Griffels en Penselen 2020

Bekroond

Heb je de uitreiking van de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen al gezien? Je kon de uitreiking dit jaar volgen via Facebook (de filmpjes zijn nog terug te kijken!).

Wie de Gouden Griffel wint, wordt normaalgesproken bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal. Maar het Kinderboekenbal gaat dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet door! Hoe nu dus bekend gaat worden gemaakt welk boek met de Gouden Griffel wordt bekroond, is nog geheim. Zeker is echter dat de bekendmaking op 29 september zal zijn.

Op de website kinderboekenweek.nl vind je een mooi overzicht van alle bekroningen en kun je het juryrapport downloaden. Naast de Zilveren Griffels en Penselen zijn er ook Vlag en Wimpels toegekend: eervolle vermeldingen voor Nederlandstalige kinderboeken.

De Kinderboekenweek is een mooie periode om de boeken die de prijzen hebben gewonnen (nog eens) onder de aandacht te brengen! Hieronder een overzicht van de boeken die je voor de bovenbouw kunt gebruiken. Veel van de bekroonde boeken vind je op deze website en met de lestips die erbij staan, kun je direct aan de slag! Klik hiervoor op de cover van het boek; als je op de titel klikt, word je doorgestuurd naar bol.com, waar je vaak een inkijkexemplaar kunt vinden of het boek kunt bestellen. Natuurlijk vind je de boeken ook in de boekhandels of via hun websites.

Zilveren Griffel én een Zilveren Penseel – Poëzie!

Dit jaar zijn er maar liefst twee boeken bekroond met zowel een Zilveren Griffel als een Zilveren Penseel. En het zijn allebei ook nog eens poëziebundels! Het lijkt me duidelijk: deze boeken móet je gewoon in je schoolbibliotheek hebben staan! Maar dat was ook al zo voordat ze een prijs wonnen 😉

Uit elkaarUit elkaar
auteur: Bette Westera
illustrator: Sylvia Weve
Gottmer, 2019

Het is gewoon onmogelijk om niet enthousiast te zijn over een boek van Bette Westera en Sylvia Weve. Ook nu weer: alles klopt in dit boek. De gedichten van Westera zijn grappig, maar ook ontroerend; ze hebben een heerlijk ritme en belichten het thema ‘uit elkaar gaan’ op alle mogelijke manieren. Maar ook de illustraties zijn prachtig: vol kleur en visueel spektakel. En nog belangrijker: illustraties en gedichten vullen elkaar perfect aan. Een waar kunstwerk!

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikeltWat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
auteur: Edward van de Vendel
illustrator: Martijn van der Linden
Querido, 2019

Als er een prijs was voor beste boektitel, dan zou deze poëziebundel vast ook winnen! Gedichten waar je wat aan hebt! De onderwerpen zijn heel divers, de rijmvormen zijn heel divers, de gedichten zijn prikkelend, grappig en soms ontroerend. Elk gedicht is bovendien prachtig geïllustreerd. Martijn van der Linden heeft voor de illustraties allerlei materialen en technieken gebruikt, waardoor het boek in alle opzichten een ongelooflijk verrassend geheel vormt. Geniale titel, fantastische gedichten, geweldige illustraties.

Zilveren Griffels – 9 tot 12 jaar

Het werkstukHet werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
auteur: Simon van der Geest
illustraties: Karst-Janneke Rogaar
Querido, 2019

In dit boek verdwijn je samen met Eva in de jungle van Suriname, waar ze op zoek gaat naar haar biologische vader. Wie had ooit gedacht dat het maken van een werkstuk voor school zou leiden tot zó’n spannend avontuur… Van der Geest schrijft zo raak en beeldend, dat het bijna lijkt of je het verhaal zélf beleeft. Een fantastisch leesavontuur, dat je ook nog eens laat nadenken over welke mensen nu echt belangrijk voor je zijn.

