren
Het lied van de vreemdeling
auteur: Linda Dielemans
omslagillustratie: Martijn van der Linden
Leopold, 2020
Vers van de pers! Linda Dielemans heeft zich inmiddels stevig op de kaart gezet als schrijfster van verhalen over de prehistorie. Haar vorige boek Brons werd door de Griffeljury bekroond met een Vlag en Wimpel én was genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs en haar boek Schaduw van de leeuw won de Senaatsprijs van de Kinderjury in 2019. Haar nieuwste boek neemt je mee naar de tijd van de neanderthalers. Het verhaal speelt zich dus 41.000 jaar geleden af! Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar Bas Maliepaard en Jaap Friso van De Grote Vriendelijke Podcast wél. Zij spraken Linda Dielemans uitgebreid over dit boek en die aflevering kun je hier terugluisteren. Er is ook al een lesbrief bij het boek beschikbaar! (10+)
Offerkind
auteur: Rob Ruggenberg
omslagillustratie: Martijn van der Linden
Querido, 2020
Tot mijn schaamte heb ik het laatste boek van Rob Ruggenberg nog steeds niet gelezen. Ik heb begrepen dat het wederom een superspannend, maar ook best gruwelijk verhaal is en daarom zat hij niet in mijn vakantiekoffer… Inspiratiebron voor dit verhaal was de vondst van een graf uit de bronstijd vlak bij Wassenaar, op een plek waar Rob Ruggenberg als kind vaak speelde. In dat graf lagen twaalf kinderen en volwassenen die een gewelddadige dood hadden gevonden… Dus ja, dan weet je wel zo’n beetje wat je van het boek kunt gaan verwachten. Ruggenberg weet als geen ander de geschiedenis tot leven te brengen en zijn boeken zijn altijd zeer informatief. Een interessant boek dus om meer over de bronstijd te weten te komen (even ter vergelijking met het vorige boek: dit verhaal speelt zich dus ‘slechts’ 4000 jaar geleden af!). Ik ben wel benieuwd hoe geschikt het verhaal is voor op de basisschool… Wordt vervolgd! (12+)
Oerstoer
auteur: Tialda Hoogeveen
illustrator: Roland Sillem
Ploegsma, 2019
‘Over de wolharige mammoet en de rest‘! Inderdaad: dit is een mooie opsomming van oerdieren uit de ijstijd. Denk aan de sabeltandtijger, de grottenhyena, het reuzenhert en de muskusos. Maar je leest in dit boek ook over de neanderthalers en de homo sapiens, over het landschap van de ijstijd en waarom er zoveel dieren uit die tijd zijn uitgestorven. Tenslotte lees je hoe er onderzoek naar deze dieren wordt gedaan en krijg je ook een kijkje in de toekomst: komt er weer een ijstijd? Het boek leest heerlijk vlot door en kan je prima gebruiken als naslagwerk voor werkstukken. En dan heb ik extra goed nieuws, want dit boek is ook beschikbaar via de online bibliotheek (gratis, als je lid bent)! Fijn als je werkt met tablets in de klas, maar ook op de computer kun je dit informatieve boek dus lezen! (9+)
De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden
auteur: Lotte Stegeman
illustrator: Marieke Nelissen
Luitingh-Sijthoff, 2020
Nog even geduld! Dit veelbelovende boek is nog niet verschenen, maar ligt zeer binnenkort in de winkel! Het boek is vormgegeven als een natuurhistorisch museum, waarin je door de geschiedenis van de aarde reist, met prachtig geïllustreerde wonderkamers en fascinerende verhalen die verschillende uitgestorven dieren bijna écht tot leven wekken. Ik heb al heel wat illustraties gezien via de Facebookpagina van Marieke Nelissen en kan je vertellen dat dit boek er echt geweldig uit moet zien! De levendige schrijfstijl van Lotte Stegeman belooft ook veel goeds. Wil je alvast een idee krijgen? Lees en bekijk dan maar eens het boek Beestachtige buren, dat onlangs trouwens nog een Vlag en Wimpel van de Penseeljury ontving! (9+)
Achter de jagers aan!
auteur: Elisa van Spronsen
illustrator: Hélène Jorna
Zwijsen, 2020
Dit boek is nét verschenen! Ik heb alleen nog maar het inkijkexemplaar gezien, maar het ziet er veelbelovend uit. Veel kleurige illustraties, interessante achtergrondinformatie over het leven in de tijd van de jagers & verzamelaars, zeer overzichtelijk van omvang (80 pagina’s – ook wel eens fijn tussen al die dikke pillen) en dan hopelijk ook nog een spannend verhaal! Over Sol, die als meisje alleen maar bessen en zaden mag verzamelen. Eigenlijk wil ze wel mee op jacht, maar dat mag niet als meisje. Maar als ze droomt dat haar beste vriend Moen in gevaar is, gaat ze toch achter de jagers aan! Dit boek maakt deel uit van de nieuwe serie Duik in de tijd van… die bij Zwijsen verschijnt en daar werken heel wat bekende kinderboekenschrijvers aan mee! (9+)
Zoek je meer boeken over de Tijd van jagers en boeren? Kijk dan eens op deze pagina!