Niemand ziet hetNiemand ziet het
auteur: Dolf Verroen
illustrator: Charlotte Dematons
Leopold, 2019

Het is 1947, net na de oorlog. Victor weet het al heel lang: hij is homo, maar durft er met niemand over te praten. In korte hoofdstukken, in korte zinnen – soms bijna in telegramstijl – weet Dolf Verroen de tijdgeest van de naoorlogse jaren perfect over te brengen. Tegelijkertijd voel je continu het ongemak en de persoonlijke worsteling van Victor. De stortvloed aan emoties is overweldigend in dit boek. Rouw, verdriet, verliefdheid, verlangen, lust… Het lijken flarden uit Verroens eigen herinneringen… en bij elkaar vormen ze een heel goed beeld van die tijd.

Zilveren Griffels – 6 tot 9 jaar

Dit is geen CoBrADit is geen CoBrA
auteurs: Bette Westera & Sylvia Weve
illustrator: Sylvia Weve
Samsara, 2019

Twéé Zilveren Griffels voor dit bijzondere boek!! Bette Westera en Sylvia Weve schreven dit boek samen en konden zich creatief helemaal uitleven! Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen: een verhaal over Marie ‘die niet binnen de lijntjes wil kleuren’ en een deel met weetjes over kleuren, verf, vormen en nog veel meer. Regelmatig moet je het boek een kwartslag draaien om het te lezen… Dit boek is een creatief spektakel, maar prikkelt ook de creativiteit van de lezer. En dat geldt natuurlijk echt niet alleen voor kinderen tot 9 jaar… Dit boek is absoluut ook geschikt voor de bovenbouw!

Naar de overkantNaar de overkant
auteur: Wouter Klootwijk
illustrator: 

In het juryrapport staat: “Een boek om met een klinkende zucht dicht te slaan.” Eefje en Steef zien elkaar vanuit de verte en worden zo nieuwsgierig naar elkaar dat ze er een rivier voor willen overbruggen. Leuk is dat het vertelperspectief in dit boek steeds wisselt: zowel Eefje als Steef komen aan het woord. Daar word ik nou weer nieuwsgierig van… Een boek voor op het leeslijstje dus!
(Het eerdere boek van Wouter Klootwijk en Enzo Pérès-Labourdette vind je wel al op deze site: Anne, het paard en de rivier.)

Zilveren Griffel tot 6 jaar

De man met de zeegroene ogenDe man met de zeegroene ogen
auteur: Koos Meinderts
illustrator: Sanne te Loo
Hoogland & Van Klaveren, 2019

Dit prachtige prentenboek is een voorbeeld van hoe een boek ogenschijnlijk voor kleuters kan zijn, maar eigenlijk ook nog heel geschikt is voor oudere kinderen. Sanne te Loo heeft zulke geweldige tekeningen voor dit verhaal gemaakt; die spreken iedereen aan. Maar het verhaal is zeker evenzo prachtig en de filosofische, poëtisch geschreven tekst is helemaal niet kinderachtig. Niet voor niets een Griffel! Een sprookjesachtig verhaal over het najagen van dromen en gelukkig zijn met wat je hebt.

Zilveren Griffels Informatief

Het Geheime Boek van SinterklaasHet geheime boek van Sinterklaas
auteur: Floortje Zwigtman
illustrator: Sassafras De Bruyn
Lannoo, 2019

In dit boek lees je echt álles over Sinterklaas. Over de legenden van Sint Nicolaas, over zijn helpers, het vele lekkers, de stoomboot, liedjes, gedichten en heel veel meer! Wat een research moet eraan vooraf zijn gegaan om dit boek te schrijven! Cultuureducatie van de bovenste plank, maar vooral ook: een heerlijk leesboek voor in de sinterklaastijd!

Toen het oorlog wasToen het oorlog was – 1939-1945
auteurs: Patsboem! Educatief: Annemiek de Groot, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans
illustrator: Irene Goede
Gottmer, 2019

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog? In dit boek lees je o.a. over de hoofdrolspelers van WO II, de gevechten, techniek die gebruikt werd, over symbolen, overleven en natuurlijk ook over de Holocaust. De auteurs hebben zich goed verplaatst in de denkwijze van kinderen en precies de juiste toon gevonden om hen aan te spreken. Ontzettend veel informatie; ontzettend interessant.

Zilveren Penselen Informatief

Nadir en Zenith in de wereld van EscherNadir & Zenith in de wereld van Escher
auteur: Wouter van Reek
illustrator: Wouter van Reek
Leopold, 2019

De grafische kunst van M.C. Escher vol optische illusies zal élk kind fascineren. Wouter van Reek maakte al net zulke ingewikkelde prenten als Escher dat deed, met een perspectief dat helemaal niet klopt, waardoor er vanzelf een oneindigheid ontstaat die je gaat duizelen. Het is een goed idee om je wat meer in de achtergrond van dit boek te verdiepen voor je het gaat bekijken; dan ga je het nóg meer waarderen! In de recensie vind je links naar interessante filmpjes. Sinds het verschijnen heeft het boek trouwens een mooie, nieuwe cover gekregen!

EverestEverest
illustrator: Lisk Feng
auteur: Angela Sangma Francis
vertaling: Trijnie Duut
Fontaine, 2019

Uitgeverij Fontaine heeft een neus voor prachtig geïllustreerde non-fictie. Niet alleen de prenten zijn mooi, ook de uitvoering van de boeken is altijd aantrekkelijk: groot formaat, mooie kwaliteit papier… Boeken waar je gewoon zin van krijgt om ze te bekijken en te lezen. De Penseeljury raakte betoverd door het evenwicht in avontuur en informatie, de subtiele kleuren en de heldere uitleg over de vele aspecten van het bergbeklimmen. Informatieve, móóie boeken… daar worden we blij van!

Zilveren Penseel geïllustreerde kinderboeken

de-vuurzeevlieg-1

De vuurzeevlieg illustratie

©2019 Querido, illustratie van Carll Cneut uit De vuurzeevlieg

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
illustrator: Carll Cneut
auteur: Toon Tellegen
Querido, 2019

Tja, de cover van dit boek ziet er niet echt heel erg aantrekkelijk uit. Zeker niet voor kinderen. Maar als je het boek ópen doet!! Dan snap je wel waarom dit boek is bekroond met een Zilveren Penseel. De prenten van Carl Cneut zijn al net zo kleurrijk en bijzonder als de verhalen van Toon Tellegen zelf. Het is erg jammer dat er geen inkijkexemplaar van dit boek te vinden is, want als je de binnenkant ziet dan snap je het jurycommentaar: ‘Het werk van Cneut evenaart dat van Tellegen in speelsheid, originaliteit en uitdagende accenten. Vanuit artistiek oogpunt van hoge kwaliteit.’

Zilveren Penseel geïllustreerde jeugdboeken

ZwervelingZwerveling
illustrator: Peter van den Ende
Querido, 2019

Toen ik vorig jaar dit boek voor het eerst zag, schreef ik: Dit is absoluut het móóiste boek voor de Kinderboekenweek dat je kunt vinden! Dit woordeloze beeldverhaal neemt je mee op een bizarre, fascinerende en ongelooflijk mooie reis over de zee. Een papieren bootje wordt vanaf een schip te water gelaten en moet vervolgens zijn eigen weg zien te vinden (voel je de symboliek al?!). Maar vooral: kijk die PRENTEN!!! Ongelooflijk, wat een kunstwerk!
Nou. Dat dus.


 

Naast bovengenoemde boeken maken ook de onderstaande boeken kans op een Gouden Griffel!
Tijger

Zilveren Griffel – tot 6   jaar

Bizar

Zilveren Griffel
– 12 tot 15

Dor

Zilveren Griffel
– 12 tot 15

 

 

 

 

 

 

 

Naast bovengenoemde boeken maken ook de onderstaande boeken kans op een Gouden Penseel!
Stel dat...

Zilveren Penseel
– prentenboeken

Hup, Herman!

Zilveren Penseel
– prentenboeken