Het Oude Egypte
De legende van Toetanchamon
auteur: Sally Morgan
illustrator: James Weston Lewis
vertaling: Annelies Jorna
Corona, 2020
Dit boek (formaat prentenboek) neemt je mee naar de tijd van de farao’s en vertelt kort het levensverhaal van Toetanchamon, die op 8-jarige leeftijd al farao van Egypte werd. Maar het verhaal stopt niet bij zijn vroege dood! Dit boek vertelt ook over de zoektocht naar zijn graf in de 19e en 20e eeuw. De opgraving van de graftombe van Toetanchamon is een van de beroemdste archeologische vondsten uit de geschiedenis, maar pas na het lezen van dit boek wist ik eindelijk waarom. Het verhaal op zich is al indrukwekkend, maar de sfeervolle, paginagrote prenten maken dit boek écht de moeite waard. Wat een práchtig geïllustreerd boek! Op bol.com vind je geen inkijkexemplaar, maar hier wel!
Op zoek naar Tom in het Oude Egypte
illustraties en tekst: Fatti Burke
vertaling: Jet Zegers en Mylène Delfos
Condor, 2020
Ook dit boek over het Oude Egypte staat vol met kleurige prenten, maar dan wel in een totaal andere stijl en met een volledig ander concept: het is een zoekboek! Op elke spread kun je op zoek gaan naar Tom, zijn oma (de archeologe) en zijn kat, maar ook krijg je steeds specifieke zoekopdrachten (een standbeeld van een katten-godin, een huis met waterschade, drie koeien om te offeren). De illustraties geven je veel informatie, maar op elke spread staan ook informatieve tekstblokjes met heel veel weetjes over zowel piramides, mummies en goden, als het normale leven (markt, het boerenland, school). Heel informatief dus, maar vooral ook ontzettend leuk om in te kijken, lezen en te bladeren! (Er is trouwens een soortgelijk boek over het Oude Rome!) (8+)
Dummie de Mummie deel 0 – Een jonge prins in het Oude Egypte
auteur: Tosca Menten
illustrator: Geert Gratama
Van Goor, 2020
Dummie de Mummie is in dit boek nog geen mummie, maar een gewone jongen! Nou ja, gewoon… Darwishi is de zoon van de farao! In dit boek ga je namelijk terug in de tijd: naar de tijd vóór Dummie de Mummie deel 1. Dat levert een spannend en zeer informatief verhaal op! Je leert ontzettend veel over het Oude Egypte – over de Nijl, het geloof, de betekenis van goud en scarabeeën en natuurlijk over farao’s. Tosca Menten heeft nog steeds veel leuke grapjes in het verhaal verwerkt – vooral de verwijzingen naar de huidige wetenschappelijke inzichten zijn hilarisch (‘Noezi moet stoppen met fantaseren. Die roept nog een keer dat de aarde rond is’) – maar dit boek is minder doldwaas dan de andere boeken uit de serie. Geen verbasterde woorden (van Dummie), een lekker vlot tempo, veel verrassende gebeurtenissen, een flinke dosis spanning en lekker veel speelse illustraties! Een heerlijk leesboek! En met de uitgebreide, bijbehorende lesbrief haal je nóg meer uit het verhaal! (9+)
Wil je meer lezen over het Oude Egypte? Kijk dan eens in deze lijst!
Tijd van Grieken en Romeinen
De klassieke wereld in 100 woorden
auteur: Clive Gifford
illustrator: Gosia Herba
vertaling: Imme Dros
Querido, 2020
Dit encyclopedie-achtige boek begint met een tijdlijn die laat zien dat de klassieke wereld begon met de beschaving van de oude Egyptenaren, vervolgens kwamen de Feniciërs, de Minoërs en daarna de Grieken en Romeinen. Dit boek is dus ook voor het thema Egyptenaren te gebruiken, maar de meeste woorden die in dit boek staan hebben te maken met de tijd van de Grieken en Romeinen. Aan de hand van 100 steekwoorden worden de belangrijkste begrippen en personen uit de klassieke wereld aan kinderen uitgelegd. Elke pagina bestaat uit een geweldig mooie prent, het woord en een korte beschrijving. Handig als opzoek-boek! Al heeft Imme Dros af en toe gekozen voor minder gebruikelijke of Engelse namen. Zoals Foeniciërs in plaats van Feniciërs (volgens mij zijn het ook Phoeniciërs), Toetankhamon (Toetanchamon) en Hatshepsut (Hatsjepsoet). Ook is er geen echt logische volgorde te ontdekken (niet alfabetisch), dus je hebt de inhoudsopgave nodig om te zien dat dit boek gaat over hiërogliefen, papyrus, Cleopatra, Archimedes, Olympische Spelen, Troje, Romulus, Pompeii, Spartacus en nog véél meer! (10+)
Het dagboek van Nurdius Maximus in Griekenland
auteur: Tim Collins
illustrator: Andrew Pinder
vertaling: Reggy Naus
Ploegsma, 2020
Het was alweer 2 jaar geleden dat er een nieuw deel in de serie over Nurdius Maximus verscheen (het eerste deel komt al uit 2013)! En erg leuk: dit deel heeft de auteur speciaal voor Nederland geschreven! In dit 7e deel wordt op vertrouwde, humoristische wijze (lees: met een totaal gebrek aan zelfkennis van Nurdius) een verhaal over de Romeinse tijd op leuke wijze gecombineerd met informatie over de Oude Grieken! Nurdius reist namelijk met zijn leraar Andron naar Griekenland. Om Nurdius te vermaken, verzint Andron twaalf opdrachten die gekoppeld zijn aan de twaalf werken van Hercules. Ook het verhaal van Odysseus speelt een belangrijke rol in dit boek, want de terugreis over zee heeft wel heel veel gelijkenissen met dat spannende heldenverhaal! (10+)
Avonturen van Odysseus
auteur: Daan Remmerts de Vries
diverse topillustratoren (Charlotte Dematons, Sylvia Weve, Martijn van der Linden, Jan Jutte, Thé Tjong-Khing… en ga zo maar door)
Hoogland en Van Klaveren, 2019 (herdruk van uitgave uit 2015)
Ja, want hoe zat het ook alweer met dat verhaal over Odysseus? Afgelopen december ging dit boek in herdruk, waardoor het nu weer leverbaar is. Het boek is geïllustreerd door maar liefst 18 topillustratoren en won – begrijpelijk – in 2016 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Maar de tekst is ook erg grappig. Daan Remmerts de Vries wisselt zijn eigen vertelstem af met stemmen van de personages. Die zijn lekker vlot en populair; beetje grof af en toe, dat wel – maar ja… zeemannen hè. Echt gemakkelijk zit het niet in elkaar, maar als je eenmaal doorhebt hoe je het verhaal moet lezen, is het ontzettend leuk om voor te lezen! Vooral een heel originele manier om te lezen over de avonturen van Odysseus! (10+)
Hoe ik per ongeluk gladiator werd
auteur: Tim Collins
illustrator: Isobel Lundie
vertaling: Hanneke Majoor
Ploegsma, 2020
Tim Collins heeft trouwens nog een boek geschreven over de Romeinse tijd! Dit boek komt uit een (Engelstalige) serie over verschillende tijdvakken. Ik ben benieuwd of er meer delen vertaald gaan worden! Ook dit humoristische boek is geschreven in dagboekvorm en deze tekst wordt afgewisseld door weetjes. De titel zegt het al: Marcus komt in dit verhaal per ongeluk tegenover de vervaarlijkste gladiatoren van Rome te staan! Ik heb het boek nog niet gelezen, maar je krijgt al wel een beeld aan de hand van het inkijkexemplaar! (9+)
Gekke Goden van de Olympus
auteur: David Slavin
illustrator: Adam J.B. Lane
vertaling: Manon Sikkel
Luitingh-Sijthoff, 2020
Manon Sikkel heeft als vertaalster van deze serie wel een pittige opgave gehad! Het boek zit namelijk bomvol woordgrapjes en het is niet gemakkelijk om die vanuit het Engels goed naar het Nederlands te krijgen. Sommige zijn zeer geslaagd, zoals directeur Dodipus die eruitziet als een skelet, maar in het Nederlands is Kakdonis de broer van Adonis, terwijl dat in het Engels Oddonis was… Kakdonis is meteen wel héél flauw. Maar, lollige poep- en plasgrappen doen het vaak goed bij kinderen en velen zullen zich dan ook goed vermaken met dit ‘knettergekke’ boek. Verwacht dus geen al te informatief verhaal over de Griekse goden, al komen hun namen hier en daar wel voorbij. Het is eerder een schoolverhaal, waarin de minder getalenteerde godenkinderen het opnemen tegen de gedoodverfde helden (zoals Adonis en Herkules). Het einde laat zich raden… En goed nieuws voor de liefhebbers: deel 2 – Gekke Goden en de reis naar de onderwereld – is deze week verschenen! (9+)
Op zoek naar andere boeken over de Tijd van Grieken en Romeinen? Kijk in deze lijst!
Lees ook: